Igor Djuga

‘Kreativna energija jedini je pravi lijek za sve, u poslu i životu‘

28. srpanj 2020.
Fotografije: Sara B. Moritz
Ines Madunić
Ines Madunić

Tko su dizajneri koji se ne opterećuju komercijalnim komadima, nego se, u izazovnim vremenima i tržištu kao što je hrvatsko, drže svoje vizije? Izdvojili smo individualce čiji je modni izričaj jedinstven i prepoznatljiv. Danas predstavljamo Igora Djugu i njegov brend Identity, a ostale kreativce možete potražiti u novom broju magazina Gloria Glam.

Glamur osamdesetih izvire iz nove kolekcije Igora Djuge, dizajnera koji stoji iza brenda Identity. Jedno je vrijeme živio u New Yorku, no ipak je odlučio karijeru razvijati u Hrvatskoj. Danas ima studio u centru Zagreba, a svoj je stil, kaže, gradio kroz godine. 

"Stvaranje osobnog modnog stila je proces sazrijevanja. Sa sigurnošću mogu reći da su osamdesete godine utjecale na mene, dakle to vrijeme kad su se žene iz dugih haljina i, na neki način, dosadnih krojeva potpuno oslobodile i usudile zaigrano spajati nespojivo, a ustvari biti maštovite u svom stilu. A kad bih izdvajao neku osobu koja je na mene snažno svojom osobnošću i stilom utjecala, onda je to svakako Lady Diana", kaže Djuga. Njegove modele u posljednje vrijeme izdvajaju baš elementi iz osamdesetih, kao što su puf rukavi i ramena, koje je koristio u posljednjim kolekcijama. 

"To je nešto što od mene klijentice očekuju i po čemu sam se izdvajao od samog početka svog rada. Nikako ne tvrdim da sam autor tog elementa, ali sam ga na neki način afirmirao posljednjih sezona na domaćoj modnoj sceni.

Velik broj klijentica dijeli moju estetiku, za njih dizajniram, osjećam ih kao svoje i ambasadorice mog branda jer mi se često rado vraćaju i ponovno mi daju povjerenje za nove izazove. Dizajniram za žene koje imaju samopouzdanja, ne plaše se biti drugačije, primijećene, u isto vrijeme misteriozne i glamurozne. Moje ćete modele prepoznati po osjećaju jer su od najfinijih materijala", kaže dizajner.

O trenutnoj situaciji u industriji i modnom dizajnu u Hrvatskoj, kaže da je uvijek bila izazovna, a sada posebno, za vrijeme pandemije. Ipak, optimistično gleda u budućnost. 

"Vjerujem da ćemo ipak preživjeti i nastaviti s poslovanjem tamo gdje smo stali prije izolacija, sezone dezinficijensa i karantena. Vjerujem da je baš kreativna energija jedini pravi lijek za sve, nepoznate viruse i sve druge kritične situacije u poslu i životu. Morate vjerovati u svoje vizije, a posebno kad imate takvu podršku i kad je vaš rad prihvaćen", zaključuje. 

Za rad koji predstavlja njegov dizajnerski rukopis, izabrao je raskošnu haljinu, naravno, u stilu osamdesetih. 

"Izabrao sam gotovo slučajno taj model jer sam u posljednje vrijeme imao mnogo upita za večernje haljine i haljine za maturalne večeri. Volim modele koji su u isto vrijeme izuzetno seksi, ali pozitivno provokativni i moćni jer su takve žene koje je nose moj modni rukopis."