GG izbor

Najljepši ljetni šeširi koji zaslužuju pažnju

25. svibanj 2020.
Fotografije: Getty Images/Instagram

XXL, mali, okrugli, asimetrični, slamnati, s mašnom ili bez nje...raskoši šešira teško je odoljeti, pa ovaj tekst posvećujemo vječnom modnom dodatku ljeta.

Svaki dio modne povijesti ima svoj šešir koji je obilježio određeno razdoblje i bez obzira na modele, uvijek se vežu uz ženstvenost, profinjeni izgled i posebno uz dive godina prošlog stoljeća, poput Brigitte Bardot. Posljednji koji je stekao kultni status je onaj francuskog dizajnera Jacquemusa iz 2018. godine, slamnati šešir najvećeg oboda kojeg su nosile Bella Hadid i Emily Ratajkowski, između ostalih obožavateljica brenda.

image
Jacquemus XXL šešir

Gotovo je nemoguće precizirati kada su se pojavili, u Europi i Aziji nose se još od 15. stoljeća ili ranije, no na modnoj pisti prvi puta su se pojavili 1965. godine, a 1976. s potpisom Karla Lagerfelda koji ih je uključio u kolekciju za modnu kuću Chloe. Moda ih je uzela pod svoje, pa su kroz godine dobili različita naličja, no u suštini - uvijek su rađeni od prirodnih materijala, rafije, jute, slame ili platna i jedan su od rijetkih modnih komada koji odolijeva godinama, spolu i modnom žanru kojem pripadaju. Neutralni, a opet tako upečatljivi i poželjni modni dodatak ljeta, šeširi nikada neće biti 'out'.

A ove sezone nose se XXL modeli - poput spomenutog Jacquemus modela, manji šeširi, oni posebno šarmantni s ukrasnom trakom koja se veže ispod vrata, sa slamnatim detaljima na obodu, a za sportski trendi look zaduženi su bucket šeširi koji su popularniji no ikad. Znamo da ih nosimo ovoga ljeta, u gradu ili na moru, uklapaju se u svaki outfit, a 10 modela o kojima maštamo smo izdvojili u nastavku.

image
Karirani šešir od tkanine Mango (129,90 kn)/ bucket šešir s printom Loewe (350 eura)/ bucket šešir Zara (119,90 kn)
image
Kombinirani slamnati šešir Avenue the Label (163 eura)/ Le chapeau Bomba Jacquemus šešir (438 dolara)/ veliki šešir s plavom trakom Avenue the Label (163 eura)/ šešir od rafije Lola Hats (282 eura)/ pamučni šešir asimetičnog oboda Mango (169,90 kn)
image
Šešir s mašnom Uterque (650 kn)/ slamnati šešir s mašnom Eliurpi (490 funti)