Slow fashion

Minimalističke siluete i održivi materijali u novoj kolekciji domaćeg brenda

18. lipanj 2021.
Fotografije: Krešo Jović (ByKrešo)

Predstavljenom kolekcijom domaća dizajnerica skreće pažnju na važnost održive i ekološki osviještene mode, čije karakteristike provlači kroz svoj dizajn.

Diplomirana dizajnerica modnog i tekstilnog dizajna i kreatorica Matea Bručić teži dizajnu koji je funkcionalan, ekološki osviješten i minimalističke je estetike. Njezin brend Buqele vodi se slow fashion filozofijom, pa je jasno, i nova Chameleon kolekcija koju je predstavila nastala u duhu održive i trajne mode. Ručni rad i inovativni tekstili u kombinaciji s multifunkcionalnim krojevima karakteriziraju novu kolekciju koja, kako joj i ime govori, sugerira kako su priroda i promjenjivost organizama bile prvotna inspiracija, začeta još kao tema diplomskog rada. Osim kvalitetnih materijala, dizajnerica je inovativnim tehnikama stvorila i unikatni print. 

"Odjeća je za mene kao kreatora čovjekova druga koža i kao takva bi trebala služiti onome tko je nosi. Za potrebe ove kolekcije kreirala sam vlastiti uzorak tkanine ograničene metraže, čime je cijela kolekcija limitirana na određenu količinu nosivih odjevnih predmeta, a time joj daje ekološku i održivu stranu jer je svaki komad tkanine iskorišten i pretvoren u koristan predmet (redukcijom tekstilnog otpada nastale su ekološke maske, gumice za kosu, trakice i slični modni detalji)", otkriva dizajnerica o svojoj kolekciji kojom prevladavaju svijetle i bijele boje, pročišćeni krojevi i lagane siluete, uz pamuk i svilu kao glavne materijale. 

Haljina od nekoliko slojeva svile komad je koji se izdvaja, kao i topovi u stilu kimona koji se nose i u ulozi jakne, uz hlače širokih nogavica. 

Inače, print koji krasi komade iz kolekcije nastao je od otpalih listova iz šume koje je dizajnerica prikupljala te ih je potom japanskom tehnikom oslikavanja u tinti razvijala u unikatne otiske lišća. Tehnikom sitotiska ručno su otisnuti motivi u bojama na bazi vode čime je pažnja usmjerena na smanjenje zagađenja voda i okoliša.

Kolekcija se sastoji od samo šest lookova koji se međusobno nadograđuju i tvore dinamiku. Predmeti koji prate liniju tijela sačinjeni su isključivo iz 100 postotnog pamuka ili svile, a na sebi nose dvije vrste motiva termokromatskog ili izokromatskog printa, koji su pokazatelj klimatskih promjena svoje okoline. Termokromatski print tako odaje temperaturu tijela i okoliša i ne odašilje samo poruku, već pruža i vizualnu igru promjenjivih nijansi zelene boje motiva lišća. Dizajnerica tako kolekcijom želi skrenuti pažnju na važnost slow fashion pokreta i potrebu za kvalitetnom odjećom koja nema rok trajanja. 

"Odjevni predmeti svakog kreatora današnjice trebali bi duhom vraćati i educirati svoju zajednicu o mnogobrojnim pogodnostima slow fashion pokreta, ekoloških tkanina, štetnosti masovne modne industrije, ali i po mojem mišljenju učiti o održivosti tkanina, vlakana, predmeta i modnih dodataka, tekstilnog interijera i sirovina koje nas gotovo svakodnevno okružuju", govori za kraj vlasnica brenda smještenog u središtu Zagreba.