Vječni glamur

Lekcija iz stila originalne influencerice: Jackie O.

13. listopad 2022.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia 

Sponzorirani članak/ Lea Ladišić

Inspiriramo se bezvremenskom elegancijom slavne prve dame, modne ikone i žene koja je svojevremeno definirala trendove, a njezini stylinzi su i danas mnogima izvor inspiracije. Komade koje nosimo po uzoru na Jackie O. pronašli smo u bogatoj ponudi Arena Centra, gdje možete pogledati izložbu posvećenu originalnim influencericama.

Na popisu ikona čiji je stil bezvremenska inspiracija pri samom vrhu se nalazi Jacqueline Kennedy-Onassis. Poznata i kao Jackie O., trajno je obilježila modu šezdesetih godina, a njezin stil jednako je važan i inspirativan i danas, gotovo trideset godina nakon njezine smrti. To samo govori o snazi dobrog modnog stila i karizmi koju je Jackie imala - davno prije vremena prvih influencera, Jacqueline je u punom smislu osoba čiji se utjecaj nikada neće umanjiti. Naravno, iznova se vraćamo njezinim modnim, beauty i životnim savjetima - Jackie O. ogledni je primjer žene čija su stilska pravila potpuno izmijenila način na koje se žene odijevaju i poimaju modu. I nemaju rok trajanja, jer s lakoćom ih primjenjujemo i danas.

image

Fotografija: Profimedia

Osim što je inspirirala brojne modne i beauty trendove, njezin život ovjekovječen je i filmom iz 2016. godine "Jackie", u kojem ju je utjelovila glumica Natalie Portman. Kao jedna od najpoznatijih žena na svijetu, uspijevala je zadržati auru enigmatičnosti i privatnosti. Njezina fascinantna, slojevita ličnost tako je čine ženom koja je puno više od samo modne ikone. Inače, prije nego što je postala supruga američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, Jackie je već s 21 godinom dobila posao u magazinu Vogue, no dala je otkaz istoga dana. Nakon toga, počinje raditi kao kolumnistica za Washington Times-Herald. Sve do devedesetih radila je i kao urednica izdavaštva, a jednom prilikom izjavila je kako joj je ambicija "ne biti domaćica".

image

Natalie Portman kao Jackie O.
Fotografija: Profimedia

U kontekstu povijesti, najviše se ipak pamti njezin stil i glamur. A upravo danas, u svijetu užurbanih i hektičnih trendova, valja se prisjetiti lekcija dobrog, bezvremenskog modnog stila. Zaštitni znak nekadašnje prve dame SAD-a bili su kompleti od tvida, elegancija koja nikada nije bila nametljiva te jednostavnost kao formula na kojoj se bazira sofisticiranost. Biserne ogrlice, sunčane naočale velikih okvira, rukavice i okrugli šeširi dio su njezinog stilskog potpisa.

image

Trenutci prije atentata na JFK-ja
Fotografija: Profimedia

Uređena frizura koja podsjeća na stil Francuskinja (Jackie je imala francuske korijene), svilena traka u kosi i izražajne obrve, kojima je otvorila put do čupavih i razbarušenih obrva koje su nakon nje nosile ikone poput Madonne i Care Delevingne, također čine njezin zaštitni znak. Kako bi sačuvala kosu, uvijek je spavala sa svilenom trakom ili na svilenim jastučnicama, vjerovala je da su svakodnevno čišćenje lica i dobra hidratantna krema ključne za ljepotu lica, a na izbor parfema je gledala kao na dio stila po kojem svatko može biti prepoznatljiv. 

Jackie je voljela nositi pastelne boje, kombinaciju crne i bijele, no također je eksperimentirala s jarkim nijansama i color block kombinacijama. Sako i suknja od tvida, cropped hlače koje pristaju figuri, dnevna midi haljina i kratki kaputi komadi su koje danas nosimo po uzoru na ovu originalnu influencericu. Iza sebe je ostavila pufaste rukave koji su karakteristični za pedesete godine, i u šezdesete uvela čiste linije, ovratnik koji otkriva siluetu ključne kosti, dojam profinjenosti i detalje poput remena koji ističe struk, dugih rukavica i cipela na block potpeticu. U njezinom ormaru nalazili su se mahom Dior i Chanel, no ne morate potegnuti do Pariza u potrazi za modnim komadima po uzoru na stil Jackie O. Izdvajamo komade iz ponude Arena Centra, a koji su inspirirani stilom Jackie Kennedy - jedne od originalnih influencerica. Arena Centar predstavila je i kampanju posvećenu ženama koje su obilježile povijest, a izložba Original Influencers u Areni će biti postavljena kroz cijeli listopad. 

image

Kaput s dvostrukim kopčanjem Desigual/ sunčane naočale Isabel Marant; Ghetaldus/ parfem L‘Occitane Eau de Parfum Amber Almond/
mini suknja retro uzorka Amisu; New Yorker (119 kn)/ bluza Terranova/ narukvica Brosway; Dicta

image

Prugasta majica Benetton/ remen s kopčom Benetton/ srebrne naušnice Argentum/ kardigan Terranova/ kardigan s ukrasnim gumbima Amisu; New Yorker (229 kn)/ cipele na block petu MASS/ šampon za intenzivno obnavljanje kose L‘Occitane

image

Ručni sat Rosefield; Watch Centar/ sunčane naočale Bottega Veneta; optika Anda/ pulover Terranova/ mokasinke s ukrasom CCC/ srebrne naušnice Prahir (504 kn)/ zvonolike hlače Terranova


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Arena Centrom