Posuđujemo iz muškog ormara

Spremni smo za veliki povratak prsluka

04. veljača 2021.
Fotografije: rexfeatures.com/ Profimedia
 

Nekada rezerviran samo za njega, a danas češće u službi ženskog chic odjevnog komada, prsluk se u 2021. godini vraća u velikom stilu.

Kate Moss se zabavlja na još jednom glazbenom festivalu u nizu i pritom nosi prsluk, modni komad koji je kroz nulte godine postao njezinim zaštitnim znakom. To je bilo 2005. kada su taj odjevni predmet nosile brojne zvijezde - Justin Timberlake, Keira Knightley i svi obični ljudi, ali nitko kao Kate Moss. Veliki povratak muških prsluka zato na prvu asocira na londonsku modnu buntovnicu, a tek onda mušku modu i na davno prošla stoljeća kada se prsluk tek pojavio kao dio isključivo muških kombinacija.

Prsluk od odijela zapravo je jedan od rijetkih modnih komada za koji se zna točno vrijeme kad je nastao. Zapisi Samuela Pepysa, zapisničara britanskog kralja Charlesa II kažu - 7. rujna 1666. godine, tada je kralj odlučio da prsluk postaje fashion statement i to će uvijek ostati. Zaista je to i ostao pa tako 2021. godine u modne spise upisujemo povratak ovog komada, nakon njegove višegodišnje stanke. Sredinom nultih i s Kate Moss prsluk je izgubio status modnog 'it' komada, a ulaskom u nove lude dvadesete ponovno ima svoj trenutak.

image
Izdanja top modela Kate Moss

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća prsluci su neizostavni dio trodijelnog muškog odijela, a tada malo po malo žene iz njegovog ormara kradu ne samo odijela već i njih. U ekranizaciji prošlih godina najbolje ih nosi Thomas Shelby u "Peaky Blindersima", a u petoj sezoni ih nosi i njegova teta Polly Gray, kao simbol ženske snage. U stvarnosti pak ikone poput Katharine Hepburn i Marlene Dietrich, jedne od prvih koje su samopouzdano s cigaretom u rukama, ženstveno pozirale noseći muške siluete odijela.

image
Sarah jessica Parker u seriji Seks i grad/scena iz filma Male žene/Diane Keaton u filmu iz 1977. Annie Hall

Kasnije je prsluk bio izložen brojnim modnim eksperimentima i širio se izvan granica poslovnog svijeta. U verziji od trapera popularan je sedamdesetih godina, njegove inačice su klasične, pomaknute, s uzorcima i bojama... Često je u filmu simbol ženske neovisnosti, ali i modne osviještenosti, od Diane Keaton do Sare Jessice Parker koja ga nosi na haljinu.

image
S modne piste: Saint Laurent proljeće-ljeto i jesen-zima/Louis Vuitton 2020./Chanel haute couture 2021.

Kate Moss mu s druge strane daje tu casual notu i nosi ga uz pamučne majice, na kratke hlačice ili na golu kožu, a proteklih mjeseci takav styling ponovno je chic - pravi primjer je look s piste francuskog Saint Laurenta prošle godine, kada je Kaia Gerber na pisti nosila look s hlačicama i prslukom na koji je Moss sigurno bacila oko.

image
Glumica Lea Seydoux i manekenka Bella Hadid

Osim chic grunge stila Saint Laurenta, Gucci predlaže prsluk u jakim bojama, Celine onaj inspiriran sedamdesetima, Burberry u svom tradicionalnom uzorku. Nosi ga i manekenka Bella Hadid, predvodnica novih trendova, dok nam je glumica Lea Seydoux u svom power looku pravi girl crush. Dakle, modne inspiracije ne manjka, samo potražite modnu ikonu s čijim vam se stilom najlakše poistovjetiti.