Dodir baršuna

Podsjetili smo se na bezvremenski jesenski trend

29. listopad 2022.

Fotografije: Profimedia/IMAXtree

Materijal koji se najčešće veže uz jesen i zimu nema rok trajanja, a ove sezone, kao da je aktualniji no ikada.

Zbog nešto zahtjevnijeg procesa proizvodnje, debljine materijala i raskošnog, baroknog izgleda, baršun se kroz povijest smatrao luksuznim materijalom namijenjenim za posebne prilike te se povezivao uz kraljevske obitelji i više klase. U novijoj povijesti, baršun asocira na Gwyneth Paltrow. Još 1996. godine Gwyneth je nosila crveno odijelo od baršuna, dizajnera Toma Forda za brend Gucci. Iconic look koji se pamti i inspirira i danas - Gigi Hadid odlučila je osuvremeniti ovaj look iz devedesetih, uz baršunasto odijelo kraljevski plave boje dizajnera Tommyja Hilfigera.

image

Gigi Hadid
Fotografija: Shutterstock Editorial Profimedia 

Kombinirala je odijelo uz torbicu kroko uzorka i vintage izgleda i bijele cipele na petu i potaknula nas da ozbiljno razmislimo o baršunu kao sljedećoj modnoj investiciji. Na koncu, velvet nikada nije out, osobito ako sudimo po kolekcijama luksuznih kuća koje svake sezone donose baršun u osvježenim varijantama. Saint Laurent u seksi izvedbi, Schiaparelli u kolekcijama visoke mode, Armani u eleganciji, Tom Ford sa spojem sportke mode - svi donose baršun u crnom izdanju, zagasitim bojama poput smeđe i tamnocrvene ili u vibrantnim plavim i ružičastim varijantama. Zbog topline i debljine materijala, baršun se najčešće veže uz jesen, a zatim i uz festive razdoblje zimi, pa je sada pravo trenutak za potražiti cool velvet komade.

image

Gwyneth Paltrow u odijelu Toma Forda za Gucci 1996. godine
Fotografije: Profimedia/Shutterstock Editorial Profimedia 

image

Resort kolekcija kuće Saint Laurent 
Fotografije: Profimedia

Najbolja jesenska investicija će biti hlače i sako od baršuna - ove komade lakše je kombinirati nego primjerice haljinu, s kojom je lako skliznuti u teritorij monotonog i granny looka. Hlače ravnog kroja od baršuna, neovisno o kojoj je boji riječ, sjajno će izgledati uz satensku ili svilenu košulju, čime je postignut skladni sukob materijala (po uzoru na Guccijeve kolekcije iz devedesetih godina). Sako s druge strane nosite uz hlače ili suknju od kože, čime se postiže luksuzni, sređeni izgled.

image

Tom Ford kolekcija
Fotografije: IMAXtree

image

Schiaparelli haute couture kolekcija
Fotografije: IMAXtree 

U elegantnim prilikama, umjesto klasične haljine odaberite odijelo od baršuna - poput Gwyneth i Gigi te si u ovom slučaju dopustite poigravanje neočekivanim nijansama. Crni baršun će u svakom slučaju biti siguran odabir koji uz raskošni izgled komunicira odmjerenost i eleganciju. 

image

Ravne hlače Reformation; Net-a-Porter (243 eura)/
duga slip haljina Zara (199,90 kn; 26,53 eura)/
hlače od baršuna Dries Van Noten; Net-a-Porter (430 eura)/
mini haljina Zara (229,90 kn; 30,51 eura)/
odijelo od baršuna Zara (sako 549,90 kn i hlače 299,90 kn)
/30,51 EUR

image

Haljina s ovratnikom Batsheva; Net-a-Porter (285 eura)/
mini haljina s naborima mango (199,90kn; 26,53 eura)/
top s križanim naramenicama Mango (129,90 kn; 17,24 eura)

image

Sako na preklop Massimo Dutti (1599 kn; 212,22 eura)/
sako A.L.C; Net-a-Porter (6215 kn; 825 eura)/
odijelo Massimo Dutti (sako 1499 kn i hlače 749,90 kn)