Top 10

Nezaboravni trenuci s modnih pista u 2022.

26. prosinac 2022.

Fotografija: Profimedia

Godina iza nas vratila je modi dozu spektakla i uzbuđenja. Ovi dizajneri su nam priviknuli pažnju svojim showovima.

Nakon što je moda u pandemijskim godinama bila reducirana i svedena na virtualno prikazivanje modnih kolekcija, 2022. je označila veliki povratak na fizičku modnu pistu što je rezultiralo impozantnim scenografijama, velikim showovima i poznatim licima koja su donosila dodani wow efekt i oduševljenje javnosti. Sve je to modni vratilo element spektakla koji je nedostajao - Coperni je napravio veliki odjek sa spray-on haljinom, Balenciaga je pistu pretvorila u jamu punu blata, a Gucci je na pistu poslato identične blizance. U nastavku, izdvajamo 10 trenutaka s Tjedana mode o kojima se ove godine najviše govorilo i koje ćemo sigurno spominjati u mjesecima koji dolaze. 

Valentino

Najpoznatija boja godine postala je ružičasta, za što je zaslužna Valentino Pink PP kolekcija. Scenografija i gotovo cijela kolekcija obojeni su u specifičnu nijansu ružičaste koja je postala i najveći trend godine poznat pod nazivom Barbiecore. 

image

Valentino
Fotografija: IMAXtree

Coperni

Coperni je na sceni golu Bellu Hadid odjenuo u bijelu haljinu, što je podsjetilo na kultni trenutak iz modne arhive, reviju Alexandera McQueena koji je tematizirao odnos čovjeka i stroja. 

image

Coperni
Fotografija: IMAXtree

Bottega Veneta

Veteranka Kate Moss otvorila je kolekciju Bottega Venete u košulji od flanela i trapericama . Tako se barem čini na prvi pogled, no svi komadi koje je nosila na sebi zapravo su rađeni od luksuzne kože, čime je modna kuća nametnula novi trend tihog luksuza.

image

Bottega Veneta
Fotografija: IMAXtree

Gucci

Alessandro Michele je predstavio, kako smo kasnije doznali, jednu od posljednjih kolekcija za talijanski Gucci, a na pistu je poslao 68 parova identičnih blizanaca. Fascinacija blizancima potječe iz njegovog djetinjstva - odnosno njegovom majkom i njezinom sestrom blizankom. 

image

Gucci kolekcija
Fotografija: Profimedia

Prada

Nagrada za najbolji beauty trenutak godine odlazi talijanskoj Pradi i trepavicama koje su nosili modeli na mračnoj pisti. Naravno, i ova kolekcija jedna je od onih koju ćemo upisati u jednu od omiljenijih u ovoj godini. 

image

Prada
Fotografija: IMAXtree

Loewe

Johnatan Anderson priuštio je nadrealne trenutke na modnoj sceni ove sezone i među rijetkima je modu i umjetnost povezao u jedno. Njegove sandale i cipele koje izgledaju poput skulptura istovremeno su postale ‘it‘ komadi godine.  

image

Loewe
Fotografija: IMAXtree

Fendi Resort

U suradnji s Marcom Jacobsom, Kim Jones je lansirao Resort kolekciju, no svu pažnju je dobila Linda Evangelista koja se ovom revijom vratila na modnu pistu nakon dva desetljeća izbivanja. 

image

Fendi
Fotografija: IMAXtree

Diesel

U 2022. godini Diesel je imao svoju renesansu, vođen dizajnerom Glennom Martensom. Show koji se održao ove jeseni ujedno je srušio Guinnessov rekord, sa najvećom ikad skulpturom na napuhavanje smještenom na sredinu modne piste.

image

Diesel
Fotografija: IMAXtree

Balenciaga

Veliko blatno šetalište činilo je scenografiju za reviju kojom je prikazana nova kolekcija. Demna je rekao kako je prestao mariti za tuđa mišljenja, što mu je donijelo još veću kreativnu slobodu. Također je rekao da više neće objašnjavati simboliku iza svojih kolekcija jer je moda vizualna umjetnost koju svatko treba doživjeti iz svoje perspektive, što je svakome ostavilo prostor za interpretaciju ovog showa. 

image

Balenciaga
Fotografija: IMAXtree

Richard Quinn 

Ove jeseni preminula je kraljica Elizabeta II., zbog čega su neke revije na londonskom Tjednu mode bile odgođene. Dizajner Richard Queen, u čast preminuloj kraljici, na pistu je poslao svoj prepoznatljivi dizajn u crnoj boji.

image

Richard Quinn
Fotografija: IMAXtree