Stilski dnevnici

Od Gaultiera do Textile House: Fantastični modni stil arhitektice Karmen Nivić

22. veljača 2023.

Fotografije: Biljana Blivajs/CROPIX

Arhitektica nas je provela kroz svoj efektni i autentični modni stil kojeg obožavamo pratiti.

Arhitektica Karmen Nivić posljednjih se godina suptilno istaknula na našoj sceni i osvojila nas svojim genijalnim modnim kombinacijama. Karmen spretno kombinira muške i ženske komade, spaja dizajnerske i second hand ulove, uz mnoštvo detalja i odjeće koja nosi sentimentalnu vrijednost. Svaka njezina kombinacija iz tih razloga skriva posebnu priču - bilo da je riječ o komadu kojeg je naslijedila od bake, posudila iz tatinog ormara ili pronašla na nekom od buvljaka. Stilska lekcija koju možemo naučiti od nje jest - u kopiranju drugih gubi se individualnost, a s odjećom koju već posjedujemo mogu se složiti sjajne kombinacije koje se izdvajaju iz mase. 

"Rekla bih da se moj modni stil uvijek mijenja, no imam svoje modne formule kojih se uvijek držim. U posljednje vrijeme volim jednostavne outfite začiniti posebnim i zanimljivim modnim dodacima - nakitom, remenom, šalom ili cipelama. Također cijenim dobar jeans i u posljednje vrijeme sklona sam slojevitom odijevanju koje pruža više mogućnosti i stilskih opcija. Na boje, uzorke i osobito teksturu odjeće obraćam puno pažnje", govori nam Karmen uz šalicu kave, nakon što smo na ulicama Zagreba obavile modni shooting. 

Za nas je složila tri looka u kojima uživa - primjerice, kaubojsku jaknu s resicama pronašla je na jednom buvljaku i odmah je znala da je to komad koji može uklopiti u svoju garderobu. Tu je i bakin baloner, s kojim se uvijek osjeća kao da je baka pored nje. 

image

Karmen nosi: vintage čizme, Acne Studios hlače, vintage jaknu

"Velika inspiracija mi je obitelj, svi se volimo lijepo odjenuti, pazimo na detalje, a inače su kod mene svi skloni talijanskoj klasici. Od mame, tate, bake i djeda pa do brata, obožavam njihov stil i najčešće "pokupim" odjeću iz njihovih ormara. Primjerice, bratovo odijelo s krizme koje je prerastao danas je meni jedan od omiljenijih outfita u ormaru.", priznaje Karmen i nadodaje da su joj velika inspiracija video spotovi, osobito oni iz osamdesetih te glam rock estetika karakteristična za to razdoblje - Jimmyja Hendricksa, Micka Jaggera i Bowieja navodi kao neiscrpne modne ikone.

image

Karmen nosi: Y/Project cipele, Vaquera haljinu, Celine naočale

"Pratim naravno i Instagram koji je izvor modne inspiracije, no nikada u smislu doslovnog kopiranja nečijeg outfita, stila ili traženja identičnih modnih komada koje nose određene influencerice. Smatram da je važno, a toga se i držim u vlastitom stilu, inspirirati se onim što nas okružuje, no izvesti to na vlastiti način, s odjećom koju već posjedujemo u ormaru, kombinirati neke komade na drugačiji, neočekivani način. Tako se zadržava autentičnost i gradi osobni stilski potpis koji se neće utopiti u masi identičnih lookova i trendova."

image

Karmen nosi: vintage čizme, Eytys traperice, second hand maramu, Gaultier top, bakin vintage baloner

Izložbe, galerije i arhitektura također su joj velika inspiracija - kompozicija, boje, teksture i poruka koju šalje umjetničko djelo prenosi na način odijevanja i modnu kombinaciju. U cijeloj priči, arhitektura je posljedično oblikovala njezin modni izričaj. 

"Kada sam upisala fakultet počela sam više paziti na teksture i siluete, više sam počela promišljati o odjeći i stilu. Univerzalno je i nepisano pravilo da arhitekti nose samo crne kombinacije i kada sam tek došla na fakultet pokušala sam se uklopiti u takav stil, no brzo sam shvatila da - ne, ne moram nositi crnu boju, i da se mogu izdvojiti svojim modnim stilom. Naravno, i sada ponekad nosim all black kombinacije, najčešće onda kada se želim osjećati snažnije i samopouzdanije, to je snaga koju crna boja ima.", govori Karmen. 

"Što se tiče shopping navika, danas su one drugačije nego dok sam bila mlađa. Uglavnom svaku kupovinu promišljam i prespavam odluku prije ulaganja. Stalna sam gošća na Versatile Collectiveu gdje nalazim sjajne mode ulove i rijetke komade po povoljnijim cijenama - gotovo nikada ne kupujem po punoj cijeni već često hvatam akcije, što mi pruža posebno zadovoljstvo", kaže nam uz smijeh. Velik dio njezine garderobe čini odjeća s buvljaka i second hand trgovina poput Textile Housea, a na posljednjem putovanju u London, oduševila ju je ponuda na njihovim buvljacima. 

"Najviše ipak cijenim sentimentalne komade koji imaju značenje i priču iza sebe. Primjerice, bakin baloner uz koji se osjećam kao da je uz mene dok ga nosim. Takva odjeća je posebna i unikatna i dok je nosim, uvijek se prisjetim određenih trenutaka ili osoba. Nakit, osobito prstenje koje nosim, su vintage komadi bake i mame koje obožavam i imaju veliku vrijednost za mene".

Na pitanje "što nikada ne bi odjenula", Karemen odgovara da se više ne ograničava u takvom smislu. "Dosta puta sam rekla da nešto ne bih nikada nosila pa se dogodilo da mi se nakon par godina baš to i svidi, ali jedna stvar za koju sam sigurna da neću nikada nositi su puf rukavi, čisto iz razloga jer mi ne stoje. Osim toga, u mom ormaru nema mjesta ljubičastoj boji, nikako je ne volim. Nešto što sam prije nosila, a danas mi je grozn su DC skejterske tenisice, nosila sam ih skroz razvezanih vezica tako da je svakim korakom noga ispadala iz njih... ali tada sam sebi bila jako cool".

Njezin posljednji dizajnerski ulov je kultna Jean Paul Gaultier haljina koju je nosila na promociji i s kojom se odlučila počastiti nakon završenog fakulteta. "Divna je krojem i materijalom i, osim kao haljinu, mogu je kombinirati i kao top uz široke traperice ili hlače To je komad kojeg se sjećam iz djetinjstva i uvijek mi je bio wow tako da se kupnja svakako isplatila".