Slučaj Coachelle

Može li ‘tihi luksuz‘ promijeniti značenje festivalske mode?

18. travanj 2023.

Fotografija: Profimedia 

Zvijezde A-liste mijenjaju pojam festivalske mode - Coachella koja se trenutno održava najbolji je primjer.

Pojam tihog luksuza nije nov u modnom leksikonu, no posljednjih tjedana spominje se više no ikad. Odnosi se na stil koji ničime ne komunicira bogatstvo niti razmetanje, već u prvi plan stavlja kvalitetu izrade i vrhunske materijale te jednostavne modne komade koji se na prvi pogled ne čine kao luksuzni niti prestižni - da zapravo jesu, primijetit će samo odabrani dio društva, odnosno oni koji mu pripadaju.

--- 

Možemo za to okriviti seriju "Nasljeđe", ekonomsku krizu ili sestre Olsen, u svakom slučaju klima je trenutno takva da se pritajena, suptilna odjeća cijeni više od svih upečatljivih i maksimalističkih komada, što je dovelo do toga da "tihi luksuz" počinju nositi baš svi, samim izborom jednostavnih, bazičnih komada, što se zapravo kosi s ovom modnom filozofijom. Naznake tihog luksuza u svoje kolekcije za jesen 2023. godine uključili su brendovi poput Bottega Venete, Victorije Beckham, Copernija, Jil Sander i Max Mare, uz one kojima je takav stil upisan u DNK od samih početaka - The Row i Loro Piana najbolji su primjeri, a sličnu minimalističku estetiku sada ćete posljedično pronaći i u high street kućama. 

Tko bi rekao da će se trend novog minimalizma preliti i na Coachellu, glazbeni festival koji je sinonim za boho i party outfite koji su sve samo ne "tihi". Puno resica, čipke, mrežastih sjajnih komada uz dodatke za kosu i festivalski make-up ovih godina stajalo je u opisu dress koda za Coachellu. Jasno, takva estetika i dalje prevladava na festivalu, osobito kada su influenceri koji dolaze promovirati brendove u pitanju, a s druge strane, celebrity lica poput Kendall Jenner su se priklonila tihom luksuzu, doduše u festivalskoj verziji. 

image

Kendall Jenner
Fotografija: Profimedia 

image

Hailey Bieber na Coachelli
Fotografija: Instagram 

U pravoj maniri stealth luxury kodova, Kendall je nosila crne hlače i crni top brenda St. Agni uz sunčane naočale, a drugog dana odlučila se za crne traperice i bijeli t-shirt s zarolanim rukavima. A unatoč jednostavnosti outfita, cijena istih izlazi daleko iz okvira "bazičnih". I Hailey Bieber se, umjesto za haljinu s resicama, odlučila za rebrastu bijelu majicu i baggy traperice kao i Camila Morrone koja je nosila denim look upotpunjen crnim sunčanim naočalama. U usporedbi s outfitima koje smo viđali prethodnih godina, ovo je velika prekretnica u smislu modnog izražavanja. Dok se svi koji odlaze na Coachellu trude biti zapaženi u što otkačenijim outfitima, trendseterice okreću ploču i u duhu aktualnog trenda dolaze u lookovima koji govore "precool sam da bi mi bilo stalo". Možda nas s time očekuje nova evolucija festivalske mode.