Stilski fenomen

Internet je i dalje opsjednut Julijom Fox

06. studeni 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Tko je zapravo žena koja se više od svega s modom samo dobro zabavlja?

Bio je početak 2022. godine kada je Julia Fox s Kanye Westom punila baš sve stupce tabloida. Bio je to novi hot celebrity par ekscentričnog modnog stila, čija veza nije potrajala dugo (tek 12 dana), no efekt Julije Fox potrajao je ipak nešto duže - i još uvijek je u jakom zamahu. Nju ne možete ne zamijetiti i iako je pažnju okupirala u vrlo kratkom roku, uspjela je tu pažnju javnosti održati na sebi puno duže. Neovisno o tome što nosi i što ćete misliti o njezinim stilskim izborima - jer svakako nisu za svakoga, Fox ih nosi s velikim samopouzdanjem i aurom mističnog i ubercool stava. I ljudi je zbog toga obožavaju!

image

Na pariškom Tjednu mode u siječnju ove godine
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Iako se početkom godine činilo da se Julia pojavila niotkud, magazin Paper još 2019. je pisao "Julia Fox je najkul osoba u prostoriji". Veza s Kanyeom Westom lansirala ju je u vrh celebrity scene, no Julia je već desetak godina unatrag poznata u kuloarima njujorške underground scene. Privlačila je pažnju umjetničkim radom i izložbama u malim galerijama, objavila je nekoliko knjiga: "Symptomatic of a Relationship Gone Sour: Heartburn/Nausea" je knjiga fotografija koje opisuju turbulentnu ljubavnu vezu te "Post Traumatic Stress Disorder" (ili PTSD), kojim donosi detalje o životu iz siromaštvom pogođenog zaljeva Louisiane.

image

Tjedan mode u Parizu
Fotografija: IMAXtree

Prije tri godine pokupila je veću pažnju javnosti ulogom u hvaljenom filmu "Uncut Gems" s Adamom Sandlerom gdje je imala ulogu Julie De Fiore, zaposlenice i djevojke Howarda Ratnera kojeg je utjelovio Sandler. Fox je inače rođena u Italiji, no odrasla je u New Yorku s ocem i mlađim bratom, dok je njezina majka ostala živjeti u Milanu. U tinejdžerskim godinama postaje dijelom underground scene na Manhattanu, a njezini stylinzi od prije desetak godina potpuno se razlikuju od sadašnjih, prvenstveno estetski jer su hrabrost i bijeg od mainstreama kao dio stila i izričaja uvijek bili prisutni. Te godine obilježili su disco estetika i hedonizam, strappy kombinezoni i sjajni materijali - lookovi koji bi se uklopili na plesni podij kultnog Studija 54.

image

Na premijeri filma ‘Uncut Gems‘
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Julia kao da je promjenama stilova već proživjela nekoliko života, od disco ere do holivudskog glama i seksepila, sve do sadašnje futurističke domina estetike. Njezina stilska ikona je, kako je kazala, Anna Nicole Smith, koju cijeni jer je bila beskompromisno svoja. Fox bi se također mogla okarakterizirati kao seks bomba, no njezin stil nudi puno više slojeva. Njezin stil karakterizira eksperiment i ponekad je teško razaznati jje li riječ o pukom privlačenju pažnje ili se Julia samo dobro zabavlja. Izbijeljene obrve? Nema problema! Donje rublje ispod traper sakoa za odlazak u shopping? Naravno! Pripijeni lateks ili poluprozirna haljina s prozirnom folijom u kojoj izgleda poput svemirske ratnice? Julia Fox donosi onu kontroverzu kakvu je nekada donosila Lady Gaga.

image

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

image

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Prvi viralni look koji je odredio novi stilski smjer u kojem se kreće je onaj koji je s Kanyeom Westom nosila na Kenzo reviju u Parizu - Schiaparelli jakna od trapera, Dieselove čizme i traperice Daniela Roseberryja. Kožni domina look kuće Schiaparelli nosila je i na reviju visoke mode spomenute modne kuće, dok je Kanye nosio Balenciagu. Nosila je tada sada već kultni make-up look crnog tuša razmazanog po kapcima, koji je postao njezin zaštitni znak, ali i novi beauty trend koji je neočekivano postao hit. Pamti se i kožna haljina danskog dizajnera Han Kjøbenhavn i torba s ljudskim vlasima dizajnerice Charlie Le Mindu, za 2022. Vanity Fair Oscar Party. Za tu priliku, svoj make-up je napravila sama.

image

Tommy Hilfinger revija
Fotografija: IMAXtree

Traperice ekstremno niskog struka, crop topovi i trbušnjaci u prvom planu, koža, lateks i crni lookovi, visoke platforme i snažni make-up, najčešće nosi na njujorškim ulicama. Nedavno je nosila i traper suknju srpske dizajnerice Sande Simone, a s obzirom na ljubav prema dekonstruiranim traper lookovima, često je vidimo i u Dieselovim komadima. Fetišistički pristup modi i stilu kojim se vodi Julia nužno ne nameće trendove pa je niti ne promatramo kao trendsetericu, već više kao unikatnu osobnost koja je unijela svježinu i nešto drugačije na globalnu scenu. Pustimo Juliju da radi svoju stvar, tko zna što nam još priprema. 

image

Revija kuće LaQuan
Fotografija: IMAXtree

image

U New Yorku 2022.
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia