Modni povratnik

O funkciji tankog šala i zašto ga ponovno nosimo

22. ožujak 2023.

Fotografije: Shutterstock Editorial/Profimedia
 

Nekada se skinny scarf nosio uz skinny jeans, a danas je ipak dobio na sofisticiranom i profinjenijem izgledu. A njegova funkcija je i dalje - pomalo besmislena i čisto dekorativna.

Nova modna sezona prolazi u znaku slojevitosti i trenda prozirne odjeće - već smo vidjeli kombinacije u kojima se najlonke nose umjesto hlača, prozirni topovi i haljine strateški otkrivaju kožu, dok je ono pravo zimsko odijevanje zbog nepredvidivih i (pre)toplih vremenskih uvjeta za ovo doba godine ostalo u drugom planu. Naglasak je zato na međusezonskom odijevanju, a u toj priči svoje mjesto na sceni ponovno pronalazi tanki, skinny šal. 

Prva asocijacija na ovaj modni dodatak je - Kate Moss, indie sleaze estetika i celebrityji koji su sredinom nultih godina na crvenom tepihu nosili traperice niskog struka, t-shirtove i topove te tanke šalove čija funkcija zapravo ne postoji. No, s povratkom Y2K trendova - balerinki i ispranog trapera, i tanki šal se vratio kao trend - ipak, u nešto sofisticiranijem izdanju. 

image

Kate Moss u Londonu 2005. godine
Fotografija: Stephen Butler/Shutterstock (522530i)

Kolekcija kuće Miu Miu nagovijestila je povratak trenda - tanke marame nose se uz plisirane mini ili midi suknje, balerinke, transparentne haljine i topove koji otkrivaju kožu. S druge strane, Celine predlaže suvremeni indie sleaze uz dodatak ovog šala, a vidjeli smo ga i u kolekcijama skandinavskih brendova. Kombinirala ga je Kaia Gerber, no uz styling koji ne bismo povezali s eklektikom nultih godina - manekenka je stilizirala crni svileni šal uz prozirni tank top iste boje. Bella Hadid je svoj primjerak uskladila s bojom lepršave bluze, tamnim traperom i balonerom kariranog uzorka, za spoj preppy i vintage looka.

image

Miu Miu kolekcija
Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

image

Celine kolekcija
Fotografije: Profimedia

Ovaj trend ćete voljeti ili potpuno ignorirati, baš kao i prije gotovo dva desetljeća kada je dijelio mišljenja. Prvo pitanje koje se povlači je - koja je njegova prava funkcija? Skinny šal nije dodatak koji se nosi zbog praktičnosti jer nas neće ugrijati, no ako uzmemo u obzir trenutne vremenske uvjete, čini se kao savršeni dodatak koji je u skladu s osjećajem zbunjenosti koja se javlja prilikom svakodnevnog odijevanja. Što je više uopće prikladno nositi - što zbog temperatura, a što zbog prebrze izmjene popularnih trendova i estetika? 

image

Street style kombinacija - Miu Miu balerinke, suknja i tanki šal
Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

Pa, zašto u svemu tome ne ubaciti tanki šal u svakodnevnu kombinaciju - da, može izgledati jako chic - shvatite ga kao zamjenu za kravatu ili nakit i nemojte ga kombinirati u "više je više" lookovima, već uz klasične go-to modne kombinacije poput traperica, bijele majice i sakoa ili uz all-black lookove. Njegova uloga čisto je dekorativna, a s druge strane, može biti dobar pokretač razgovora.