Nova era elegancije

Imate li potrebu lijepo se odjenuti?

16. siječanj 2021.
Fotografije: rexfeatures.com/ Imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Zapitate li se ponekad hoće li se vratiti ona vremena svakodnevne elegancije kada su se ljudi za svaku aktivnost koja je zahtijevala izlazak iz stana ‘sređivali‘? Razgovarali smo sa stilisticom Ivanom Karapanđom o tome što nas čeka nakon ere udobnosti.

Uspon streetweara, casual odijevanja i miksanja elegantnog komada sa sportskim traje već desetak godina: s rastom popularnosti društvenih mreža, ali i kreacija Virgila Abloha te stila kakav su popularizirale Kardashianake sve su poželjniji bili i streetwear komadi. Kombinacije sakoa i trenirke ili haljine i tenisica nisu novost, a nakon 2020. granice u miješanju stilova su još tanje. U ovom trenutku, pak, niti nema mnogo prilika ni razloga za elegantno odijevanje, a udobni komadi preuzeli su prevlast. 

Moda je oduvijek ogledalo naših života i trenutne situacije u svijetu, živi je organizam koji diše poput nas, a ono što nam nameće trenutna situacija je želja za sigurnom i udobnom odjećom.

image
YSL outfit iz 1960-ih

Njemačka dizajnerica Jil Sander ipak smatra da smo u tome predugo uživali i da je došlo vrijeme da odjeći i izgledu posvetimo malo više vremena. U nedavnom razgovoru komentirala je potrebu za povratak nešto ljepšim modnim kombinacijama koje idu dalje od one iznošene pamučne majice.

'Nakon ovog perioda sigurna sam da će modne kolekcije ponovno kao i mnogo puta do sada doživjeti renesansu i vatromet kreativnosti'

"Ako se ujutro ne dovedete u red, čitav dan ćete si pokvariti. Ako želimo da se svijet promijeni, trebamo obnavljati i sebe", smatra ikona minimalizma koja je neko vrijeme bila odsutna sa dizajnerske scene, no sada se ponovno vraća zbog suradnje s brendom Uniqlo.

U prirodi mode je cirkularnost i ponavljanje trendova, pa i nakon ovog opuštenog dolazi ponovno era raskoši. Sve to naravno prilagođeno suvremenom stilu.

image
Na pisti Christiana Diora u Parizu

I stilistica Ivana Karapanđa smatra da je dosta ovog aktualnog opuštenog trenda i nada se povratku elegantnije mode.

"Kao odgovor na dugomjesečno opušteno odijevanje definitivno slijedi potreba za elegantnijom odjećom. Bez obzira na okolnosti, u prirodi je želja za uljepšavanjem i vjerujem da će se normalizacija uskoro uspostaviti i da će se žene poželjeti dotjerati i lijepo odjenuti". Ipak će dobar outfit podignuti raspoloženje i pružiti novu energiju s kojom je lakše ići kroz dan i sve obveze, koje unatoč teškoj situaciji, i dalje postoje.

Odijela se svakako već neko vrijeme nameću kao recept za power look, od rekreiranja kultnih izdanja poput Celine Dion u bijelom odijelu, do nekih novih dizajnerskih rješenja, svakako očekujemo njihovu renesansu.

image
Celine Dion u bijelom odijelu dizajnera Johna Galliana

"Definitivno će se dogoditi redizajn odijela što je uvijek zanimljivo i u duhu mode koja u svojoj definiciji sadrži potrebu za novim. Odijela, kao i haljine, su u sljedećoj sezoni u fokusu interesa jer sada se više nego ikad u biznisu mogu nametnuti oni koji i kroz odjeću prenose poruku snage, sigurnosti i povjerenja. Trenutna klima odijevanja je da odjeća treba biti funkcionalna i nije trenutak za nikakve kerefeke. Nakon ovog perioda sigurna sam da će modne kolekcije ponovno, kao i mnogo puta do sada, doživjeti renesansu i vatromet kreativnosti", kaže Ivana i naglašava da je sada teže nego ikad predvidjeti neku kratkoročnu modnu budućnost jer se na globalnom tržištu događaju velike promjene u svim segmentima, a u našoj zemlji smo, s obzirom na potrese koje doživljavamo svakog dana, u još neizvjesnijoj situaciji.

image
Loewe kolekcija proljeće/ljeto 2021.

Možda će novo doba odijela označavati i novi pozitivni val krojača i majstora čije su radnje zbog brze mode već godinama na rubu preživljavanja. Kvaliteta izrade i dugotrajnost vrijednosti su koje ponovno dolaze na cijenu, zajedno s prijekopotrebnim valom modne održivosti. Pa iako ne možemo previdjeti konkretne trendove, činjenica je da nakon svake globalne krize nove kolekcije donose drugačije lice mode i potrebu za raskošnom, zabavnom i elegantnom odjećom.

U ovom trenutku je sve dozvoljeno, svi žude za isticanjem u masi sa što neobičnijim lookom. No nakon modne tranzicije i promjena koje se događaju, vjerujemo da nas očekuje nova era lijepe mode.