Minimalizam 90-ih

Na modnom radaru: Tube haljine su veliki povratnički trend

10. svibanj 2023.

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight/ Profimedia

Osim ‘tube‘ haljina koje prate siluetu tijela, aktualni su i tube topovi koji su ove sezone temelj za modne kombinacije inspirirane rafiniranim low-key luksuzom devedesetih.

Takozvani low-key luksuzni modni komadi su nešto o čemu se puno govori posljednjih tjedana, a malo što se bolje uklapa u estetiku takvog minimalizma, koji temelje pronalazi u devedesetim godinama, od tube topova i haljina. Na spomen tube topa, među prvim asocijacijama je Sarah Jessica Parker u ulozi Carrie Bradshaw, s tube topom, cargo hlačama i Fendi torbicom u rukama. Možda se sjetite i modnih kolekcija Calvina Kleina iz 1997. ili Prade iz 1999. godine.

image

Sarah Jessica Parker
Fotografija: Profimedia

Uz Saru Jessicu Parker, Victoria Beckham i Carolyn Bessette-Kennedy neke su od trendseterica koje su u devedesetima i početkom nultih viđene u tube topovima ili haljinama iste siluete - nazivaju se "tube" zbog oblika "cijevi", koji grli tijelo bez da ga sputava poput primjerice korzeta. Istovremeno daje seksi i ležeran look koji je spreman za zabavu, s malom dozom rizika jer nikada ne možete znati hoće li top ili haljina koji nemaju naramenice skliznuti i otkriti previše. U tome je ljepota ovih komada, a sada su ponovno pronašli svoje mjesto na modnoj sceni. Tube trend se vratio!

Trendove koji će zaživjeti na ulicama najčešće uočimo na modnim pistama, a kolekcije za sezonu proljeće/ljeto 2023. godine ispunjene su haljinama bez naramenica. Dužina je pritom manje bitna - izaberite onu koja najbolje odgovara prilici i ukusu - Prada je predstavila mini tube modele (a sličnu haljinu viđenu na pisti možete pronaći u ponudi Zare), njujorški Khaite predlaže balon kroj tube haljina, Rokh ima svečane haljine sa sjajnim ljuskicama, a The Row, u punom smislu pojma "tihi luksuz", na pisti je predstavio crni tube model maksi dužine. 

image

Prada kolekcija za proljeće/ljeto 2023
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Kolekcija kuće 16Arlington za 2023.
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

image

Kolekcija The Row i Salvatore Ferragamo
Fotografije: Profimedia/launchmetrics.com/spotlight

Dakle, tube haljina ove sezone može biti prvi izbor za svečane i elegantne prilike. Već spomenuta Carolyn Bessette-Kennedy krajem devedesetih nosila je crnu tube haljinu s opera rukavicama, a look izgleda jednako svježe i suvremeno i iz današnje perspektive, što samo ide u prilog tube modelima kao dobrim modnim investicijama. S druge strane, tube topovi prikladni su za dnevne prilike - uz traperice, cargo hlače, mini suknje, tenisice ili mules natikače, kao i za večernje izlaske i partyje ili festivale. Ovisno o ostatku looka kombiniraju se u minimalističkom 90‘s looku ili pak u pomalo kič izdanju koje nose obilježja nultih godina. Dohvatite baguette torbicu i spremni ste za izlazak - a mi donosimo dodatnu inspiraciju iz modne arhive i iz aktualnih kolekcija modnih brendova.

image

Mini haljina s mašnama Bernadette; Matchesfashion (322 eura)/ midi satenska haljina Zara (35,95 eura)/ haljina od lana Arket (89 eura)/ duga haljina Na-Kd; Zalando (60 eura)

image

Midi haljina Reformation (350 eura)/ mini haljina Zara (25,95 eura)/ haljina od trapera Zara (40 eura)/ haljina s naborima Zara (22,95 eura)