Privremena torba

Biste li nosili vrećicu napravljenu od ostataka voća

27. travanj 2021.
Fotografija: Sonnet155
Ines Madunić
Ines Madunić

Budućnost mode je održiva, a novi proizvod dvije studentice dizajna to dokazuje.

Berlinske studentice dizajna Lobke Beckfeld i Johanna Hehemeyer-Cürten osmislile su prozirnu vrećicu koja se razgrađuje u vodi te se može koristiti kao prirodna prihrana za biljke. Iako njihov Sonnet155 izgleda kao prozirna torbica, zapravo se radi o vrećici koja bi trebala zamijeniti plastične i platnene, a izrađena je od odbačene kore voća te celuloznih vlakana koja su nabavile iz lokalne tekstilne tvornice. 

image
Fotografija: Sonnet155

"Dizajnirale smo ovu torbu kao unaprijeđenu papirnatu vrećicu, ali naravno, nadamo se da će se ljudima svidjeti i da će je nositi sve dok ne bude vrijeme da se razgradi. Može služiti kao 'privremena torbica' zbog elegantnog oblika koji isto tako pretvara materijal od kojeg je napravljena u željeni proizvod. Održivost se zato čini poput nagrade, a ne tereta", rekla je Johanna Hehemeyer-Cürten. 

Glavni sastojak ove torbe je pektin, gelasti materijal dobiven od otpadaka voća. Pojačan je celuloznim vlaknima kraćima od pet mm koji su filtrirani i odbačeni u tekstilnoj industriji jer su prekratki da bi se koristili u proizvodnji. U dodiru s toplom vodom se oblikuje kroz pet dana u željeni oblik. U proizvodnji koriste i prirodne boje. 

image
Cijela se torba može ponovno iskoristiti

Nakon što ste je iznosili, ponovno se može proizvesti - stavi se u toplu vodu i ponovno oblikuje. Druga opcija je da se celuloza filtrira i ponovno koristi u drugim proizvodima, dok pektin funkcionira kao prihrana biljkama i inače se koristi u poljoprivredi kao gnojivo. 

"Većina celuloznih vlakana u industriji bojana je štetnim kemikalijama pa se zato ne može reciklirati. Mi smo zato osmislili način da lako odvojimo ove materijale i tako ih možemo ponovno iskoristiti", kaže dizajnerica Johanna Hehemeyer-Cürten.