Društvo popularnih

Kako je u vrijeme pandemije najpoželjniji brend postao Nike

29. srpanj 2020.
Fotografije: Imaxtree/Getty Images
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Pandemija koronavirusa ostavila je traga na ljestvici najpopularnijih modnih brendova i na prvo mjesto umjesto imena luksuzne mode stavila je sportski brend.

Na tronu najpopularnijeg modnog brenda u drugom kvartalu ove godine našao se sportski gigant Nike i tako svrgnuo modnu kuću Off-White koja je prvo mjesto najpopularnijeg uvjerljivo držala tri sezone za redom. Ovo je samo jedan od pokazatelja koliko je utjecaj na industriju ostavila pandemija koronavirusa i globalni lockdown koji je navike kupaca usmjerio u neočekivanom smjeru.

Osim restrikcija zbog kojih je tržište pretrpjelo gubitke, svijet su potresli i prosvjedi održani na američkim ulicama zbog smrti Georgea Floyda, a dok se neki nisu prilagodili promjenama, Nike se pokazao kao brend koji je ostao prisutan i aktualan pa se prvi puta otkako Lyst bilježi analize trendova našao na prvom mjestu najtraženijih brendova. Na tron je skočio s trećeg mjesta na kojem se nalazio u prvom tromjesečju ove godine. Spomenimo i suradnje koje su napravile dodatan hype na društvenim mrežama, primjerice limitiranu kolekciju Dior x Air Jordan tenisica koju je Nike najavio još krajem 2019. godine. 

image
S trećeg mjesta Nike se popeo na prvo

Potražnja za njihovom sportskom i loungewear odjećom skočila je za 106 posto, a ključnim se pokazao digitalni segment poslovanja - online prodaja skočila je za 75 posto. Nike komadi pronašli su se i na popisu najpoželjnijih muških i ženskih odjevnih komada - plisirana teniska suknja kao jedan od poželjnijih ženskih komada i Nike Air Jordan tenisice na popisu najpoželjnijih komada za muškarce. 

image
Off-White Resort kolekcije 2020. predstavljena digitalnim putem

Off-White tako je pao na drugo mjesto najpopularnijih brendova, a iza njega nalazi se talijanska modna kuća Gucci. Četvrto mjesto zauzela je Balenciaga, a peto talijanska kuća Prada. Po Lystovoj ljestvici uvjerljivo se penje i Jacquemus koji se nalazi na 11 mjestu. Francuski dizajner nedavno je oduševio revijom u polju žita, a za vrijeme pandemije povećao je broj pratitelja na Instagramu koje je privukao zanimljivim i primamljivim sadržajem, kao i s fotografijama kolekcije koju je kao model nosila njegova baka, pa su usporedno s tim rasla i prodaja. 

Top 10 'hottest brands'

  1. Nike
  2. Off-White
  3. Gucci
  4. Balenciaga
  5. Prada
  6. Saint Laurent
  7. Versace
  8. Burberry
  9. Fendi
  10. Bottega Veneta

Svoje mjesto na listi najpoželjnijih ponovno je pronašao Balmain kao i  Adidas, a po prvi puta na njoj se nalazi i brend luksuznog streetweara baziran u Kaliforniji - Fear of God. 

image
Jacquemus proljeće/ljeto 2021. kolekcija održana u polju žita

Novo izvješće platforme Lyst pokazalo nam je da iako su kupci promijenili shopping navike i stvorili nove trendove, snažna modna imena i dalje imaju vjernu publiku i kupce koji se okreću digitalnom shoppingiranju. Kako će izgledati modna scena do kraja 2020. godine teško je procijeniti - Gucci i Sanit Laurent objavili su kako odustaju od klasičnog modnog kalendara i predstavljanja kolekcija, no ostala luksuzna imena i dalje se žele držati postojećeg modela. U svakom slučaju, nalaze se u vremenu kada se mogu okrenuti prema novim, boljim i ekološki prihvatljivijim modelima poslovanja, kao i prema održivoj proizvodnji. Izvješće Lysta možete pogledati ovdje