Trend: transparentno

Je li providna odjeća suvremeni pojam seksepila?

13. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

U proljetnim kolekcijama za 2023. godinu prozirni materijali bili su norma koju je ispunio gotovo svaki luksuzni brend. Što danas govori otkrivanje ženskog tijela na modnim pistama?

Transparentnost i otkrivanje kože postavili su atmosferu zavodljivosti i seksepila u proljetnim kolekcijama za novu sezonu. Takva atmosfera se doduše već osjetila u zraku kroz jesenske kolekcije koje se sada nalaze na policama trgovina i samo će se nastaviti na novu sezonu - više no prije, seksepil, snaga, zavodljivost i golo tijelo omotano tek prozirnom tankom tkaninom dolaze kao vjesnici novog pokreta osnaživanja. 

Ako se prisjetimo devedesetih godina i seksepilnih kampanja, poput one s Kate Moss za Calvin Klein, tada je riječ bila o prikazu ženskog tijela i seksa koji je isključivo dolazio iz perspektive straight muškarca. U novim kolekcijama s druge strane, ne vidimo sirovu seksualnost, pažnja je prebačena na ženstvenost i nježnost, a tijelo nije objekt podređen muškim pogledima. 

image

Saint Laurent za proljeće 2023.

image

Khaite za proljeće 2023. 

Providne tkanine kroz cijelu povijest šokiraju i predstavljaju ulazak u područje rizičnih modnih trendova. Ipak, sada kao da je pravo vrijeme da se posvetimo krojevima koji suptilno otkrivaju tijelo - Gucci je, primjerice, u jesenskoj kolekciji poslovne komade poput bluze s pussy bow mašnom predstavio u providnoj varijanti, tako da otkriva grudi. Slično je u proljetnoj kolekciji napravio LaQuan Smith kao i Jonathan Anderson za Loewe.

image

Na modnoj pisti: Molly Goddard, Miu Miu, Alaia, Nensi Dojaka, Coperni, Salvatore Ferragamo, Victoria Beckham, Valentino, Saint Laurent, Versace 

Saint Laurent predlaže maksi haljine s dolčevitom, dužinom sve do poda, no rađene su od transparente tkanine koja obavija cijelo tijelo, a pritom ga istovremeno razotkriva. Miuccia Prada za oba svoja brenda - Pradu i Miu Miu - komunicira i ispituje jednostavnost, dok u Pradinoj kolekciji predstavlja komade nježnog pletiva, tanke poput papira, koji otkrivaju cijelo tijelo. Ujedno se čine krhkima i u toj nježnosti potpuno snažnima. Još u New Yorku, Khaite je ponudio rupičaste komade, dok londonska dizajnerica Nensi Dojaka već sezonama unatrag balansira na granici večernje haljine i donjeg rublja. 

image

Kolekcija modnih kuća Prada, Loewe, Rotate 

Pitanje je, što nositi ispod tkanina koje tako odvažno otkrivaju cijelo tijelo? Donje rublje, koje ovim trendom dizajneri stavljaju u prvi plan - Miu Miu satensko donje rublje primjer je trenda koji obilježava ovu sezonu. Također, komunicira se nova era prihvaćanja različitosti i svih tijela - vidjeli smo konačni pad Victoria‘s Secreta i paralelni izlazak Rihanne s linijom donjeg rublja Fenty. Slavlje je to novog pogleda na seksualnost i oslobađanje od mizoginih praksi kakve su djelovale u Victoria‘s Secretu gotovo 25 godina. 

image

Ludovic de Saint Sernin

image

Miu Miu kolekcija za proljeće 2023.