Nostalgično, praktično, chic

Klompe su neočekivani trend nove sezone

09. svibanj 2022.

Fotografije: Promo

U modi su granice lijepog i ružnog odavno zamagljene, i čini se kao pravo vrijeme za povratak klompi. Pronašli smo 15 modela!

Tko još ne voli nekonvencionalno lijepi par obuće? Uglycore je trend koji se često spominje na društvenim mrežama i platformama koje analiziraju trenutne trendove, a odnosi se na obuću koja je ružna, odnosno glomazna i koja se većini vjerojatno neće svidjeti. A što mislite o klompama? Ili ih prezirete, ili vam se modni trend za 2022. iznimno sviđa pa već škicate nove modele u ponudi brendova - ima ih na pretek. 

I klompe dakle pripadaju u uglycore iako se dizajneri trude učiniti ih što ljepšima. Dodaju im motive i aplikacije cvijeća, pa asociraju na sedamdesete i hippy eru, izrađuju ih od luksuznih materijala i predlažu ih u neočekivanim nijansama, pa odjednom ne izgledaju tako loše. Alexa Chung jedna je od onih koja već naveliko nosi klompe, i nije jedina - potražnja za klompama na platformi Lyst je u porastu, a sve više tekstova posvećeno je upravo ovoj vrsti obuće.

image

Salvatore Ferragamo kolekcija za 2022.
Fotografija: IMAXtree

Čini se da su nastavak na trend Crocs natikača - zamijenit će ih ove sezone jer se klompe ipak nešto lakše stiliziraju i nose - u ured, na kavu, uz haljine ili uz traperice. Također je riječ o luksuznijem modnom komadu koji iza sebe ima dugu povijest. Izrađuju se od materijala poput kože i drveta zbog kojih im cijene sežu i do nekoliko tisuća kuna. Za primjer možemo uzeti Chanel ili Bottega Veneta klompe, od kojih su potonje rađene od kože s kroko efektom... Bez obzira na to jesu li klasične - poput Hermès ili Chanel modela, suvremene poput goth Givenchy modela, ili fashionable & chic - poput Michael Kors klompi, ravnopravno kotiraju za trendi modni dodatak ljeta kojem prva funkcija više nije ona praktična, već estetska. 

image

Street style look
Fotografija: Profimedia

image

Klompe od brušene kože Sezane (155 eura)

Po prirodi su klompe zaigrane i zabavne, osobito ako su ukrašene zanimljivim detaljima i jarkim bojama. Iako ih karakterizira drvena ravna platforma, u novim kolekcijama često dolaze izrađene od gume pa nose nešto suvremeniji izgled. Ipak, onaj pravi boemski look i modnu nostalgiju ćete postići ako odaberete klasičnu klompu. Ako mislite da ne mogu biti chic, provjerite modele u nastavku, a i sjetimo se da su modeli kuće Hermès predstavljeni u kolekciji za 2021. godinu pretežno rasprodani...

image

Klompe na petu Isabel Marant; Matchesfashion (390 eura)/ klompe s kroko uzorkom Bottega Veneta; Matchesfashion (890 eura)/ klompe s ukrasom Khaite; Matchesfashion (1080 eura)/ kožne klompe Givenchy; Farfetch (595 funti)

image

Klompe s ukrasom M-ishka (170 eura)/ klompe & Other Stories (110 eura)/ klompe sa zakovicama Mango (549,90 kn)/ kožne klompe Mango (799,90 kn)

image

Klompe s lancem Saint Laurent; Matchesfashion (695 eura)/ klompe s platformom Zara (699,90 kn)/ klompe sa zakovicama Zara (799,90 kn)/

image

Klompe s detaljima Fabrizio Viti; Farfetch (450 funti)/ klompe s platformom Michael Kors; Farfetch (224 funte)/ brušene klompe Zara (399,90 kn)