Mikrotrend

Kakav je to stil ‘subverzivnih osnova‘ i zašto nam se sviđa?

02. studeni 2021.

Fotografija: Rex Features

Istovremeno avangardno i minimalistički; extra i basic? Upravo tako najkraće bi se mogao opisati novi mikrotrend nazvan "subversive basics" ili "subverzivne osnove". Stil je to kojem je naziv dala TikTokerica @thealgorythm, a koja ga je opisala kao "osnovne komade koji su se toliko pobunili da su izgubili svoju funkcionalnost". Komadi uključuju izreze na neobičnim mjestima, prozirne materijale, slojeve, trake... Najčešće su u igri osnovne, neutralne boje te basic komadi poput topa, T-shirta, bodyja, tajica, haljine. 

@thealgorythm

The layering opportunities ✨ how would you style this? Top by @clarissa.larrazabal ##fashiontrendpredictions ##trendtok

♬ Caution - Kaytranada

Ovaj trend vidjeli smo i na modnim revijama. Mugler je za proljeće/ljeto 2021. predstavio kolekciju koja je bila puna neobičnih izreza. Tako su haljine razrezane preko praktički cijelog trupa, hlače odijela imaju prozirne trake preko bedara, a sako je izrezan na predjelu struka. 

image

Mugler kolekcija 2021
Foto: IMAXtree

image

Nensi Dojaka ima prepoznatljiv stil
​Foto: IMAXtree

Ovogodišnja pobjednica LVMH natječaja za najbolju mladu dizajnericu, Nensi Dojaka, napravila je cijeli brend oko izrezanih struktura prozirnih tkanina koje se obavijaju oko ženskog tijela. Njezine haljine s minimalnom količinom tkanine obožavaju velike zvijezde i influencerice, od Zendaye do Emily Ratajkowski i Belle Hadid. 

Cijeli DIY pokret također je zaluđen ovim trendom pa tinejdžeri režu stare topove i najlonke i stvaraju svoje subverzivne osnove koje često izgledaju jako pankerski. Brojni maleni, neovisni dizajneri i brendovi također su prihvatili ovaj trend koji je sve popularniji. Osim što je vizualno efektan i jako seksi, ovaj trend aktivan je odgovor na godinu i pol koje smo proveli u trenirkama kod kuće, što više nitko ne želi. Vrijeme je za hrabru i seksi odjeću "za van". Također, ovaj se trend uklapa u individualizam koji svi želimo prakticirati; za izdvajanje iz mase i personalizirane komade koje i sami možete napraviti subverzivne osnove idealan su izbor.