Znak vremena

Kako je Bottegina zelena postala boja sezone

13. rujan 2021.
Fotografije: Profimedia

I ne samo ove - zelena će nastaviti vladati i u idućim sezonama.

Vladavina zelene nije ništa novo. Još je 2017. Pantone proglasio Greenery bojom godine i ona se otad sve češće pojavljuje kako u modi, tako i u drugim kreativnim granama, poput dizajna interijera. Trend se nastavio kroz sve ozbiljnije shvaćanje ekološkog aktivizma i klimatskih promjena na globalnoj razini, a u vrijeme lockdowna svi smo žudjeli za prirodom pa nismo mogli bez zelene u svim oblicima i nijansama. 

image
Proljeće/ljeto 2021.
image
Proljeće/ljeto 2021.

Ove godine bila je neizbježna. I to precizno jedna posebna nijansa, intenzivna zelena, za koju je zaslužan jedan modni brend. Tzv. Bottega zelena vlada Instagram feedom i street styleom, a sve nakon što ju je kao jednu od it boja za sezonu proljeće/ljeto 2021. predložio Daniel Lee, kreativni direktor kuće Bottega Veneta. Njihovi komadi u toj nijansi, od odjeće pa sve do dodataka, pravi su hit i svaka se fashion influencerica barem jednom u njoj pojavila ove sezone. I Zarina torba, koju ima svaka druga djevojka ove sezone, u sličnoj je nijansi kao i Bottegina Cassette i drugi modeli. 

Bottegina zelena u vrlo je kratkom vremenu postala popularna i to među vrlo širokom populacijom. Prihvatili su je i oni koji ne prate tako pobožno modu - odjednom ste je mogli vidjeti na svima. Razlozi nisu toliko tajni i nedokučivi. Bili smo, naime, kod kuće jako dugo, a prije toga prevladavali su minimalizam, tonalni lookovi i svojevrsna uniformiranost.

Zelena je istovremeno smirujuća i vibrantna, s njom ste uvijek u centru pozornosti, ali dovoljno suptilni, možete je kombinirati s neutralnim bojama i klasičnim krojevima - kao što to radi Bottega - ili joj dodati druge intenzivne boje. Ukratko, ističete se, a to nam je svima pomalo nedostajalo. 

image
Iz Bottega Veneta kolekcije Salon 01

Svoju će prevlast ova nijansa duboke zelene nastaviti i u idućim sezonama. 

Osim zelene, Lee se istaknuo i kombiniranjem crnih i drugih neutralnih boja s intenzivnom purpurnom, crvenom, petrolej nijansom, koje predlaže za jesen/zimu 2021/2022, ali zelena će nekako uvijek podsjećati na ovaj period - poslije lockdowna, ali prije kraja pandemije, vrijeme kad smo pokušavali sjetiti se što je to sloboda i kako balansirati između svega toga. Kad smo istovremeno sanjali o "starom svijetu" i učili kako ga odbaciti, uključujući se sve više u pitanja ekologije i zaštite okoliša.

Osim toga, modne znalce podsjećat će na veliki uspjeh nove ere Bottege, koju je donio upravo Lee. Za sve druge, u periodu hladnijeg vremena i uspavane prirode, baš ta nijansa osvježit će svaki outfit.