ODLAZAK KREATORA

Kansai Yamamoto: dizajner zaslužan za najupečatljivije kreacije koje je nosio Bowie

28. srpanj 2020.
Fotografije: Getty Images 
Gloria Glam

Prisjetili smo se kreacija i rada japanskog dizajnera kojeg je obožavao i David Bowie.

Kansai Yamamoto, osebujan japanski dizajner, preminuo je u 77. godini života. Rođen u Yokohami 1944. godine, završio je civilno inženjerstvo, ali se na kraju posvetio modi, s kojom se povezao na duboko osobnoj razini.

„Dizajn je samorealizacija”, izjavio je svojedobno i dodao kako se svakog dana osjećao kao da je model na modnoj pisti dok su svi oko njega bili zapravo publika.

„Mnogo puta su me gledali u čudu”, priznao je prije dvije godine. Izražavanje kroz odijevanje bilo je njegovo način izražavanja buntovništva: bio je predvodnik fluidnog odijevanja te je odbijao prihvatiti stroge društvene norme.

„Nisam volio i odbijao sam četverokutnu odjeću čija je kvaliteta bila samo u njihovom skupom materijalu i kvalitetnom krojenju”, priznao je Yamamoto koji se 1971. godine međunarodnoj publici predstavio u Londonu.

Danas se njegovo ime najčešće veže uz lik i djelo Davida Bowieja, koji je u alteregu kao Ziggy Stardust, odbijao rodne norme, i nosio dizajn japanskog dizajnera prije nego ga je uopće upoznao. Njih dvojica su počeli surađivati 1973., a najpoznatiji komadi koje je Yamamoto kreirao za pop zvijezdu bili su jednodijelni kombinezon sa širokim nogavicama i asimetrični kombinezon u raznim bojama. Oboje su voljeli šokirati izgledom i uživali su u zajedničkom radu.

image
Fotografije: Getty Images 
image
David Bowie priprema se za nastup u jednoj od kreacija japanskog dizajnera

Pomicao je granice na modnim pistama koristeći prenaglašene proporcije, oduševljavao je igrama bojama, za koje je rekao da su za njega poput kisika. Yamamoto je volio koristiti motive iz japanske umjetnosti te je otvorio put do međunarodne scene brojnim japanskim dizajnerima kao što su Rei Kawakubo i Yohji Yamamoto. Ipak, dizajner je u nekim trenucima znao pretjerati pa su neki od radova bili na tragu nepromišljenog prisvajanja tuđe kulture te su se temeljili na stereotipnim idejama „drugosti”.

U svakom slučaju, Kansai Yamamoto je stvarao kreacije u koje je prenosio ono što je on sam bio: čovjek pun energije, što se vidi i na njegovim fotografijama. Njegove kolekcije bile su kitnjaste, taktilne i na kraju – neodoljivo optimistične.

image


12th May 1971: Marie Helvin wearing a 'squeaker dress' and shorts designed by Tokyo couturier Kansai Yamamoto (left), whose fashion empire has an annual turnover of £1,000,000. This shirt is part of Yamamoto's latest collection on display in Chelsea and when the 'nose' of the shirt is pressed, as demonstrated by restauranteur Michael Chow, it squeaks. (Photo by Roger Jackson/Central Press/Getty Images)