Oda najpopularnijem uzorku

Simbol nevinosti i razigranosti, buntovnosti i snage

30. siječanj 2021.
Fotografije: Profimedia

Možda prugice uzimate zdravo za gotovo, no gotovo niti jedan uzorak nije prisutan koliko su to prugice. Od dječjih do odraslih, muških ili ženskih, one ne poznaju rod i spol i prate nas kroz naša modna putovanja iz godine u godinu.

U jednakom omjeru su uobičajene i posebne, a koliko su jednostavne toliko imaju snažnu energiju uz koju svakom outfitu daju poseban efekt pa se ističu i u masi punoj jarkih boja.

A iza uzorka prugica je duga povijest, prisutne su na modnoj sceni od njenih početaka, iako je tada njihov kontekst bio isključivo negativan - u srednjem vijeku bile su namijenjene onima koji su u društvu izopćeni i neprihvaćeni - klaunovi i zabavljači, prostitutke, kriminalci, odnosno svi oni koji izlaze iz linija "pravilnog" društva. Za vrijeme Francuske revolucije nosile su se u znak prosvjeda, a u Americi su pak uz zvijezde simbolizirale slobodu. Tek u 18. stoljeću prugice postaju stalna postava europske mode i vežu se uglavnom za sportsku i rekreacijsku odjeću. Svjedoče tome i umjetnine iz ovog razdoblja, na kojima se u haljinama prugastih materijala dame šeću uz obalu. 

image
Ikone koje su nosile prugice: Natalie Wood, Marilyn Monroe i Brigitte Bardot
Foto: Profimedia/ rexfeatures.com

Vežu se zatim za mornare od 1858. godine, tada su u Bretanji majice s 21 prugicom postale uniforma mornara francuske rivijere. Ne zbog fashion statementa, već bi se u slučaju pada u more u prugicama lakše uočavali između divljih valova. Modnu notu dala im je Coco Chanel 1917. kada se u mornare zaljubila prilikom odmora na francuskoj rivijeri, što ju je inspiriralo za mornarsku kolekciju. Njoj je zatim počast nautičkom kolekcijom stoljeće nakon odao Karl Lagerfeld, 2018. godine, predstavljajući kolekciju na velikoj palubi koja je slavila razigranost prugica. 

image
Odijelo Yves Saint Laurenta iz šezdesetih godina (lijevo)/kombinacija iz četrdesetih godina s prugastim rukavicama
Foto: Profimedia

Prugicama je svaki dizajner iznova dao novo lice i dio svoje osobnosti, od Coco Chanel, preko tri prepoznatljive adidas pruge, do Jeana Paula Gaultiera koji je pomoću njih brisao rodne granice u modi, američkog dizajnera Tommyja Hilfigera koji je koristio snagu crveno-plave kombinacije. I njujorški dizajner Marc Jacobs 2013. godine se potpuno prepustio čarima prugica. Obožavali su ih Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Pablo Picasso, James Dean, a naravno uvukle su se i u pore beauty svijeta, kroz lookove, make-up i u dizajn proizvoda.

image
Marc Jacobs kolekcija za proljeće 2013. godine,
Foto: Profimedia

Njihova poruka ovisi o kontekstu u kojem se nalaze, simboliziraju nevinost i razigranost, buntovnost i snagu - kultno YSL žensko odijelo muževnog kroja iz 1967. imalo je snažan utjecaj na način na koji se žene odijevaju i unijelo je svojevrsnu revoluciju. S pinstripes uzorkom tankih prugica inspirirane su 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća, kada su ih nosili njujorški gangsteri. 

image
Kolekcije za proljetnu sezonu 2021. godine: Versace; Miu Miu i Christopher John Rogers
Foto: Profimedia

Strast prema ovom uzorku i danas je prisutna u svojim varijacijama. Versace, Miu Miu, Christopher John Rogers za novu sezonu predlažu šarene prugice koje slave modu, slobodu i optimizam. Neke se kuće poput francuskog dječjeg brenda Petit Batea vežu isključivo za prugice. Neizbježne su zbog balansa jednostavnosti i ljepote pa su zauvijek dijelom modnog leksikona. Možda ih jednim dijelom cijeli život nosimo i jer nas asociraju na bezbrižne dane djetinjstva. Možda samo želimo u njima osjetiti slobodu poput Pabla Picassa, ili postići francuski chic koji se temelji na prugastoj majici i crvenom ružu, a možda i ovaj tekst čitate u jednoj prugastoj kombinaciji...Priznajem, ja sam ga ispisala u svom mornarskom stylingu. 

image
Dizajner Jean Paul Gaultier
Foto: rexfeatures.com