gg razgovor o modi

Nova adresa na koju se vraćamo u potrazi za dobrom second hand modom

18. ožujak 2022.

Fotografije: Privatna arhiva

Od talijanskih brendova, statement kožnih komada i cipela koje neće posjedovati nitko drugi osim vas, Pandan na jednom mjestu okuplja strast prema modi i vintage odjeći.

Vintage i second hand na našim su prostorima sve popularniji, ali i dostupniji. Do nedavno nismo imali toliko mjesta na kojima možemo pronaći cool vintage stvari, no ovih se mjeseci ta ponuda itekako proširila. Jedno novo online mjesto je Pandan - Instagram shop iza kojeg stoji dugogodišnja zaljubljenica u second hand i vintage odjeću, kao i u sam proces nabavljanja i traženja idealnog komada. Andrea Hržić je od svoje 18. godine živjela u inozemstvu, nekoliko godina u Italiji, zatim je nastavila studij u Belgiji gdje trenutno živi i radi i upravo je u ovim zemljama razvila ljubav prema buvljacima i dućanima second hand odjeće. Od dobrotvornih shopova, uličnih buvljaka pa do finih skupih vintage butika s dizajnerskim arhivama, Andrea je upoznata sa svim dobrim mjestima, a s vremenom je napunila i svoju privatnu arhivu. Prirodno je nastao i Pandan, o čemu nam je više otkrila. 

Kakva je vaša veza s vintage scenom, kako ste pokrenuli Pandan?

- Odlazak u second hand dućane i na buvljake, takozvani thrifting već nekoliko godina ispunjava moje slobodno vrijeme. Oduvijek sam voljela lijepu i kvalitetnu odjeću, od malih nogu sam s roditeljima putovala u Italiju u shopping. Moda me također oduvijek zanima te sam, za vrijeme studiranja, imala priliku nekoliko puta pomoći prijateljima koji se bave stylingom i biranjem outfita.

Ideja za Pandanom mi je sinula pred nekoliko mjeseci. Otkad je krenula pandemija, imala sam malo slobodniji način rada i provodila sam više vremena Hrvatskoj nego prije. Tada sam shvatila da zapravo, kada bih god bila u Hrvatskoj, jako rijetko bih kupovala odjeću. Fast fashion brendove izbjegavam već jako dugo, luksuzne marke si ne možemo često priuštiti, a ponuda modernog, kvalitetnog i neupadljivog second handa, poput onog iz 80-ih mi se nije činila toliko rasprostranjenom. U međuvremenu, sve češće su mi govorili: "Nađi mi nešto slično, Kupi i meni tako nešto kad vidiš sljedeći put". Tako da sam počela kupovati odjeću za prijateljice, dečka i mamu i donosila sve sa sobom u koferu. Sinula mi je ideja za instashopom, što je trend na kojeg sam naišla još za vrijeme pandemije. Pomislila sam, pa zašto ne bih i ja ovako nešto probala - u Hrvatskoj?

Trenutno je pravo vrijeme za shop ovakvog tipa - popularnost vintage odjeće je u rastu, vjerujem da ima zainteresiranih? Kako ste za sada zadovoljni i kakve planove imate za budućnost?

- Pandan shop je otvoren tek pred mjesec dana i iako je još mikro veličine, za sad sam jako zadovoljna feedbackom koji se tiče dostupnih komada i njihove kvalitete. Iako je second hand trend u Hrvatskoj tek nedavno zaživio i kod mainstream publike, mislim da mu je budućnost jako svijetla. Više nego trend kupovanja second handa, mislim da je raste interes za kvalitetnom, u slučaju second handa možemo reći i unikatnom odjećom. Takav omjer teško je pronaći čak i u dućanima srednjeg ranga, a kamoli onima brze mode. U skoroj budućnosti voljela bih organizirati pop-up vikend, najvjerojatnije na jesen u Zagrebu, a u međuvremenu možda format rubrike na profilu kako bi osvijestila publiku o podrijetlu materijala, njihovoj obradi i njezi. 

Za čim vlada najveća potražnja - na našem tržištu, a za čim u inozemstvu?

- Za sada su u Pandanu najbolje prolazile kožne hlače, koje su, slažem se, vječni komad koji je teško naći u svom broju, dobrom vintage stanju i povoljnoj cijeni. Crne kožne hlače su kao i one jedne dobre traperice ili sako koje moramo imati u ormaru. Imala sam i par upita za Levisice, kojih nažalost nemam, barem zasad. U inozemstvu se najčešće traga za statement jaknama ili vintage dizajnerskim torbicama. Uz to, Y2K trend je prisutniji nego prije pa su popularni i traženi komadi i neki “zaboravljeni” brendovi iz tog razdoblja kao što su Blumarine i Roberto Cavalli. Smjene kreativnih direktora u velikim modnim kućama svakako istu utječu na "burzu" vintage komada. Tako su, otkad je 2018. otišla Phoebe Philo, Céline second hand torbice ili cipele iz njene epohe postale su traženije nego prije. Dobar kašmir vintage kaput of Max Mare je recimo vječni second hand klasik koji drži na cijeni.

Do sada ste objavljivali prave modne ulove i 'bisere', no kako dolazite do svih tih divnih komada?

- Do sada je velika većina komada došla iz moje osobne “kolekcije”, a to su uglavnom neki statement komadi koje posjedujem u sličnim oblicima i bojama. Svaki put kada bih naišla na neki super komad koji već imam, a cijena mi je bila zanimljiva, nikada ga nisam mogla ostaviti na cjedilu pa bih ga kupila ili za sebe za “rezervu” ili za neku prijateljicu ako mi nije odgovarala veličina. Kada sam odlučila pokrenuti shop, napravila sam dobru čistku svojih najdražih komada koje sam naravno i sama nabavljala po raznim second hand shopovima u Belgiji i Italiji, u preprodajama na kile, na uličnim buvljacima, a nekada i na online second hand rasprodajama. Dok u Zagrebu svi hrlimo na Hrelić, buvljaci u Belgiji su koncipirani potpuno drugačije te su prave male riznice blaga. Dok svakako postoji par stalnih buvljaka s prodavačima koji se isključivo time bave, meni najdraži ulovi stižu s malih lokalnih buvljaka koji se odvijaju u rezidencijalnim zonama i ulicama. Tako sam nekoliko godina za redom treću nedjelju u rujnu prodavala svoje stvari na parceli od 2 metra kvadratna u svojoj ulici. Svaki kvart u gradu organizira nekoliko takvih buvljaka godišnje gdje se mogu uloviti odlični komadi za smiješne "neprofesionalne" cijene.

Na što paziti prilikom second hand i vintage kupovine?

- Kupovanje second hand i vintage odjeće koja je u dobrom stanju i takvom će dugo ostati prava je avantura. Prilikom kupovine dobro je provjeriti sastav koji se nalazi na etiketi. Prilikom kupovine vune i svile treba pripaziti na eventualne rupice od moljaca - ako ih dovedete u ormar mogu napasti ostale stvari od prirodnih materijala, najčešće džempere ili kapute. No to nije prepreka u kupovanju komada koji vam se možda jako svidio - jednostavno ga oprezno operite kod kuće ili u kemijskoj čistionici. Mislim da s cipelama ima najviše rizika, osobito ako su jako stare - tada se mogu smrviti, a koža jednom kad presuši teško se može vratiti na staro. Moj savjet je: držati kožne cipele i ostale komade od kože što dalje od radijatora ili jako vlažnih mjesta te redovito mazati preparatima za njegu kože. 

Smatrate li da smo postali osviješteni po pitanju odgovornog shoppingiranja (poput second handa) - je li se 'skinula stigma' vezana za već korištenu odjeću, ili i dalje postoji otpor kod većine?

- Mislim da se događa zanimljiva slučajnost u korist odgovornog shoppingiranja. Dok se polako skida stigma vezana za već korištenu odjeću, u isto vrijeme raste ona vezana za nekvalitetnu i jeftinu odjeću. Mislim da modna osviještenost nažalost zaokuplja relativno mali dio publike, barem zasad, dok je osviještenost o kvaliteti odjeće i neprolaznosti klasičnih komada ipak sve prisutnija.Velika većina već korištene odjeće je nošena tek jednom ili dvaput, u savršenom je stanju, tako da se u ovoj priči najčešće radi o promjeni perspektive i načinu razmišljanja. 

U kontekstu trenda, smatrate li da je pomama za vintageom prolazni trend ili ipak nešto što će, osobito mladim generacijama, postati normalni način kupovanja odjeće?

- Više se ne radi o trendu već o novom načinu shoppinga i potpunom životnom ciklusu odjeće. Prije 10 godina je vintage ili second hand, barem u Hrvatskoj, bio usmjeren određenoj mladoj alternativnoj publici, dok mi je danas jako drago vidjeti second hand dućane koji ciljaju i na "šminkersku" klijentelu i tako podižu svijest o odgovornijem načinu shoppinga. Mlade generacije za sada čine manji dio publike koja bira second hand zbog njegovog pozitivnog društvenog i ekološkog utjecaj, od uštede energije do spašavanja odjeće od otpada. 

Koji vam je do sada omiljeni ili najbolji second hand/vintage komad kojeg ste pronašli?

- Jedan od mojih omiljenih komada, a ujedno i jedan koji sam najmanje nosila je par visokih zebrastih čizama od poni dlake s potpisom marke Guess by Marciano. Toliko su unikatne i kvalitetne, ali i toliko upadljive da ih jednostavno biram za neke lude prilike, kojih je nažalost zadnje dvije godine bilo jako malo. Iako sam već dobila par indirektnih upita, njih nikako ne planiram prodati, jer su jednostavno taj bingo-efekt ulov i svojevrsni collector’s item.