Za početnike

Mali vodič kroz dizajnerski second hand shopping: kako do vintage torbice bez da vas prevare?

09. lipanj 2020.
Fotografije: Imaxtree/Getty Images

Stvarno želite tu dizajnersku torbicu? Second hand kao pozitivni trend je ionako postao više cool od potpuno novog komada, pa ako već niste, razmislite o proizvodu koji je već imao vlasnika. Imamo mali vodič za siguran shopping.

Dizajnerski komadi često su nam predmeti žudnje, osobito kada pričamo o torbicama. Luksuzne modne dodatke rijetko ćemo pronaći na sniženju, modne kuće to izbjegavaju kako bi zadržale svoju vrijednost i imidž, no i daje postoji način za ugrabiti komad s dizajnerskim potpisom po povoljnijoj cijeni, što je ujedno i bolja opcija po pitanju očuvanja okoliša.

Pogađate, radi se o second handu, tržištu koje je u posljednje vrijeme u procvatu iako ga je pandemija koronavirusa poljuljala, ali i dalje su stranice s već korištenim modnim komadima aktualne i pronalaze svoje kupce. U prilog im ide i popularnost vintage i retro modnih dodataka. Dakle, kako sigurno nabaviti Louis Vuitton ili Chanel torbicu sa second hand stranica? Ako nemate iskustva u vintage shoppingiranju, imamo par savjeta kako ne biste završili s lažnim Guccijem ispod ruke. 

image
Kultna Dior Saddle torbica doživjela je povratak iz modne prošlosti

Iako vintage dizajnerske komade možete nabaviti po manjoj cijeni od one u trgovini, ona i dalje nije zanemariva, a strah da ćemo ostati prevareni i s lažnjakom je stvaran - kopije i lažne torbice mogu izgledati jako uvjerljivo i identično originalu da čak i iskusno oko neće odmah zamijetiti razlike. Zato odradite dobru pripremu i informirajte se o željenom komadu.

Priprema, priprema, priprema

Istraživanje je jedna od ključnih stavki koju treba odraditi prije kupovine dizajnerskih second hand komada. Istražite blogove i forume, iskustva drugih kupaca na različitim web shopovima, provjerite stanje torbice, usporedite cijenu i najbolje se voditi onom - zvuči li predobro da bi bilo istina? Upoznajte komad koji želite kupiti kako biste ga što bolje mogli usporediti i uočiti potencijalne mane i greške koje 'odaju' da se radi o lažnjaku. 

image
Hermes torbice jedne su od najluksuznijih u svijetu modnih dodataka

Kupujte samo kod provjerenih prodavatelja 

Tražite prodavače koji nude opširan opis, transparentne informacije o proizvodu i što više fotografija. Ako ste sumnjičavi, ne ustručavajte se tražiti još dodatnih fotografija. Pročitajte komentare i ocjene ostalih kupaca. Ono što je važno - budite sigurni da prodavač ima potvrdu o autentičnosti proizvoda, po mogućnosti i originalni račun kao dodatnu potvrdu. 

Usporedite vrijednost torbice

Gucci, Louis Vuitton, Hermes i Prada slove za najpopularnije luksuzne torbice koje zbog kvalitete izrade i luksuznog imena traju godinama i nose status modnog klasika. Njihova cijena uvijek će biti nešto veća jer se radi o kultnim modelima torbica. Relativno mlađi brendovi i oni koji bilježe popularnost u posljednjim sezonama - Loewe ili Cult Gaia će biti povoljniji ulov, no pobrinite se da kupujete komad koji ćete nositi više sezona i koji odgovara vašem stilu. Tu su i vintage modeli - primjerice Dior Saddle koji je modna kuća ponovno vratila u prodaju, pa je usporedno s time skočila i cijena originalnih vintage primjeraka koji su dio second hand tržišta. U svakom slučaju, obratite pažnju na razmjer cijene novog i second-hand komada i usporedite je sa istim i sličnim komadima drugih prodavatelja. 

Informirajte se, upoznajte torbicu koju želite imati i kupujte samo na provjerenim adresama 

Gdje shoppingirati?

Vesitaire Collective

Jedan od najpoznatijih vintage shopova s bazom od oko 3,5 milijuna kupaca provjereno je mjesto koje garantira siguran shopping i mnoštvo vintage i pre-owned komada s dizajnerskim potpisom. Svakoga tjedna ponuda je osvježena s novim modelima. 

Rewind Vintage

Rewind je specijaliziran za vintage modne dodatke, pa ovdje možete pronaći čak i one rijetke. U ponudi se nalaze brendovi poput Chanela, Saint Laurenta i Celinea.

The RealReal

The RealReal također je jedna od poznatijih web stranica za second hand shopping na kojoj se nalaze modni dodaci, odjeća, pa čak i dodaci za uređenje interijera i dom. 

The Luxury Closet

Baziran u Dubaiju s internacionalnom dostavom, Louis Vuitton, Gucci i ostali luksuzni brendovi na Luxury Closetu znaju se pronaći na jako povoljnim akcijama i dodatnim popustima, pa u potrazi za torbicom ili dodacima - bacite oko na ovu web stranicu. 

Rebag

Osnovan je s idejom osvježavanja ormara, a da pritom ne ulažete u nove komade već u one već korištene, što potiče modnu cirkularnost i održivost. Preko 50 modnih brendova nalazi se na ovoj web destinaciji.