GG izbor

Na listi želja: sandale kao malo arhitektonsko djelo

25. lipanj 2020.
Fotografija: Getty Images
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Na nogama možete nositi mala umjetnička djela - sandale skulpturalnih potpetica, viših ili nižih, poseban su dodatak koji osim kao dio stylinga može stajati i kao dekoracija na polici.

Trend skulpturalnih potpetica prisutan je već neko vrijeme i posebno dolazi do izražaja kada na red dolaze sandale i ljetne potpetice. I jednostavnu cipelu apstraktna i drugačija potpetica pretvara u upečatljivi modni dodatak koji će u outfitu voditi glavnu riječ. 

Dizajner čije su nam ljetne kolekcije na listi želja još je 2017.godine predstavio skulpturalnu potpeticu i tako sandalu pretvorio u pravo umjetničko djelo, a ujedno s njom pokrenuo trend efektnih potpetica. Sandale francuskog dizajnera Jacquemusa s nejednakim dizajnom okruglih i kockastih elemenata koji čine skulpturu tako su i danas obožavane u ljetnim stylinzima. Prije njega na pisti je neobične potpetice predstavio Jimmy Choo, pa i Saint Laurent s potpeticom u obliku logoa koja je ostala jedna od najprepoznatljivijih u svijetu cipela.

image
Sandale s debelom petom i okruglim detaljem Jacquemus, 5020 kn

Posljednjih sezona osim Jacquemusa sjajne primjerke geometrijskih potpetica ima i Cult Gaia, Rejina Pyo, Loewe...luksuzna imena prate i high street dućani pa Mango, Zara ili Reserved u ponudi imaju svoje primjerke koji se ugledaju na originale. Cipele kao vječni predmet žudnje uz efektni detalj svakoj minimalističkoj kombinaciji daju wow efekt, a modeli u bojama koje variraju od zemljanih pa do neonskih, s dodacima koji podsjećaju na bambus, kamenčiće s plaže ili mramor u sebi nose duh ljeta kojem je teško odoljeti. 

image
Sandale na potpeticu Pietra Heel (lijevo) 3000 kn/
sandale Eden 2800 kn/
sandale Eden Sky, 2950 kn - sve Cult Gaia
image
Bijele sandale s piramida potpeticom Soulieres Martinez 2765 kn (Net-a-Porter)/
sandale s potpeticom na kamenčiće Cult Gaia Meta 2100 kn/
kožne sandale s drvenom potpeticom Rejina Pyo 1718 kn (Net-a-Porter)/
sandale s niskom okruglom petom Jacquemus 1834 kn Net-a-Porter)