Paloma Elsesser

Model koji otvara novo poglavlje modne industrije

26. listopad 2022.

Fotografija: IMAXtree

Paloma Elsesser je ime koje se već upisalo u knjigu povijesti glamurozne industrije mode.

Jedno od najčešće viđenih lica na modnim pistama ove sezone je američki plus size model Paloma Elsesser. Prije manje od deset godina, u industriji mode za nju nije bilo mjesta, no stvari su se u ovoj branši ipak promijenile. Na posljednjem Tjednu mode, 90 brendova uključilo je plus size modele na svoju pistu, dok je samo sezonu ranije taj broj iznosio 62. A od 2018. do danas, broj plus size modela na pistama povećao se za više od 300 posto.

Paloma se u jednom od intervjua prisjetila 2015. godine kada je prvi puta došla na pariški Tjedan mode u backstage kuće Lanvin i osjećala kao potpuni stranac u tom svijetu, okružena bijelim, mršavim modelima koji ispunjavaju strogi i nametnuti standard ljepote. Šest godina nakon, Paloma je muza dizajnerima, iza sebe ima naslovnicu časopisa Vogue (2021. u siječnju), angažiraju je Fendi, Alexander McQueen, Chloe, Nensi Dojaka i brojni drugi luksuzni brendovi, lice je za Savage x Fenty kampanje, H&M, pa i za brend donjeg rublja Victoria‘s Secret koji je tek nedavno odlučio (bio je primoran) uključiti različite oblike tijela u svoje kampanje. Ove godine na dodjeli The Fashion Award‘s koje organizira British Fashion Council, Paloma je nominirana za modela godine, u konkurenciji s Bellom Hadid. 

image

Kampanja za Victoria Secret
Fotografija: Profimedia

U industriji se pojavila relativno kasno, s 22 godine, a otkrila ju je Pat McGrath, cijenjena vizažistica koja je zaslužna za neke od najpoznatijih make-up lookova u svijetu mode - Palomu je zapazila na društvenim mrežama. Izjavila je kako ovaj svijet nije došla s težnjom da promjeni stanje svijesti društva. Angažmani su se naprosto činili kao dobar dodatni izvor zarade, za djevojku koja iza sebe nema obiteljsko bogatstvo niti je odrasla kao dio više klase. Oko sebe u tom trenutku nije imala modele slične sebi, no prisjeća se da je razmišljala "ako djevojke poput mene ne postoje u ovom svijetu, možda bih ja trebala postojati". 

image

Michael Kors
Fotografija: IMAXtree

"Postoje dvije strane problema u modnoj industriji, a mislim da je jedan od njih strah. Koliko je god ova industrija uzbudljiva i kreativna i dalje je prisutna rigidna ideja toga što ljepota treba biti i što prodaje proizvod. Moja veličina je 14, što je prosječni konfekcijski broj u Americi, no moda je toliko dugo na pijedestal stavljala vrlo mršavi, bijeli, normativni izgled pa je sada u strahu izaći iz tog okvira - jer se proizvod neće prodati, jer neće izgledati inspirativno", kazala je za iD. S druge strane, ističe, kada god se ona pojavi na modnoj pisti, statistike pokazuju da se njezin look najčešće pregledava, a komadi koje je nosila postaju iznimno traženi u ponudi brenda. No Paloma se n smatra aktivisticom koja se zalaže za body positivity, smatra se "odvjetnicom" koja predstavlja različiti oblik ljepote i tijela. Odnosno, ne različiti, koliko do sada nezastupljen na modnoj sceni. 

image

Nensi Dojaka za proljeće 2023.
Fotografija: IMAXtree

"Mislim da ljudi nisu dovoljno educirani kako bi znali proizvesti odjeću rađenu za nas. Plus size skala razlikuje se pravilima izrade od uobičajenih brojeva", nadodala je. Kreativci u industriji i dalje se "navikavaju" raditi s drugačijim oblicima tijela, što stvara probleme i na snimanjima editorijala jer kuće jednostavno ne proizvode odjeću u ostalim veličinama. Na snimanju za iD, Paloma je nosila minijaturni i viralni Miu Miu set, koji nije bio dostupan u njezinoj veličini, pa su na snimanju rezali suknju na pola i dodavali materijal sa stražnje strane. 

image

Fotografija: Profimedia

Na posljednjem Tjednu mode, nosila je look Nensi Dojake, koja je prvi puta uključila odjeću u većim veličinama u svoju ponudu. Paloma je jedan od onih modela koja je u mnogočemu u rigidnoj industriji bila prva - od naslovnice za Vogue do nametanja standarda na modnim pistama i u ponudi brendova. Neovisno o tome hoće li na The Fashion Awards ponijeti nagradu za modela godine, možemo se složiti da zaista je jedna od najutjecajnijih modela novoga doba.