Pink Bridal

Jeste li razmišljali o tome da za svoje vjenčanje odaberete ružičastu haljinu?

23. kolovoz 2022.

Fotografije: imaxtree

Pored već pomalo izlizane bijele, ružičasta se vjenčanica ističe na bezbroj načina. Uočljiva je i posebna, drukčija, hrabra, a podjednako elegantna, ženstvena i romantična. Možda je baš takva savršen izbor za vaš veliki dan.

Što je to što vjenčanicu čini vjenčanicom? Glamur? Volumen? Boja? Ili jednostavno - prigoda? Možda i sve od navedenog. Tradicija bijele vjenčanice zapravo uopće nije duga niti simbolična koliko većina ljudi misli. Tek je 1840. godine kraljica Viktorija pokrenula taj trend, i riječ je upravo o tome - o trendu. Iako će danas neki naglašavati da bjelina haljine simbolizira nevinost, žensku poniznost i pasivnost, istina je, zapravo, puno banalnija. Ljudima se svidjelo to što je obukla kraljica i htjeli su izgledati poput nje, pa su počeli oblačiti isto što i ona. Dapače, Viktorijin odabir čak se gledao i ispod oka, jer je bijela boja u to doba simbolizirala žalovanje, a tipična boja za vjenčanja u visokim krugovima bila je crvena. Iako su neke poznate mladenke nosile bijele haljine i prije kraljice, nijedna nije od toga pokrenula lavinu: presudno je bilo upravo to vjenčanje 1840. godine, koje je bilo popraćeno od strane šire javnosti te rezultiralo širenjem trenda. Kasnije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, bijela je vjenčanica počela dominirati i širim društvenim slojevima zbog niskih cijena bijelih materijala. Korak po korak, danas je neizostavan dio svakog vjenčanja. Ili?

Na društvenim je mrežama počeo dominirati trend ružičastih vjenčanih haljina, i to u najrazličitijim nijansama. Od onih koje podsjećaju na današnji barbiecore do onih toliko neprimjetno ružičastih da se čine bijelima, sve ih se češće može vidjeti na feedu, ali i pred oltarima. Izabrati haljinu u boji može značiti i bunt, ali onaj nježan i nenametljiv, onaj koji će i dalje zračiti ženstvenošću, romantikom i elegancijom. 

Prednosti ružičastih vjenčanica brojne su: osim što će vaše vjenčanje biti autentično i upečatljivo, birate haljinu koju ćete moći obući više nego samo taj jedan jedini put. Naravno, nećete je moći nositi baš svaki dan, ali poslužit će kao izbor za nečije tuđe vjenčanje ili neku svečaniju prigodu. Iako je takve haljine teže pronaći, upravo će vam uži izbor otvoriti neka vrata koja širina izbora zna zatvoriti. Kad ne znate otkud bi počeli ili kakav uopće model tražite, odgovarat će vam vidjeti da na raspolaganju nemate baš toliko komada. Vjerojatnije je da ćete brže naletjeti na "it" haljinu u kojoj ćete se osjećati savršeno na vaš veliki dan

Haljina u boji također će učiniti i samu dekoraciju prostora dinamičnom i drugačijom. Bit će u središtu pažnje kao što je i bijela haljina, ali će zbog svoje upečatljivosti moći komunicirati s ostalim bojama koje se tiču samoga prostora. Na taj način izravno ćete sudjelovati u atmosferi interijera (ili eksterijera), a gostima ćete stalno biti u perifernom vidu. Riječ je o trendu koji malo po malo uzima maha, a jasno nam je i zašto: ružičaste haljine s jedne se strane mogu percipirati kao hrabar istup, a s druge kao korak bliže vjenčanju iz bajke. Kojoj god strani naginjali, vaša "it" ružičasta haljina čeka vas iza ugla. Od uskih i seksepilnih do glamuroznih krinolina koje podsjećaju na tortu, pronađite onu koja odgovara vašem karakteru i prošećite je onako kako ružičasta vjenčanica zaslužuje biti prošetana - s ponosom.