Razgovor s dizajnericama

Favoriti iz kolekcije domaćeg brenda: minimalističke ogrlice u nizu i suptilni biseri za ljeto

01. srpanj 2020.
Fotografije: Franziska Kuttler

Brend nakita Bling Zoo pripremio je novitete za ljeto koji su nam se na prvi pogled svidjeli. A doznali smo više i o njihovoj dizajnerskoj priči koja se na relaciji Zagreb-Berlin.

Posljednjih godina svjedočimo trendu minimalizma i suptilne elegancije kada je nakit u pitanju. Ujedno jednostavan i ponekad gotovo neprimjetan, komadi minimalističkog nakita savršeni su završni detalj modne kombinacije. Za divne primjerke ne trebamo gledati daleko, domaće dizajnerske snage u svojim kreativnim radionicama stvaraju nakit koji želimo nositi ovoga ljeta, a Maja Šimunović i Sandra Aračić sa svojim brendom Bling Zoo nalaze se na tom popisu.  

Maja i Sandra zajedno su diplomirale na dizajnu odjeće u Zagrebu, a ideja o zajedničkom projektu postojala je od studentskih dana, ali je ipak morala malo pričekati. Nakon studija su krenule različitim putevima: Maja je započela kao dizajnerica u Xnationu te suosnivačica brenda Roba, dok je Sandra otišla na daljnje školovanje u Berlin na Universität der Künste UdK. 

"Isprva smo na našim druženjima u Zagrebu i Berlinu iz hobija počele izrađivati majice i nakit. Malo po malo odlučile smo hobi pretvoriti u posao i osnovale Bling Zoo. Nekoliko puta godišnje se nalazimo u Berlinu ili Zagrebu na zajedničkom radu na dizajnu, odlasku na sajmove i nabavci sirovina koje potom zajednički obrađujemo i izrađujemo u Zagrebu", otkrile su nam o svojim početcima.  

U brand Bling Zoo utkani su dugogodišnje iskustvo u modi i dizajnu te utjecaji različitih podneblja u kojima dizajnerice djeluju i stvaraju - Zagreba i Berlina. Kažu, nakit koji stvaraju inspiriran je minimalnim, čistim linijama, geometrijskih oblika, a te karakteristike nosi i nova kolekcija koju su predstavile. 

image
Anna Léonie Ritvay kao model za novu kolekciju

"Kod izrade nakita nam je izuzetno bitna kvaliteta materijala, stoga koristimo srebro i pozlatu na srebro kao osnovni materijal, a onda ovisno o inspiraciji, sezoni, koristimo poludrago kamenje, svilu, školjke. U novoj kolekciji uz osnovni materijal, koristile smo riječne bisere nepravilnih oblika. Većinu materijala je nažalost zbog kvalitete teško dobaviti na domaćem tržištu, stoga nam je još uvijek nužno na godišnjoj razini posjetiti specijalizirane sajmove s ponudom sirovina za izradu nakita, poput onih u Italiji i Njemačkoj. Dobavljene materijale obrađujemo te nakit izrađujemo u Hrvatskoj", kažu dizajnerice. 

Kod odabira nakita jedna od ključnih stvari je njegova trajnost i mogućnost nošenja godinama te kombiniranja u svim prilikama.

"Stvaramo kvalitetan nakit koji se može nositi u svakoj prilici. Iznimno nas veseli kada nam se vraćaju zadovoljni kupci koji se pohvale da još uvijek i nakon više vremena s radošću nose naše komade. Prvenstveno nam je bitno izrađivati predmete trajne vrijednosti pa minimalističkim pristupom stvaramo nakit koji odolijeva vremenu i trendovima. Namijenjen je svima koji žele posjedovati trajan i kvalitetan komad nakita", zaključile su dizajnerice.