Fashion report

Ovo su najtraženije torbe 2022.

23. listopad 2022.

Fotografije: IMAXtree

Tradicionalna imena nalaze se očekivano na vrhu, ali uz dodatak nekih favorita nove generacije.

Na tržištu luksuznih torbica ne događaju se velike promjene, barem ako je suditi po posljednjem izvješću stranice Rebag. Njihovo godišnje izvješće analizira ponudu i potražnju na retail tržištu luksuznih modnih dodataka, a rezultati pokazuju da se Chanel, Hermès i Louis Vuitton održavaju kao najtraženiji luksuzni brendovi.

Torbe ovih brendova i dalje ostaju najpoželjnije i najtraženije na retail stranicama gdje se cijena penje u odnosu na početnu. S obzirom da ove kuće kontroliraju cijene i količinu prodaje, do njih je često jako teško doći pa im samim tim i cijena i ekskluzivan status na second hand tržištu raste. 

Hermès je i dalje na prvom mjestu i njihovi modeli dosežu do 103 posto veću vrijednost od originalne. Louis Vuitton modeli vrijede 92 posto više, a Chanelovi 75 posto. Često je riječ i o torbama jednorozima - modelima koji dolaze iz limitiranih serija i kojih je na tržištu malo. 

Veće iznenađenje od velike trojke koja se nalazi na vrhu je njujorški brend Telfar, koji je prestigao i velike igrače poput Bottega Venete, Fendija i Guccija. Telfar se prije nekoliko godina pojavio na sceni s takozvanom "Bushwick Birkinicom" ili "Birkinica za milenijalce" - modelom shopper kožne torbe koja je dolazi po puno povoljnijoj cijeni od Hermèsovih modela te čija cijena nije vezana za status u društvu. Telfar model postao je još traženiji nakon što ga je nosila Beyonce, koja je torbu spomenula i u pjesmi "Summer Renaissance" i tako dodatno potvrdio status ‘it‘ torbe nove generacije, iako je model lansiran relativno nedavno, 2014. godine.