Trenutak za bisere

Obožavale su ih Grace Kelly, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Coco Chanel...

31. ožujak 2021.
Fotografije: Imax Tree

Donedavno smo ih smatrali pomalo zastarjelima, no biseri su se vratili. Jedan su od najvećih trendova ove godine.

Nepošteno bi bilo reći da su biseri ikada bili "izvan mode" jer su toliko klasični, kao primjerice zlato ili dijamanti. Biseri su najstariji dragi kamen te jedini koji nastaje djelovanjem živog bića - nastaju, dakako, u školjkama, od pijeska. Znamo da su ih voljele Grace Kelly, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn, Coco Chanel nije se pojavljivala bez njih u javnosti, nose ih članice kraljevske obitelji, voljela ih je i princeza Diana, koja ih je najčešće nosila u obliku choker ogrlica. Ako idemo dalje, znamo i da ih je europska aristokracija u 19. stoljeću smatrala najvrjednijim dragim kamenom, u antici Rimljanke su ih nosile dok su spavale, spominje ih Homer u Ilijadi, a kineski kraljevi dobivali su ih na poklon još 2300. godine prije Krista. Uvijek su bili simbol čistoće, bogatstva i moći. 

image
Princeza Diana često ih je nosila
Foto: Rex Features

No, činjenica je da su u posljednjih nekoliko godina, pa i desetljeća smatrani prilično zastarjelim komadom koji nose samo gospođe u godinama i visoka klasa. Prošle se godine sve promijenilo, a ove su jedan od najvećih trendova. Kako su biseri ponovno došli na tron i postali najpoželjniji komad nakita?

Svoju su ulogu odigrale slavne osobe iz svijeta showbizza, ali i politike. Emma Stone i Ariana Grande pohvalile su se svojim zaručničkim prstenjem koji umjesto dijamanta (ili u Arianinom slučaju, uz dijamant) imaju biser, klasični choker s tri reda bisera voli Rihanna, i često ga nosi, ogrlicu od malenih bisera ima Billie Eilish, a Harry Styles napravio je nemoguće - omogućio muškarcima da se osjećaju samopouzdano i moćno s ovim nekad klasično ženskim komadom nakita. Sad ih nose i A$AP Rocky, Young Thug, Pharrell Williams i Usher.

image
Harry Styles na prošlogodišnjoj dodjeli Brit Awards
Foto: Rex Features

No, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris imala je golem utjecaj na povratak bisera. Harris bisere nosi u svakoj velikoj prigodi u svom životu, još od svoje mature te su postali njezin zaštitni znak. Rijetko kad nosi klasičnu ogrlicu od niski bisera, nego, baš kao i na inauguraciji, kad je imala rad Wilfreda Rosada, koketira s modernim dizajnom i neobičnim oblicima. No, biseri su uvijek tu. 

U modernoj izvedbi, naglašena je suptilnost i ljepota bisera koji se stavljaju u kombinaciju sa zlatom, crvenim zlatom ili srebrom, ali i drugim dragim kamenjem. 

image
Dio kolekcije Kamale Harris
Foto: Rex Features

Ono što je najvažnije jest činjenica da su biseri ponovno postali nakit koji se nosi svaki dan, a ne u posebnim prilikama. Tome je također pridonijela Harris, koja ih je za vrijeme kampanje kombinirala s odijelom te Converse tenisicama, koje su također postale njezin zaštitni znak. Na isti način nosi ih i Gigi Hadid, koja je uz tie dye T-shirt i traperice stavila dva reda bisera oo vrata za šetnju New Yorkom. 

"Biseri su klasičan dodatak svakoj kolekciji nakita jer utjelovljuju sofisticiranu eleganciju. Također, svima dobro stoje. Vrlo jednostavno, biseri nikad nisu van stila pa nije čudno da ih je novija generacija prihvatila", kaže Emily Barber, direktorica odjela nakita aukcijske kuće Bonhams, dodajući da biseri reflektiraju svjetlo pa tako obasjavaju lice onoga tko ih nosi, što uvijek daje poseban dojam. Od sredine 19. stoljeća proizvode se i umjetni biseri, a iako je nakita s njima sve više i sve su popularniji, pa samim time i jeftiniji, neki stariji komadi prodaju se po rekordnim cijenama, a skuplji su i prirodni biseri jer su sve rjeđi zbog onečišćenja voda te prekomjernog ribarenja. Bonhams je, primjerice, 2013. prodao par art deco naušnica iz 1925. godine s dijamantom i prirodnim biserima za 157.250 funti, a 2014. ogrlicu s prirodnim biserima i dijamantom za 194.500 funti. 

image
Svakodnevni styling uz bisere
Foto: Rex Features
image
Neobični oblici bisera u modernom nakitu
Foto: Imax Tree
image
Niske bisera ne moraju izgledati zastarjelo
Foto: Rex Features

Biseri su toliko voljeni i zato što su iznimno raznovrsni, ovisno o tome kako ih stilizirate i kombinirate s drugim komadima. Primjerice, Billie Eilish uspjela je pretvoriti svoju suptilnu ogrlicu u gotovo edgy komad, dodajući još dvije ogrlice na vrlo basic styling. Oni mogu biti jedini komad nakita koji nosite - s malenim, jednostavnim naušnicama nikad nećete pogriješiti - i tako mogu biti suptilno elegantni ili mogu biti too much ako ih nanižete oko vrata ili čak koristite kao detalje na drugim komadima poput rajfa, gumice za kosu ili ukosnice. Jer osim što su bezvremenski komad u koji se isplati uložiti, potpuno su prilagodljivi vašem stilu i osobnosti. Time se vodite ako su vam na listi želja. 

image
Ogrlica Biserka - 369 kn (Juno studio) // Naušnice s biserima - cijena na upit (Mammii studio) // Astley Clarke choker - 129 € (Far Fetch) // Simplicity prsten - €50.15 (Oxette) // Hommage à Claude Monet Ocean Drops - 4.91 kn (Frey Wille) // Kasun London ogrlica s tri bisera - 363 € (Far Fetch) // Mudra naušnice - 576 kn (biserni-nakit.hr) // Aurora biserne naušnice - €32.30 (Oxette) // Etienne Perret prsten - 648 € (Far Fetch) // Anaconda naušnice - €80.75 (Oxette) // Anisa Kermiche ogrlica - €225 (Net-a-porter)