Teror "ljepote"

Moramo li zaista i dalje biti žrtve mode?

01. listopad 2022.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia

Godina je 2022., no ponekad (prečesto?) se i dalje čini da smo u nekom prošlom stoljeću pod represijom mode i društva, zbog čega ćemo rado stegnuti korzete i nataknuti vrtoglave, bolne potpetice u svrhu "dobrog" izgleda.

Posljednjih dana internetom kruži video Kim Kardashian koja ima problema s Dolce & Gabbana kristalnom haljinom. U toj mjeri je pripijena da se Kim u njoj jedva kretala, a stepenice je morala preskakati kako bi se popela. Video je postao viralan, svi smo se nasmijali Kim, pa vjerojatno i ona sama sebi, no uz zabavni element ne možemo zanemariti koliko je situacija zapravo bizarna i problematična. Kim je još jednom na uštrb udobnosti, da ne kažem zdravlja, modna žrtva koja već je, i sigurno će opet, patiti u korist mode. I zaista, ne postoji to što neće učiniti zbog odjeće i dobrog izgleda. Žena s tolikim utjecajem i moći, žena koja se pojavila na sceni i nametnula sasvim novi standard ljepote i oblik tijela ipak se zalaže za sustav koji je nekada prozivao njezine obline i govorio da nije dovoljno dobra.

@steph_shep

I’ll let you caption this ⬇️

♬ Funny Song - Cavendish Music

Kao da smo se uzalud oslobađali okova odjeće kojoj je estetika preča od udobnosti - još od doba korzeta i teških željeznih kolutova ispod suknji koje su žene bile primorane nositi pa preko uskih traperica niskog struka, ne bi li se danas opet bez pogovora, dobrovoljno gurali u pripijene komade i haljine u kojima se ne mogu napraviti dva koraka. Komunicira se otvaranje nekada strogo ekskluzivne i brutalne industrije mode koja danas prihvaća sve različitosti i oblike tijela, no što ovakvi outfiti govore osim da smo od uključivosti još daleko i da se za modu i dalje treba (mora) trpjeti.

image

Na Met Gali 2019. nosila je Thierry Mugler haljinu i pokazala ekstrmno uzak struk, zbog čega su se širile glasine da je uklonila dva rebra

Kim je ogledni primjer toga. Na Met Gali ove godine nastao je skandal nakon što je odjenula haljinu šivanu za Marylin Monroe i za koju je smršavjela oko osam kilograma kako bi je mogla nositi. I dalje se jedva ugurala nju, i dalje je jedva hodala u haljini koja je na kraju nedužna završila oštećena. Izgubiti kilograme samo zbog haljine, koliko bila važna i kultna, potez je koji poništava sva nastojanja da se modna i showbizz scena odmakne od imidža brutalne industrije koja ne prašta višak kilograma niti odstupanje od standarda ljepote. Sjećamo se i Balmainovog lateks kombinezona u koji se Kim jedva utisnula za vrijeme pariškog Tjedna mode i u kojem nije mogla na toalet. Kim svjesno plaća svoje izbore, dijelom sigurno zbog PR-a i prisutnosti u medijima koju joj oni donose, izgradila se kao nova modna ikona i više od osobe je pojava koja je tu kako bi služila potrebama mode i novim konceptima, kakvi god oni bili.

image

Haljina Marilyn Monroe

No potpuno je suludo promovirati takav stav prema odjeći i tijelu. Neodgovorno, a i opasno za sve one koji se bore s nesigurnostima, osjećajem manje vrijednosti, poremećajem u prehrani, a takvih je iz industrije mode izašlo previše. Not cool and so ‘00, godine koje sada jesu u trendu, no zaista se ne želimo vratiti u mindset dvijetisućitih. 

 

 

Činilo se na trenutak kao da smo nakon pandemije odlučili prestati biti žrtvama mode - u to vrijeme mučno je bilo uvući se u traperice, kamoli u nešto neudobnije poput nesnosno visokih peta. Sada opet gledamo modele na pistama kako se jedva kreću u uskim haljinama i previsokim petama, sve u svrhu glama i modnog zanosa. Je li nam toliko duboko usađeno misliti da za dobar izgled moramo trpjeti i da izgledamo dobro samo onda kada se prilagodimo odjeći koja je dizajnirana po određenim mjerama? Pa moda može biti lijepa i bez da nas čini žrtvom, ali - tek kada nam društvo prestane nametati mjere i standarde ljepote, moći ćemo se osloboditi takvog terora.