Vrijedna investicija

Ove 3 kultne Gucci torbice nikada neće biti ‘out‘

04. travanj 2021.
Fotografije: Profimedia/ Imaxtree
Lea Ladišić
Lea Ladišić

Razmišljate o ulaganju u dizajnersku torbicu? Predlažemo bezvremenske modele talijanske kuće Gucci.

Luksuzna torba vjerojatno je najbolja modna investicija koju možete napraviti, no zato prilikom odabira mora biti ona 'prava' - odnosno, mora biti idealna za nošenje godinama nakon. Na popisu kultnih modela, torbe talijanske kuće Gucci visoko kotiraju i popularne su iz sezone u sezonu, i unatoč novim primjercima, tri kultna modela odolijevaju vremenu, trendovima i nikada neće biti 'out', pa se nameću kao jedan od favorita prilikom odabira dizajnerskog komada.

Kao i kod svake luksuzne kuće koja iza sebe ima čvrstu povijest, torbice su veliki dio imidža, dodatak po kojem je određeni brend najprepoznatljiviji. Upravo su moderni simboli kuće Gucci vezani za povijest koja seže u sredinu prošlog stoljeća. Guccijeve putne kovčege od čvrste tkanine i kože nosili su članovi aristokracije još u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a zatim su chic modele obožavale Grace Kelly, princeza Diana, Jackie Kennedy... Po nekima od njih poznate torbe i nose ime. Uz jednu Gucci torbicu tako dolazi i dio bogate povijesti modne kuće, a za ova tri modela koje izdvajamo vjerujemo da će zauvijek imati svoju snagu.

image
Fotografija: Instagram/@camillecharriere
image
Gucci 1955 Horsebit (od 1390 do 2700 dolara)

Torbica 1955 Horsebit nedavno je ponovno lansirana i temelji se na arhivskom modelu Guccija. Jednostavan dizajn, metalna kopča, elegantni preklop i široki izbor materijala i dezena čine je ultimativnim modnim klasikom vintage duha koji je jednako popularan danas kao i onda kada je tek izašao. Inače, pedesete godine bile su važne za Gucci, tada je Rodolfo Gucci, sin osnivača modne kuće otvorio prvi butik u Milanu. Iste godine traka u crvenoj i zelenoj boji upisuje se u DNK modne kuće, a predstavljena je i Horsebit torbica koja se temeljila na elementima jahačkog sporta, također i metalna kopča postaje znak koji se instantno veže za ovu modnu kuću.

image
Fotografija: rexfeatures.com
image
Gucci Jackie 1961 (od 1980 do 2400 dolara)

Dizajnirana u pedesetim godinama, u početku je nosila ime Fifties Constance. No kako je bivša prva dama Jackie Kennedy često nosila ovaj stylish model, s vremenom se počela vezati uz njezin stil i ime, što se zadržalo do danas. Kreativni direktor Alessandro Michele također je ovaj model predstavio u novom, modernom izdanju 2020., osvježio ga sa sjajnom kožom i pastelnim bojama. Jackie torba ultimativni je chic, nosi je Kaia Gerber, kao i Harry Styles u crnoj boji, a dostupna je u tri veličine. 

image
Fotografija: Profimedia
image
Gucci Dionysus modeli (od 2350 do 3000 dolara)

Za razliku od prethodna dva modela, Dionysus ne vuče korijene iz arhive kuće, već je originalni dizajn aktualnog kreativnog direktora. I dalje nosi vintage štih, no ono po čemu je prepoznatljiva je velika kopča s motivom tigrove glave, ujedno posveta grčkom bogu Dionizu koji je, prema mitologiji, prešao rijeku Tigris na tigru kojeg mu je poslao Zeus.