Druga perspektiva

Engleska aristokracija s modernim twistom: u hit seriji najzanimljiviji su kostimi

04. siječanj 2021.
Fotografije: Profimedia
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Nova Netflixova serija dolazi od kreatora ‘Uvoda u anatomiju‘ i ne, povijesne činjenice ovdje nisu uvijek točne, no u ovom slučaju to nije niti važno.

Nova serija koju svi bingeaju na Netflix je stigla na sam Božić i trenutno je jedna od najgledanijih. Zašto? Serija "Bridgerton" nije još jedna povijesna drama u nizu, puna je pastelnih kostima, romanse, tračeva, seksa i humora. I dok pomalo živcira svojom šupljikavom radnjom, idealna je za odmaranje od svijeta ovih dana jer ne traži previše angažmana, a i prepuna je zanimljivih kostima. 

Radili su je Chris Van Dusen i Shonda Rimes, koje sigurno znate kao tim koji stoji iza serija "Scandal" i "Uvod u anatomiju", a snimana je po romanima spisateljice Julie Quinn. Radnja prati englesku aristokraciju početkom 1800. godina u razdoblju regentstva. Suprostavljene su dvije obitelji - Bridgertonsi i Featheringtonsi, a glavni likovi su Daphne Bridgerton, mlada djevojka koja dolazi u London pronaći odabranika svoga srca te drski vojvoda od Hastingsa, između kojih frcaju iskre odmah nakon prvog susreta.

image
Fotografije: Profimedia

Radnja smještena u 1800. godine znači i posebnu kostimografiju karakterističnu za to vrijeme balskih haljina, korzeta i pufastih rukava. Kostimi jesu zanimljivi dio ove serije kojoj neki zamjeraju "šuplju" radnju, no na koncu, riječ je o seriji čiju ćete prvu sezonu pogledati zbog zabave i opuštanja. Nelogičnosti se mogu pronaći i kada promatramo kostime – jesu li se ljudi zaista odijevali kako je prikazano na ekranu? Tu je pretjerivanje s bojama haljina, s nakitom i frizurama, no kostimografkinja nije odradila loš posao. Sasvim suprotno, oni su namjerno napravljeni s dozom modernog duha, što nije bio lagan posao. Uloženo je puno truda u čak 7500 komada odjeće koje vidimo u epizodama. Točnije – pet mjeseci, jer je gotovo sve rađeno ručno. U samo osam epizoda prikazano je čak deset balova, što znači na desetke haljina i modnih dodatka viđenih u scenama. Samo je Daphne Bridgerton koju je utjelovila Phoebe Dynevor imala 104 presvlake.

image
Fotografije: Profimedia

Izazovan posao preuzela je kostimografkinja sa zavidnim iskustvom u ovoj branši. Ellen Mirojnick, koja je radila kostime za filmove "Sirove strasti", "Kobnu privlačnost" i "Pepeljugu" iz 1997. godine i sada je pristupila poslu kao i uvijek kada pred sobom ima projekt povijesne tematike - prvi korak je istraživanje perioda u kojem je smještena radnja, a zatim prilagodba istog radnji serije. Bridgerton je rezultirao 1800. godinama drugačijeg tona - nešto više otkačene, glasne, pomaknute, funkie. Kako bi nam iz današnje perspektive radnju i vizuale učinili primamljivima, i odjeća je dobila injekciju modernog doba.

image
Fotografije: Profimedia

Nakit je ekstravagantniji, boje su izražajnije, primjerice obitelj Featherington nosi jarke ružičaste, žute i narančaste boje koje vjerojatno u to doba sigurno nisu bile toliko "vesele". Boje i materijali iz 1800. pomiješani su s onima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Inače, obitelj Featherington su takozvani new money, nemaju manira i toliko stila, pa nose citrusne boje i kič. S druge strane, obitelj Bridgerton je rafiniranija i priklonjena je zagasitim plavim, zeleni i srebrnim bojama. I boje koje Daphne nosi s vremenom postaju odmjerenije, usporedno s njezinom transformacijom u ženu, objasnila je kostimografkinja.

image
Fotografije: Profimedia

Moderni senzibilitet uveden je i kroz raznolikost glumačke postave, pa članovi aristokratskih obitelji nisu isključivo bijelci - kraljica Charlotte (Golda Rosheuvel), vojvoda od Hastingsa (Regé-Jean Page) i Lady Danbury (Adjoa Andoh) likovi su koje su utjelovili glumci druge rase.

image
Fotografije: Profimedia
image
Fotografije: Profimedia

Bridgerton tako nije još jedna povijesna drama kakvu biste očekivali kada u opisu radnje pročitate vrijeme u kojem je smještena. S puno više scena seksa i puno zabavnija, ova drama kroz kostime poručuje kako bi moda 1800. godine izgledala danas. Pažnja je dana detaljima, o čemu govori duboki - sveprisutan dekolte, naglašen korzetima. Iako su ih željeli učiniti što udobnijima, polu-korzeti su glumicama zadavali najviše bolova. Oni su isticali žensku figuru pješčanog sata, nešto poput onih kakve danas nosi Kim Kardashian. Samo za izradu korzeta bio je zadužen jedan čovjek, a na kostimima je radilo ukupno 238 osoba. Za opuštanje i odlazak u prošlost obojanu modernim duhom, bacite oko na ove netipične aristokrate.

image
Fotografije: Profimedia