Trend report

Hoće li se street style kakav smo poznavali ikada vratiti?

26. veljača 2021.
Fotografije: Imaxtree
 
Lea Ladišić
Lea Ladišić

..i zašto nam se ovaj trenutni ipak više sviđa?

Londonski tjedan mode održan je potpuno digitalno, onaj u Kopenhagenu također pa je ulična moda izostala, a niti ulice New Yorka za vrijeme Tjedna mode nisu ispunile street style kombinacije. Tek se u Milanu nazire street style kultura kakve se sjećamo od prethodnih godina, iz vremena dok pandemija nije poremetila način života. Ali daleko je to od onoga što je street style nekada bio... I možda i bolje da je tako.

Umjesto ekstra sređenih modnih urednica, influencerica, modela i horde fotografa, izgleda da ulicama talijanske prijestolnice ne vlada kaos i modni šušur, atmosfera se čini puno ležernijom i - realnom, kakva je ulična moda bila u svojim početcima. Nema šljokičastih haljina i sandala na potpeticu, nema predugih hlača koje izgledaju efektno, ali potpuno nenosivo u stvarnosti, nema niti upečatljivih modnih dodataka, tek poneka Bottega Veneta torba u ulozi praktičnog asesoara.

Sve stylinge koji bi se inače planirali i posuđivali od luksuznih brendova tjednima unaprijed za potrebe ulične mode zamijenili su oni koje zaista možemo iskoristiti kao inspiraciju - prevladavaju traperice i starke ili chunky tenisice, kožni sakoi i trenirke na koje se nosi blejzer ili baloner. Nikada ležerniji street style posljedica je naravno pandemije i trenda udobne odjeće u kojoj smo proveli posljednju godinu. 

"Osiromašeni" tjedni mode rezultat su i predstavljanja modnih kolekcija na digitalnim platformama pa se kolekcije prate iz naslonjača. Teško je reći hoće li se i kada pandemija prođe brendovi vratiti na stari način funkcioniranja i prezentacija, zasigurno to neće učiniti svi, jer najpoznatija modna imena već su izašla iz tradicionalnog modnog kalendara pa kolekcije predstavljaju neovisno o ostalima. Tu izostaje i bogati život ulične mode. Iako su mnogi nostalgični zbog izostanka klasičnih revija, digitalizacija postaje novi standard i zbog ekoloških razloga. Brojna putovanja iz jednog grada u drugi i sama organizacija modnih događaja u samo nekoliko tjedana njihovog trajanja su ostavljali velik trag na okoliš. 

Iako nam malo nedostaju fotografije modnih insajderica iz kojih smo mjesecima crpili inspiraciju, sviđa nam se ovaj povratak na "tvorničke postavke" i individualizma - već se osjećalo zasićenje pomno složenim luksuznim stylinzima koji su prekopirani s modne piste, bez imalo osobnosti čime se gubio smisao ulične mode.