Nova kolekcija Marije Kulušić

Kaput od recikliranih deka? DA!

17. rujan 2020.
Fotografije: Denis Butorac
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Modna održivost u domaćem dizajnu Marije Kulušić donosi sjajne komade za novu sezonu.

Dizajnerica Marija Kulušić predstavila je novu kolekciju "Insight" s kojom je nastavila liniju prepoznatljivih klasičnih komada s bezvremenskim pomakom. Kampanja za kolekciju snimana je u Grožnjanu, a dizajnerica se vodila odnosom odjeće i tijela te načinima na koje ju tijelo deformira,nabire i gužva. 

Nastali je tako reciklirana kolekcija za koju je Marija reciklirala i prenamjenjivala materijale, sve u svrhu modne održivosti. Zanimljiv je primjerak kaputa koji je nastao od recikliranih deka, odnosno prekrivača, a upečatljivi komadi su i kožna jakna te modeli sakoa. 

"Insight kolekcija nastala je u uvjetima koji su sami po sebi sugerirali pristup gdje se koristi samo ono što je već postojeće, što čini glavni element ove kolekcije; reciklira se i prenamjenjuje, što svaki odjevni predmet čini limitiranim te je svaki moguće izraditi u vrlo malim serijama od par primjeraka. Korištene su deadstock tkanine za izradu većine odjevnih predmeta, dok su jakna i kaput izrađeni od recikliranih pokrivača, odnosno prepoznatljivih deka", kaže dizajnerica.

Laneno platno hrvatske proizvodnje izrađeno je na tkalačkom stanu starom više od 70 godina i korišteno je za izradu sakoa i suknji, koja je plisirana ručnom tehnikom, kao što su se nekada plisirane narodne nošnje. 

"Kožna jakna je izrađena od kože koja je ostatak prehrambene industrije. Kroz cijelu kolekciju korišteni su uglavnom prirodni materijali poput svile, lana, pamuka i viskoze.", kaže zagrebačka dizajnerica. Kolekciju je fotografirao Denis Butorac, a za beauty lookove je zaslužna vizažistica Petra Sever.