Problematični modni komad

Zbog hit serije ponovno se priča o korzetima

17. siječanj 2021.
Fotografija: Profimedia
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Posljedica Netflixove serije je opsjednutost viktorijanskim dobom i korzetima, no oni nikada nisu niti nestali s modne scene.

Društvene mreže, serije, filmovi  i glazbeni spotovi ne prestaju utjecati na modna kretanja i trendove, osobito u godini kada većinu vremena provodimo kod kuće i bingeamo serije. Od Božića je na Netflixu dostupna nova opsesija, ovoga puta povijesna dama "Bridgerton" koju je do sada pogledalo čak 63 milijuna ljudi pa nakon pomame za šahom zbog serije "Damin gambit", ne jenjava popularnost razdoblja regenstva i mode viktorijanskog doba. Osim kič komada nakita, visokih rukavica i balskih haljina koje nije baš zgodno nositi danas, povećala se potražnja za korzetima. Prema platformi Lyst, pretraživanje ovog povijesnog modnog komada skočilo je za 123 posto, kao i na eBayu gdje se sve više traže vintage korzeti.

image
Scena iz serije Bridgerton
Fotografija: Profimedia

"Bridgeton" možda je ponovno stavio fokus na korzete, no oni su kroz godine konstanta na modnoj sceni. Pojavili su se u 16. stoljeću i s vremenom se mijenjala njihova svrha, izgled, način izrade i status. Od svakodnevnog komada kojim se naglašavala ženska figura, do problematičnog predmeta koji se tumačio kao jedan od patrijarhalnih načina za ugnjetavanje žena pa sve do unaprijeđenih verzija korzeta koji se vežu za samopouzdanje, slobodu i seksualnost. Od isključivo ženskog odjevnog predmeta počeli su ih nositi i muškarci, ostao je popularan u goth kulturi te kod fetišista kod kojih izaziva uzbuđenje. 

image
Sophia Loren 1960. godine
Fotografija: rexfeatures.com 

Prve diskusije o korzetima javljaju se u 19. stoljeću, prvenstveno zbog negativnog utjecaja na zdravlje. Zbog većeg izbora na tržištu nosile su ih žene svih slojeva društva i tada su bili najpopularniji. Naime, kako su se stezali što je jače moguće, bili su odgovorni za deformacije pluća, rebara i često za spontane pobačaje i neplodnost. Danas ne možemo zamisliti stvarnost u kojoj svakodnevno nosimo nešto što nam uzrokuje vrtoglavicu i gubitak svijesti što, između ostalog, zahvaljujemo 1920. godini i otkriću elastične trake, pa se korzeti polako transformiraju u sportske grudnjake i donje rublje koje podupire tijelo, umjesto da ga deformiraju. Nakon ratnog razdoblja, nešto udobniji korzeti koji naglašavaju struk i grudi imaju svoj trenutak u zlatnom dobu Hollywooda uz ikone poput Marilyn Monroe, Sophiju Loren i ostale zvijezde ovog glam razdoblja. 

image
Naomi Campbell za Chanel 1994. godine
Fotografija: rexfeatures.com 

Sa sedamdesetima pak dolazi Jane Fonda, trend fitnessa i aktivnog života, figura se održava vježbanjem, prehranom i estetskim operacijama, a ne neudobnim korzetima. Ženska moda je slobodnija i donosi pregršt novih opcija - ipak, korzeti uvijek ostaju inspiracija modnim dizajnerima, od Vivienne Westwood koja ih koristi u službi osnaživanja žene, uz punk estetiku, do Thierryja Muglera i Jean-Paul Gaultiera čiji se korzet sa šiljcima koji je nosila Madonna upisao u povijest pop kulture. 

image
Madonna na 'Blonde Ambition' turneji
Fotografija: rexfeatures.com 

Prenaglašenu figuru pješčanog sata u novom tisućljeću nametnula je obitelj Kardashian, odnosno Kim koja i u casual izdanjima često nosi spandex ili steznik, a tko bi zaboravio i njezino izdanje "mokre kože" s Met Gale u kojem nije mogla niti sjediti. Posebnim vozilom u kojem je stajala dovezla se na event. Manekenka Bella Hadid također je obožavateljica korzeta kojima ističe seksualnost, osobito onih s potpisom Muglera. 

image
Kim Kardashian u Thierry Mugler kreaciji na Met Gali
Fotografija: rexfeatures.com 

A dizajneri se igraju i eksperimentiraju s korzetima iz sezone u sezonu, ponekad se oni nose preko obične pamučne majice, uz odijela, kao samostalni komad uz neke nespojive casual kreacije...U tim modificiranim verzijama zažive i među masama pa ih kao dio nekog svakodnevnog komada vidimo u ponudi high street kuća, sve u trenutku virutalne popularnosti poput ove sada potaknute "Bridgertonom".

image
U Mugler kolekciji za 2020. godinu
Fotografija: IMAXtree