Modno sanjarenje

Kako izgleda haute couture 2021.

29. siječanj 2021.
Fotografije: Profimedia

U novom normalnom dizajneri otvaraju vrata haute couture mode baš svima - svi smo ih pozvani nositi i gledati iz prvih redova koji se trenutno nalaze - u našim dnevnim boravcima.

Još jedan modni događaj održao se bez velike pompe i brojne publike koja je prethodnih godina ulice modnih metropola ispunjavala street styleom i živim, užurbanim pulsom. Sada se sve odvilo u tišini, a jedini fokus je bio na modnim kolekcijama koje su predstavljene virtualnim putem, fotografijama, modnim pričama i videom i na te načine itekako smo ih mogli osjetiti. 

Jedan od iščekivanijih događaja, Tjedan visoke mode odvio se iza zatvorenih vrata gdje su predstavljene haute couture kolekcije za proljeće 2021. godine. Sve je u znaku bijega od stvarnosti u neke ljepše modne snove. Kreacije dizajnera zaista vode u neke druge svjetove koje ne može poremetiti niti pandemija koronavirusa. Također, sve nas pozivaju da maštamo o modi s njima, jer danas haute couture više nije namijenjen samo ekskluzivnim klijentima. Izdvajamo najbolje trenutke u kojima smo uživali.

image
Valentino haute couture proljeće/ljeto 2021. 

Valentino

Dizajner Pierpaolo Piccioli je predstavio fantastičnu kolekciju koja postavlja temelje za "novo normalno", uz reinterpretaciju poznate odjeće u njezinom novom izdanju. Haute couture inače je namijenjen za žene koje si ga mogu priuštiti, a ova kolekcija rađena je za moderne, suvremene osobe, rekao je dizajner, a svaki od viđenih komada priča svoju priču. Inače običnim odjevnim predmetima koje nosimo dao je couture izgled i svaki od njih savršeno balansira izgled poznatog i nepoznatog. 

image
Valentino haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Valentino haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Valentino haute couture proljeće/ljeto 2021. 

Iris van Herpen

Pionirka kada je riječ o korištenju tehnologije u modi, Iris van Herpen još jednom svojim 3D kreacijama oduzima dah. Ovoga puta inspirirala se gljivama i knjigom Merlina Sheldrakea Entangled Life, koji govori o gljivama kao živućem tkivu koji povezuje živi svijet. Micelije formiraju "wood wide web", podzemni kanal za komuniciranje - ideja koja je dizajnericu posebno inspirirala u godini izolacije. 

image
Iris van Herpen haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Iris van Herpen haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Iris Van Herpen haute couture proljeće/ljeto 2021. 
 

Tako su u jedinstvenu cjelinu povezane i njezine haljine čiji detalji pokazuju raspon dizajnerskog umijeća danske kreatorice. Haljine za proljeće 2021. najbolje je vidjeti u pokretu, tada pokazuju puni sjaj. Kod couture kreacija kvaliteta materijala je ključna, a Iris van Herpen prvi je puta u couture kreacije uključila materijale od reciklirane plastike koji kvalitetom zadovoljavaju haute couture uvjete.

Schiaparelli

Daniela Roseberry predstavio je svoju treću po redu kolekciju za kuću Schiaparelli i kao što je bilo za očekivati, pomaknuo je granice. U cotureu se ne mora sve vrtjeti oko delikatne čipke, svile, haljina dostojnih princeza, odnosno vizije couturea kakva je nametnuta od njezinih početaka 1950. godine.

Umjesto toga, dizajner naglašava isklesano tijelo, ono što je malotko uspio zadržati u karanteni, i donosi kolekciju koja slavi radost i raskoš kroz odjeću koja tjera na razmišljanje - kako se svojim tijelom krećeš kroz svijet. Roseberry je i dalje odao počast tradiciji, istovremeno propitkujući kakav bi haute couture trebao biti.

image
Schiaparelli haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Schiaparelli haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Schiaparelli haute couture proljeće/ljeto 2021. 

Armani Privé

"Demokracijom koju nudi internet, imamo mogućnost svima ponuditi mjesto u prvom redu modne revije", smatra Armani kao još jedan u nizu dizajnera koji se ovogodišnjom haute couture kolekcijom želi obratiti svima, a ne samo malom dijelu nedostižnog svijeta za koji je visoka moda rezervirana. Kao nosive kreacije izdvajaju se odijela, a haljine iz kolekcije rađene su za crveni tepih, u svakoj od njih možemo zamisliti Cate Blanchett. 

image
Armani Privé haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Armani Privé haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Armani Privé haute couture proljeće/ljeto 2021. 

Dior

Dizajnerica Maria Grazia Chiuri bijeg od stvarnosti potražila je u tarot kartama - s proročicama je u 2020. provela dosta vremena. "Simbolizam tarota inspirirao je kolekciju prepunu sjajnih, vezenih i bogatih materijala", komentirala je kolekciju smještenu u srednjovjekovni fantasy svijet. 

Talijanski redatelj Matteo Garrone zaslužan je za video, odnosno kratki film a cijela kolekcija ujedno je i posveta osnivaču kuće Christianu Dioru koji je također bio ljubitelj umjetnosti gatanja.

image
Dior haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Dior haute couture proljeće/ljeto 2021. 
image
Dior haute couture proljeće/ljeto 2021.