Nova dress code pravila

Kako je sportska odjeća postala recept za stylish look?

17. kolovoz 2020.
Fotografije: imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

I kako izvući najviše od comfy odjeće koju smo zavoljeli za vrijeme izolacije - donosimo ideje.

Trenirka za odlazak na kavu? Pamučne kratke hlačice i tank top? Ove kombinacije i njihove slične varijacije nekada su bile isključivo vezane za boravak u stanu, sve dok se u 2020. nije pojavila pandemija koronavirusa i na našu odjevnu listu prioriteta uvela neke promjene. Pamučne hlačice zato su ovoga ljeta jedan od traženijih artikala, a udobne trenirke, hoodice i basic komadi postali su nam puno zanimljiviji nego što smo očekivali. 

Sportska odjeća više se ne odnosi na onu namijenjenu samo za sportske aktivnosti, a modni brendovi su, ponukani promjenama na koje su se morali prilagoditi kako bi preživjeli, uveli novitete u svoju ponudu. Ako tu i tamo škicnete u ponudu web shopova luksuznih ili high street brendova, sigurno ste primijetili sve veći broj cosy, loungewear komada i to onih koji izgledaju jako primamljivo, čak i luksuzno, pa osim za izležavanje na kauču lako se mogu nositi i kao hit komadi u vanjskom svijetu.

image
Nova sportska kolekcija high street brenda Zara

Kao to smo već pisali, zajedno s ekonomskom krizom vraćamo se suptilnim komadima, minimalizmu i capsule garderobi, pa i "tihom streetwearu". Trend trenirki u kompletu koji je zavladao početkom godine tako će se zadržati još neko vrijeme. Kupci traže udobne komade koji izgledaju jako chic - uzorci, logo natpisi i jarke boje izostaju, a dominiraju bež, smeđi, bijeli, maslinasti i crni tonovi, odnosno suptilna paleta boja koja se kombinira zajedno ili u kombinaciji više sličnih tonova.

image
Street stle na Tjednu mode u Kopenhagenu - hoodica, bciklističke hlačice i luksuzna torba

Osim povratka rebrastih i glatkih potkošulja, vraćaju se i tajice, a basic majice kratkih rukava dobile su "upgrade" - spužvasta podstava na ramenima priziva stil karakterističan za osamdesete godine. Prvi ju je izbacio The Frankie Shop, u bijeloj, crnoj, zelenoj, a zatim i još nekim bojama, no u kratkom roku ovaj model preplavio je sve trgovine. Nose se uz jednostavne plave traperice vintage stila ili uz kratke pamučne hlačice, široku trenirku i najčešće uz dodatak zlatnog nakita, kako bi se outfit podignuo na višu razinu. Basic komadi tako su postali recept za luksuzni, chic styling, što se preslikalo na modne Instagram profile.

U izostanku street style fotografija, zavladale su one iz privatnosti doma u home edition kombinacijama pa se pokazalo da cozy može biti jednako stylish izbor umjesto, recimo elegantne haljine ili poslovnih hlača i svilene bluze. Nakon što nam se ta udobnost svidjela, nećemo je se tako lako odreći.