#OSTAJEMDOMA

Iza modnih kulisa: Lista inspirativnih dokumentaraca koje vrijedi pogledati 

16. ožujak 2020.
Fotografija: Getty Images 
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Zašto na svoj popis filmova i serija ne biste dodali kvalitetne dokumentarce, i to one modne tematike. Za vas smo odabrali deset naslova koji će vas odvesti u uzbudljiv svijet fashion industrije. 

Od starijih naslova koje smo već pogledali (a spremni smo ih pogledati još nekoliko puta) do onih koji su izašli relativno nedavno, skupili smo dokumentarne filmove modne tematike na jedno mjesto, kao inspiraciju za kvalitetno provođenje vremena u izolaciji. Osim navedenih 10 dokumentaraca koje smo pobrojali u nastavku teksta, na Netflixu pratimo i preporučujemo zanimljivi reality show "Next In Fashion" s Alexom Chung i Tanom Franceom. 

"House of Cardin" (2019)

Dugoočekivni dokumentarac o životu i radu francuskog modnog mogula Pierrea Cardina daje uvid u do sada neviđenu arhivu i carstvo koje je stvorio za vrijeme duge karijere. Koliko je utjecao na modnu industriju čovjek kojeg smatramo pionirom space-age mode otkriveno je u dokumentarnom filmu, a spominje se i njegova suradnja s Christianom Diorom. U cameo ulogama pojavljuju se i Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier i glumica Sharon Stone.

 

"Wonder Boy" (2019)

Autobiografija kreativnog dizajnera modne kuće Balmain, Oliviera Rousteinga, nije fokusirana na njegov rad u francuskoj kući, već na njegov identitet i priču o potrazi bioloških roditelja. Intimni film sniman je dvije godine i donosi spoj glamura i sjaja modne kuće s njegovom željom za pronalaskom svoje priče. 

"Dior and I" (2014)

Belgijski modni dizajner početkom ove godine otvorio je novu etapu u karijeri i najavio suradnju s talijanskom kućom Prada. Dok ne ugledamo neki novi dokumentarac vezan za ovu suradnju, gledamo onaj iz 2014., kada je Raf Simons stigao u francusku kuću Dior, a film prikazuje njegove napete pripreme za prvu couture reviju za modnu kuću.

"Lagerfeld Confidential" (2007)

Veliki Lagerfeld ostavio je prazninu u modnom svijetu kada je preminuo u veljači 2019. Bez dlake na jeziku, istovremeno tajnovit oko privatnog života, 2007. dizajner je otkrio kako izgleda jedan dan s Karlom, kamere je pustio u svoj kaotični pariški dom i progovorio o početcima svoje modne karijere koja je ostavila dubok trag za budućnost.

"Valentino: The Last Emperor" (2008)

Nakon gotovo pet desetljeća, veliki dizajner Valentino Garavani oprostio se od modne industrije 2007. Pripreme za posljednji show, njegov poslovni, ali i privatni život te odnos s dugogodišnjim poslovnim i životnim partnerom Giancarlom Giammettije dio su dokumentarnog filma kojim je odana počast njegovom liku i djelu. 

"McQueen" (2018)

Intimna i dirljiva priča o londonskom dječaku iz srednje klase koji je postao jedan od najvećih vizionara modne industrije. Razgovori s obitelji i prijateljima i isječci intervjua s Alexanderom McQueenom prikazani su u filmu. 

"The Boy Who Made Shoes For Lizards" (2017)

Cipele koje se obožavaju diljem svijeta, pa čak i u fikciji, odnosno u seriji Seks i grad predmet su žudnje svake ljubiteljice mode, a dolaze iz radionice najuspješnijeg dizajnera cipela 21. stoljeća, Manoa Blahnika. U dokumentarnom filmu o dizajneru se pojavljuju i Anna Wintour, André Leon Talley, Iman, Rihanna i druga poznata lica. 

"The True Cost" (2015)

Kolika je prava cijena mode, postavljeno je pitanje u potresnom dokumentarnom filmu koji otkriva što se krije iza sjajnog omota modne industrije. Kakav i koliko utjecaj ima na ljude i planet, ovaj dokumentarac nema za cilj izazvati grižnju savjesti, već osvijestiti nas koliko štete uzrokuje modni svijet.

"The First Monday In May" (2009)

Dokumentarac koji se nalazi na svakoj sličnoj listi je ovaj u kojem se prati urednica modne biblije, Anne Wintour, dok priprema najvažnije izdanje modnog časopisa, ono rujansko. Iako iz 2009. godine, uvijek se nalazi na našem popisu top modnih dokumentaraca i barem nas na tren uvodi u svijet jednog od najvažnijih modnih časopisa.