Retro stil

Joni Mitchell može biti modni uzor svim boho curama

29. listopad 2020.
Fotografija: Profimedia

Jedna od najboljih kantautorica, nagrađivana i obožavana diljem svijeta, Joni Mitchell jedna je od preteča današnjeg boho stila, koji je i dalje jako popularan. Pronašli smo neke od njezinih outfita koje volimo i danas.

Kanadska glazbenica karijeru je započela šezdesetih godina, a u bogatoj karijeri objavila je 19 albuma i dobila 9 Grammyja, između ostalog. Ove je godine postala prva žena koja je dobila Les Paul nagradu, za vrhunske glazbene profesionalce i inovatore, a objavila je i box set svojih ranih, dosad neobjavljenih radova. 

image
Što više ogrlica, to bolje; 1978.
Foto: Profimedia

Magazin Rolling Stone nazvao ju je "jednom od najboljih kantautora ikad", dok su na digitalnoj glazbenoj bazi AllMusic zaključili da "kad se prašina slegne, Joni Mitchell ostaje kao jedna od najvažnijih i najutjecajnijih žena u glazbi 20. stoljeća". 

Njezin je utjecaj na glazbu golem, no ne treba zaboraviti ni modu. Kako je počela u 60-ima i bila dijelom buntovne kulture, njezini outfiti iz tog, ali i kasnijeg vremena i danas su san snova svih boho djevojaka. Kao folk glazbenica naginjala je boho stilu uvijek, a i zadržala ga je kasnije, kroz 70-e, 80-e i 90-e. 

image
Jednostavna maksi crna haljina s remenom
Foto: Getty Images
image
Minca i cipele s punom petom; Joni u Londonu 1968.
Foto: Getty Images
image
Cvjetni uzorak za nastupe; Joni u Torontu 1967.
Foto: Profimedia
image
Dugačka, prirodna kosa, oversized naočale i puno prstenja; 1969.
Foto: Profimedia

Na početku karijere obožavala je minice, pravi komad 60-ih, koje je kombinirala s prozirnim bluzama, a za nastupe je često izabirala dugačke haljine koje su slobodno padale niz njezino tijelo - ni uske, ni široke, koje je najčešće ukrašavala tankim remenom u struku. Dugačkim haljinama cvjetnog uzorka ili pak jednobojnima dodavala je puno nakita - nekoliko ogrlica, veliko prstenje i narukvice nezaobilazan su detalj, baš kao i šeširi i kape. Dugačka, prirodna kosa obavezan je dodatak, uz boho duge šiške. 

image
Karirani uzorak puno nakit i pončo - stil za putovanja 1969.
Foto: Getty Images
image
Pussy bow bluza, 1968.
Foto: Profimedia
image
Tako boho, tako 60-e: Minica, prozirna bluza, mokasinke i heklana torbica; 1968.
Foto: Profimedia

Joni je voljela i kožne prsluke te široke bluze s tkanim detaljima, šišmiš rukavima, prozirnim dijelovima, mašnama (tzv. pussy bow)... Pletivo, posebno haljine, često je nosila, a 70-ih se, kao i neke druge kolegice kantautorice, zabavljala muškim odijelima, kravatama i sličnim komadima. Krzno i detalji od krzna i kože također su joj dragi, a inspiraciju iz njezinih outfita crpimo i danas, pogotovo ako naginjemo boho stilu. 

image
Heklani i tkani detalji na bluzi; 1974.
Foto: Profimedia
image
Crna haljina u kombinaciji s bejzbol kapom; 1983.
Foto: Profimedia