H&M x Lee

Odlična modna suradnja za novu generaciju održivog trapera

27. siječanj 2021.
Fotografije: Promo 

Švedski high street brend nastavlja se kretati prema održivom načinu proizvodnje, a ovaj put partnera je pronašao u kutnoj modnoj kući specijaliziranoj za traper.

Kako će izgledati traperice u budućnosti? Što se tiče krojeva, možda će i dalje u trendu biti one inspirirane prošlim modnim desetljećima, kao što sada obožavamo modele u stilu devedesetih. No bez obzira na trend, važnije je da svaki komad trapera bude proizveden na ekološki prihvatljiv način. 

S tom mišlju nastala je suradnja brenda H&M i legendarnog američkog brenda Lee. Zajedno rade na novoj generaciji traperica koje će biti izrađene od još održivijih materijala. To je holistička suradnja s pomakom na svim razinama, od dizajna i proizvodnje, preko prvih H&M traperica izrađenih od 100 posto recikliranog pamuka, do etikete od pluta i posebnog papira. Također, po prvi puta je H&M podijelio Life Cycle Assessment (LCA) podatke na svojoj stranici, ističući utjecaj svakog odjevnog predmeta izrađenog od trapera na vodu, CO2 i energiju, od sirovina do proizvoda za krajnju uporabu.

U ovoj suradnji održivost je na prvom mjestu, a materijal je najznačajniji - poput prvih 100 posto recikliranih traperica H&M-a izrađenih od 80 posto postindustrijskog i 20 posto otpada nakon potrošnje. Tu je i traper koji se izrađuje bez pamuka, od obnovljivih umjetnih vlakana, boja koje štede vodu i tehnika pranja trapera koji štede vodu i potrošnju kemikalija i energije. 

Ženska kolekcija sadrži široke traperice koje prizivaju povratak 90-ih, Leeova klasična jakna Rider redizajnirana je u oversized oblik čahure. Traper korzeti daju na ženstvenosti, dok majice s kapuljačom donose funkcionalnost, uz Texloop™ RCOT™ reciklirane pamučne komade. Osim ženske, kreirane su i muška i dječja kolekcija i bit će dostupne na stranicama H&M-a te u odabranim trgovinama od 28. siječnja. 

"Bilo nam je zadovoljstvo raditi s Leejem i surađivati na promjenama na održivijim i cirkularnim odjevnim predmetima od trapera. Pazili smo na svaki detalj i izazivali jedni druge, u pozitivnom smislu. Bilo je nevjerojatno surađivati s legendarnim dizajnom po kojem je poznat Lee, kome smo dali dozu naše estetike, za sve obožavatelje H&M trapera širom svijeta", komentirao je suradnju Jon Loman, dizajner u H&M.