Noge u prvom planu

Muške kratke hlače: subverzivan komad koji se vraća na velika vrata

27. lipanj 2020.
FOTOGRAFIJE: Imaxtree.com; Profimedia
Ines Madunić
Ines Madunić

Više nećete preskakati "leg day" - ovog ljeta muške kratke hlače vraćaju se na velika vrata i ne nose se samo u teretani. Tko je "odgovoran" i zašto nam se to sviđa?

Jesu li kratke hlače - ne bermude, nego one koje dosežu do polovice bedara ili kraće - najsubverzivniji komad odjeće koji odrasli muškarci mogu odabrati? Ženska verzija svake je godine sve kraća, vruće hlačice već su sasvim prihvatljiva opcija za gotovo svaku priliku i pokazivanje nogu ljetni je imperativ. Ali postoji nekakav tabu u vezi muških nogu; vječno je pitanje jesu li tako kratke hlače rezervirane za dječake i zašto izazivaju podsmijeh kad ih obuče odrasli muškarac? 

Sjećamo ih se iz vremena ranog Bonda, kad je Sean Connery chillao na plaži u ultrakratkim hlačicama, i to još baby plave i blijedo roza boje.

image
Sean Connery kao James Bond volio je short shorts; ovdje na setu "Thunderballa" 1965.

Voljeli su ih u osamdesetima, a popularizirao ih je pop duo Wham! u svom legendarnom spotu za "Wake Me Up Before You Go Go". Nose ih i Armie Hammer i Timothee Chalamet u hitu "Zovi me svojim imenom", filmu čija je radnja smještena u osamdesete.

Odnedavno smo vidjeli Harryja Stylesa u spotu za "Watermelon Sugar" u retro žutim hlačicama, a britanski glumac Paul Mescal, kojeg znamo iz serije "Normal People", šetao je Londonom u kratkim sportskim hlačicama i kad nije bio na trčanju. Nakon što je njegova fotografija objavljena, u Ujedinjenom Kraljevstvu povećan je broj internetskih traženja pojmova "short shorts" (za 60%), "men's shorts" (75%) i "microshorts" (122%). 

Modni stručnjak Justin Berkowitz još prije dvije godine rekao je da su "kvadricepsi novi bicepsi". Godinama, pa i desetljećima fokus je bio na velikim, razvijenim rukama, dok se danas prebacuje na donji dio tijela. 

"Modni je svijet također prebacio fokus i mijenja se ideal muškog tijela. Ovog se ljeta nose majice s dužim rukavima, što znači da prekrivamo bicepse. Kako želimo uravnotežiti izgled i odjeću, ako prekrivamo ruke, želimo vidjeti više noge", rekao je Justin Berkowitz. 

image
Hlače iznad koljena sve su popularnije

Ali, zašto je pokazivanje muških nogu toliko čudno, da ne kažemo radikalno? 

"Šok stvara prezentacija muških nogu na jako seksualiziran i erotiziran način", objašnjava Andrew Groves, profesor modnog dizajna na sveučilištu Westminster. 

Za žene je tako poželjno ogoliti noge jer su one uvijek bile seksualiziran dio tijela, no za muškarce nije. Oni su uvijek morali imati razvijena i istrenirana leđa, prsa i ruke, što se smatralo idealom. U skladu s time, muška moda je uvijek bila drugačija od ženske, no i muškarci sad više prihvaćaju svoj seksepil i izražavaju ga na drugačiji način. 

Međutim, stereotipi su ustaljeni i teško se mijenjaju; kratke hlače koje otkrivaju gotovo cijelu nogu nekima su komad za dječake, a nekima su - preženstvene. Zato će kratke hlačice, koje nisu za kupanje, često naići na smijeh i brojne šale. 

image
Mnogi ih se muškarci još pomalo boje

"Humor je skretanje pozornosti. Ako je ljudima neka odjeća smiješna, to vjerojatno znači da ste pogodili nečiji živac. Mnogi muškarci koriste smijeh kako bi sakrili činjenicu da ih je sram nositi kratke hlače jer to privlači pozornost na njihov penis", kaže modni autor Charlie Porter. 

Short shorts, dakle, ljetna su uniforma za hrabre i samopouzdane muškarce koji izazivaju stereotipe seksualnosti i rodnih uloga, shvaćanja muške mode i koji se ne boje pokazati malo noge.