Mermaid core

Motivi morskih dubina su novi modni trend koji ima važnu poruku

05. travanj 2021.
Fotografije: Imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Nije neobično da mistične morske dubine služe kao inspiracija modnim dizajnerima, u novijoj eri ipak, riječ je o estetici koja je više od samo lijepe odjeće.

Bogati morski život poslužio je kao inspiracija za kolekciju talijanske kuće Versace, morske zvijezde i školjke postale su dijelom svilenih slip haljina, sakoa i crop topova, uz sjajne aplikacije, bisere i efekt mokre kose na modelima. Donatella Versace tako je direktno odala počast ubijenom Gianniju Versaceu koji je 1992. kolekciju posvetio morskom životu, naziva Trésor de la Mer, u prijevodu "blaga mora".

More zaista je puno blaga, od školjki i bisera, koralja, morskih bića jarkih boja, točkastih uzoraka, ljuskica koje se presijavaju, neobičnih formi koje plove nepreglednim dubinama. Svojim arhaičnim ili bajkovitim izgledom služe kao inspiracija za luksuznu modu, ove godine možda više no ikad i nije riječ samo o estetici već i naglašavanju važnosti morskog života za naš život na zemlji jer ga i dalje zagađivanjem nastavljamo uništavati. 

image
Kolekcija modne kuće Versace, jedna od boljih na Tjednu mode u Milanu 

Modni komadi koji čine stylish mrežu ili motivi poput onih u kolekciji Versacea i brendova Rixo, Burberry i 16Arlington posveta su morima, ali i upozorenje da svojim postupcima uništavamo njihova blaga. Plastika izvučena iz oceana, za koju se predviđa da će u bliskoj budućnosti biti brojnija od riba, u novim se kolekcijama regenerira kako bi se od nje stvarali novi modni komadi. Dizajnerica Marine Serre, koja dizajnom često predviđa "crnu" budućnost, služi se recikliranom plastikom, mrežama i najlonom iz oceana, kao i dizajnerica Iris van Herpen čija je couture kolekcija izrađena od reciklirane plastike. 

image
U kolekciji dizajnerice Marine Serre oceani su bili inspiracija, ali i izvor materijala
image
Rixo je kolekciju smjestio u morsko okruženje, uz morske motive 

"Više ne postoji puno razloga zbog koji danas ne bismo koristili održive materijale, osim promjene u mindsetu", komentirala je nizozemska dizajnerica Iris van Herpen.

image
Iris Van Herpen za haute couture kolekcije koristi reciklirane materijale

U vremenima kada je aktivna potraga za bijegom od stvarnosti i fantazijom, more je i jedno od savršenih utočista za dizajnere, ali i za nas koji nosimo te komade, pa kombinacijama prizivamo neka druga mjesta i vremena - platforma za analizu trendova Lyst ističe da je potražnja za pojmom "starfish" skočila za 23 posto, a za pojmom "morska sirena" 19 posto, u odnosu na prošli mjesec.

image
Sirene i biseri iz morskih dubina kao motivi kolekcije modne kuće 16Arlington

Mermaid core je sigurno trend koji će se pokazati popularnim u mjesecima koji dolaze, osobito na ljeto, a pritom ćemo na umu imati i činjenicu da postupcima zagađujemo taj isti svijet koji nas inspirira. A kao motiv će se nastaviti i u jesenskoj sezoni, avangardni londonski dizajner Matty Bovan za jesensku kolekciju more je okarakterizirao kao zastrašujuće i kaotično nakon potopa broda, evocirajući tako potencijalnu prirodnu katastrofu i nesigurnu budućnost. Također, u duhu ovoga trenda i podizanja svijesti o zagađenju mora i oceana, preporučujemo i trenutno aktualan na Netflixu dokumentarac "Seaspiracy".