Tajna skandi stila

Kako postići neopterećen i cool look, baš poput Skandinavki

27. siječanj 2022.

Fotografija: IMAXtree

Skandinavski stil upisao se u modni leksikon, a njegova tajna dobro je poznata Skandinavkama, jasno, jer je upisana u njihovu kulturu – riječ je o neopterećenim, cool i stylish ženama koje modu ipak percipiraju na nešto drugačiji način.

Što čini stil Skandinavki tako poželjnim? Možda njihova nedostižnost, jer koliko god se činilo jednostavnim zadatkom odjenuti se poput Skandinavke, rijetko nam to može uspjeti. Zato skandinavski stil i dalje ostaje glavni predmet fascinacije modnog svijeta, a skandi žene stilske ikone koje iznova očaravaju svojim kombinacijama, sada čak i više od Francuskinja i njihovog chica. 

Sofisticirano, opušteno i jednostavno, šturo ih možemo opisati. No njihov stil se temelji na suprotnostima, jer stylish Skandinavke prakticiraju savršeni balans između trenda i klasike, kombiniraju funkcionalno uz luksuzno, ležerno i opušteno uz elegantno i statement. Uživaju u dizajnerskim komadima, no ne prate slijepo trendove, već radije pametno ulažu u kvalitetne predmete koji se smisleno uklapaju u njihovu garderobu. Sve to rezultira modnim kombinacijama koje izgledaju suvremeno, jako chic i udobno, što je jedan od razloga zbog kojih su kroz godine izgradile status modnih ikona. Taj nedostižni chic pripisat ćemo i mindsetu i njihovom načinu života na koji se modni stil direktno nadovezuje.

Naime, kao i svaki effortless look, onaj skandinavski se ne postiže slijepim kopiranjem jer time u startu gubi ono po čemu je tako poželjan. Vlastiti stil koji održava karakter i stav, udobnost koju odjeća mora pružati kroz cijeli dan i godinu – od slojevitog looka za hladnu zimu do ljetne vožnje na biciklu, promišljenost se nalazi u fokusu skandinavske djevojke. One nikako nisu podređene modi, odjeća je ta koja naglašava njihove kvalitete.

Iako se skandinavski modni stil na prvu veže za minimalizam koji sjajno nosi blogerica i stilistica Pernille Teisbaek, vibrantne boje, uzorci i odvažnost prilikom kombiniranja također su odlike dobrog skandi looka. Danska modna kuća Ganni kao jedan od najpopularnijih brendova nudi funkcionalne, odvažne i cool komade za žene koje cijene udobnost i kvalitetu. Kao i kod brenda Stine Goya, uzorci i boje prevladavaju estetikom, a takve vibrante kombinacije najčešće nosi stilska ikona Emili Sindlev. "Kakav god stil nosili, pristupajte odijevanju bez straha i nikako se ne trudite previše, nosite ono u čemu se osjećate dobro", kazala je jednom prilikom Sindlev, a nešto o tajnama skandi stila otkrila je i spomenuta Pernille Teisbaek.

"Volimo spoj ženstvenih komada i muških krojeva ili kombinaciju cvjetne haljine i sportskih elemenata, cijenimo kontrast. Ne trudimo se previše i smatram da to donosi osvježenje na sceni i inspiraciju ostalima".

Unatoč svim suprotnostima, zajednička odlika stila svake Skandinavke je udobnost i autentičnost kojoj teže te feel good osjećaj koji pronalaze u modnim igrama. Vjerujemo da se tajna tog stila skriva u potrebama žene koja je stavljena na prvo mjesto. Moda koja ima funkciju – pružiti onome tko je nosi udobnost, kvalitetu i samopouzdanje, nikako ne zasjeniti osobnost, već ženu staviti u fokus. Savršena simbioza koja se krije iza tog toliko poželjnog – skandinavskog stila.