Slučaj Mary Jane

Klasična cipela dobila je suvremeni makeover

06. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

U početku slatke i zaigrane, Mary Jane cipele sada dolaze uz sasvim drugačiji stilski karakter - i obilježit će modnu sezonu u dolasku!

Miuccia Prada i Raf Simons su za posljednju Prada kolekciju odlučili uvrstiti 47 pari Mary Jane cipela, od ukupnih 55 lookova. Coach, Chopova Lowena, Versace, Dior, Comme des Garçons, još su neka imena koju su na pistu vratila Mary Jane, doduše, svatko od njih u nešto drugačijoj varijanti.

Za Mary Jane cipele zaslužna je tvrtka The Brown Shoe Company, koja je početkom 20. stoljeća predstavila model s trakom koja ide preko stopala, a ime je dobila po fiktivnom liku iz stripa Buster Brown. U 2022., model ima svoju renesansu. Iako se Mary Jane nosi već nekoliko sezona, ove godine su na modnim pistama potpuno dominirali modeli koji nužno ne izgledaju dječački i zaneseno, sasvim suprotno. Dovoljno je pogledati ekstremne platforme kuće Versace, kojima je Donatella nadogradila pojam Mary Jane modela - umjesto jednog remenčića naredano je njih nekoliko, a nepregledna visina platforme svakako ne odgovara klasičnom poimanju dječjeg Mary Jane modela. 

image

U kolekciji Diora za prolejće 2023.

Mogu li se ovakvi modeli uopće nazvati Mary Jane cipelom? Naravno, kao što je Demna rekao, trebamo prestati sve stavljati "u kutije". U svojoj suvremenoj verziji, Mary Jane poprima nove osobine koje se temelje na njezinom izvornom izgledu. Versace nije jedini brend koji je odlučio povećati broj remena, čime se neki modeli već mogu smatrati čizmama, s obzirom da sežu sve do koljena. 

image

Klasično izdanje Mary Jane cipele

image

Pradine Mary jane cipele iz jesenske kolekcije za 2022.

Maria Grazia Chiuri za Dior također predstavlja Mary Jane - u jesenskoj sezoni dodala im je futuristički zaokret, uz dodatak modne inovacije, a sličnim siluetama vodila se i za kolekciju za 2023. godinu. Što se tiče ponude high-end i high-street ponude, Pradine Mary Jane cipele visoko su na listi želja, kao komad koji klasiku interpretira u suvremenom/futurističkom izdanju. Chanelovi modeli vječni su favoriti za ljubiteljice klasične ženstvenosti, a pomaknute modele s platformom ima Nodaleto. Ovo je naš izbor.

image

Cipele od baršuna Chanel (10,838 kn)/
cipele s kopčom Gucci; Matchesfashion (7433 kn)/
cipele s platformom Bottega Veneta; Matchesfashion (13,284 kn)/
cipele s duplim remenom Nodaleto; Matchesfashion (4732 kn)

image

Cipele s ukrasom Ganni (3217 kn)/
cipele otvorene pete Zara (349,90 kn)/
cipele s duplim remenom Next; Zalando (380 kn)/
cipele na platformu Monki; Zalando (299,90 kn)