GG #FASHIONINSIDER

KINRADEN - priča o zaokretu, održivosti i strasti

27. travanj 2023.
Ana Ivančić/PRIVATNI ALBUM

Naša kolumnistica Ana Ivančić predstavlja brend finog nakita danske arhitektice čija je životna filozofija da sve što dotaknemo neizostavno utječe na živote osoba oko nas.

Već je poznat moj stav o nakitu kao neizostavnom dijelu svake promišljene modne kombinacije, koji odražava stil onoga tko ga nosi i stavlja na cjelokupan styling završni pečat. S obzirom na moju osobnu fascinaciju nakitom, pozornost mi na brojnim revijama Tjedna mode u Kopenhagenu privlače, uz kolekcije koje se prezentiraju, i komadi nakita kojima su dizajneri odlučili upotpuniti pojedine lookove.

Tako je bilo i na reviji Mark Kenly Domino Tan jesen/zima 2019. S obzirom na Markov izrazito minimalistički potpis, na reviji su se isticale prekrasne naušnice za koje sam kasnije doznala da pripadaju brendu finog nakita KINRADEN. Nekoliko godina kasnije dobivam poziv u showroom KINRADENA u Kopenhagenu i tako u Garderobinu ponudu nakita uvodim novi segment tzv. finog nakita (fine jewellery) - nakit od čistog srebra i 18-karatnog zlata.

U meni najdražoj ulici u Kopenhagenu, Store Strandstraede, u kojoj se nalaze trgovine Le Labo, Aesop i Mark Kenly Domino Tan, tik uz vjerojatno najfotografiraniju vedutu tog grada - Nyhavn, na broju 20 stoji decentan, ali moćan natpis KINRADEN.

Na prvom katu dočekuje me nasmijano lice Sare Müllertz, dizajnerice i osnivačice brenda odjevene u bijelu košulju strogog "muškog" kroja s dubokim dekolteom, kojim dominiraju prepoznatljive KINRADEN ogrlice, i traperice koje ističu njenu vitku figuru. Na malom prstu prsten Kindred s "crnim dijamantom", sve upotpunjeno s nekoliko naušnica iz kolekcije Oxygen i Radiant. Sve savršeno jednostavno, profinjeno i decentno, a iznad svega snažno i ženstveno. Upravo onako kako KINRADEN opisuje ženu kojoj je namijenjen, a to je neovisna i samouvjerena žena sa stilom.

U živahnom razgovoru sa ženom iza koje je izuzetno uspješna karijera, obitelj i ljubav prema lijepom, u kojem me oduševljava njezina jednostavnost i neposrednost, zapravo upoznajem Saru Müllertz, dansku arhitekticu i dizajnericu koja je magistrirala na Royal Academy of Fine Arts u Kopenhagenu, da bi svoj kreativni put prije nepune četiri godine usmjerila prema svojoj velikoj strasti - dizajnu finog nakita.

Kad je prvi put osjetila nadahnuće za osnivanje vlastitog brenda nakita, već je godinama imala vlastiti studio za dizajn, da bi nakon što je osnovala brend KINRADEN, preko headhuntera dobila ponudu i postala partner i globalni voditelj za dizajn u međunarodno priznatom danskom arhitektonskom studiju Henning Larsen.

Tako je prvih nekoliko godina svog postojanja KINRADEN za Saru bio tek dragocjeni projekt uživanja u slobodnom vremenu, kad god su to njezine profesionalne obaveze i privatni život majke dvoje djece dopuštali. Ipak, 2019. ju je fascinacija plemenitim metalima i dizajnom sitnih predmeta konačno usmjerila da napravi zaokret i sve svoje vrijeme i talent usmjeri u KINRADEN.

Otada se tek povremeno bavi arhitektonskim projektima za posebne klijente kao priznata stručnjakinja u danskim arhitektonskim i umjetničkim krugovima, a od ove godine postaje dio uglednog tima vanjskih ispitivača na The Royal Academy of Fine Arts u Kopenhagenu.

I zaista, showroom KINRADENA obiluje skicama, proračunima i raznim formulama koje neodoljivo podsjećaju na elemente nekog arhitektonskog studija, da bi s druge strane izloženi nakit, slike i namještaj prostoru dali mekoću i estetiku ugodne umjetničke galerije. Uz dizajn vidljivo je i duboko promišljanje o izvedbi svakog komada nakita, kombinirajući tri dragocjena materijala: 18K reciklirano zlato, reciklirano 925 srebro i drvo mpingo, a Sarah poseban naglasak stavlja na njihovu nabavu iz ekološki održivih izvora.

Ime brenda KINRADEN dolazi od izvornog oblika engleske riječi ‘kindred‘ iz 13. stoljeća, što znači obitelj, biti u rodu. Priroda je u našim rukama i sve što dotaknemo neizostavno dotiče živote onih oko nas. To je naša osnovna ilozoija.

"Sve je na ovom našem planetu povezano. Stvorila sam KINRADEN jer želim pokazati svijetu da je održivi stil moguć. To je sve u što vjerujem. I do sada sam pronašla ovaj put na kojem su mi se otvorila mnoga vrata."

KINRADEN odražava upravo Sarinu fascinaciju međusobnom povezanosti svega što nas okružuje i u potpunosti je usmjeren prema održivosti i kružnom poslovnom modelu, ne zanemarujući zakonitosti proizvodnje skupocjenog nakita.

Njezina mala umjetnička djela u pročišćenom recikliranom zlatu i srebru ručno izrađuju majstori zlatari u radionicama u Danskoj i na Tajlandu, a zlato i srebro nabavljaju se od dobavljača specijaliziranih za recikliranje dragocjenih metala iz tehnološke industrije. KINRA­DEN zlato i srebro kombinira s mpingo drvom koje je preostalo kao višak u proizvodnji drvenih puhaćih instrumenata. Poznato kao afričko crno drvo, mpingo je jedna od najtvrđih i najčvršćih vrsta drva, što omogućuje njegovo rezanje u dijamantne oblike. Tako "crni dijamanti" od mpinga, zapravo komadi afričkog crnog drva koji su brušeni i polirani tradicionalnim tehnikama brušenja dijamanata, u neposrednom kontaktu s kožom s vremenom postaju sve tamniji i ljepši.

"Ime brenda KINRADEN dolazi od izvornog oblika engleske riječi ‘kindred‘ iz 13. stoljeća, što znači obitelj, biti u rodu. Priroda je u našim rukama i sve što dotaknemo neizostavno dotiče živote onih oko nas. To je naša osnovna filozofija", objašnjava Sarah.

Ekološka održivost proizvodnje nakita u pogledu nabavke plemenitih kovina, kao i održiv odnos i poštovanje prema ljudima koji su uključeni u proces proizvodnje, duboko su ukorijenjeni u DNK brenda i predstavljaju životnu filozofiju njegove osnivačice Sare Müllertz. Ona objašnjava da je KINRADEN jednostavno povukao jasnu liniju što se tiče materijala koje će koristiti u izradi svog nakita, vodeći se kriterijem cirkularnosti i nošenja nakita koji će trajati generacije. To ih je dovelo do samo dva sastojka: recikliranog zlata i srebra te "dijamanata izvađenih iznad Zemljine površine".

Činjenica da na Zemlji postoji još jako malo zlata koje nije iskopano nije općepoznata i rijetko se ističe. Neka istraživanja pokazuju da bi ukupna količina preostalog zlata u rudnicima stala u samo tri teretna broda te se predviđa da će do 2030. svi rudnici na svijetu biti iscrpljeni. Prema Sarinu mišljenju, zlato bi se trebalo prestati iskopavati, a ljudi bi trebali ono što su do sada izvadili iz rudnika ponovno upotrijebiti. Tako KINRADEN za svoj nakit upotrebljava 99,9 posto korišteno zlato i srebro koje se dovodi do potpune čistoće, stoga za daljnju obradu treba mnogo manje kemikalija.

Sarah je odlučila ne raditi nakit s dijamantima, ali nije bilo jednostavno pronaći zamjenu. Tako je pronašla drvo mpingo koje raste i siječe se u kontroliranim i održivim šumama Tanzanije te je počela koristiti ostatke iz proizvodnje glazbala.

Kolekcija STILOS - Za stvaranje trajne ljepote

Kolekcija upečatljivih naušnica KINRADENA i danskog brenda Mark Kenly Domino Tan. Kako su kvaliteta i izrada srce i duša oba brenda, inspirirani skulpturalnim starogrčkim stupovima, zajednički su stvorili nakit koji će ostati moderan generacijama.

Kolekcija KINDRED - Svi smo povezani

Nadahnuta prekrasnim ljubavnim pjesmama i melankoličnim svemirom Emily Dickinson, Kindred Collection razvija se oko obiteljskog prstena s pečatom i klasičnog dijamanta punog simbolike, ovaj put u održivoj verziji brušenog i poliranog mpingo dijamanta od crnog drva, koji u kontaktu s kožom s vremenom postaje još dublji i tamniji.

Kolekcija RADIANT - Biti svjetlo

Kolekcija Radiant nastala je iz jednog čistog oblika - elipse koja jasno hvata i reflektira svjetlost svakim pokretom, potpuno u skladu s onim što podrazumijevamo pod klasičnim skandinavskim dizajnom.

Kolekcija OXYGEN - Diši sa mnom

Ovu kolekciju obilježava jednostavnost. Svaka je karika ručno izrađena od čvrstog, recikliranog 18-karatnog zlata ili čistog srebra kako bi se lako uklopila u sljedeću poput tradicionalne japanske drvene stolarije. Postići takve oblike karika koji se idealno uklapaju u nizove zahtijevala je inženjersku preciznost i jedna je od Sarinih najzahtjevnijih kolekcija. Karike su ili sve od čistog srebra ili ima nekoliko zlatnih u nizu, što ostavlja poseban dojam.

Najnovija kolekcija: DVA SVIJETA - Two Worlds

Kolekcija inspirirana Bauhausom i kreacijama jednog od njegovih najistaknutijih predstavnika - Oskara Schlemmera. Sarah je u komade nakita prenijela Schlemmerove raskošne i skulpturalne kostime plesača iz njegova najpoznatijeg djela "Triadisches Ballett". Tu upadljivu prugastu odjeću kasnije je u svoju kolekciju uklopio i japanski dizajner Kansai Yamamoto, a proslavio David Bowie svojim kostimom Ziggy Stardust.

"Nastojala sam prenijeti poseban osjećaj za ritam pa sam kreirala komade nakita od plemenitih metala oblikovane i izrađene kao prekrasne matematičke obrasce - gotovo kao profinjena i savršeno ispolirana kralježnica. 18-karatno zlato i čisto srebro oblikovani su tako da se fragmenti crnog drva uklope kao negativ i tako stvaraju upečatljiv prugasti efekt. Jednostavne stvari često su najteže. Svaki put kada pokušam pomaknuti granice materijala s kojima radim, često čujem da ono što pokušavam učiniti neće biti moguće - hvala Bogu što sam vrlo uporna", dodaje kroz smijeh.

KINRADEN je trenutno usmjeren i na širenje svoje međunarodne prisutnosti te pomno bira mjesta na kojima će biti dostupan kupcima. Činjenica da je Garderoba Concept Store ušao u radar ovog jedinstvenog brenda finog nakita koji nam je stigao u Zagreb jedno je od većih priznanja koje smo dobili. Za nas predstavlja i veliki iskorak u ponudi, jer se svi komadi nakita koje imamo u srebru i mpingo drvu mogu naručiti i u 18-karatnom zlatu. Nakit je u ovih šest godina postao jako važan segment naše ponude, što me jako veseli. Zato uz KINRADEN, koji je stigao u Garderobu, već u svibnju na našu adresu u Martićevoj stiže još jedno pojačanje!