Jednoličnost ili?

Pokoravanje, pripadnost ili oslobođenje individualnosti: zašto moda obožava uniforme

04. srpanj 2022.

Fotografije: IMAXtree

Govorimo li o pukom trendu ili modni dizajneri ne mogu pobjeći od stvaranja "uniforme" koja će redovito poslati neku poruku?

Uniforma se po svom značenju odnosi na odjeću ili odijelo koje označava pripadnost grupi, organizaciji, odjeću koja je prepoznatljiva i ključni je element grupnog identiteta. Dolazi kao antiteza osobnom stilu i individualnom pristupu (iako će ovaj tekst pokazati drugačije), jer u srži za cilj ima "staviti u kalup", bilo da je riječ o školskoj uniformi, sportskom dresu, poslovnom odijelu ili odori.

Nužno je povezana s modom koja u nastojanju da pokaže sve stilske i kreativne mogućnosti, ipak iz svojih razloga naginje prema uniformiranosti. S vremenom su dizajneri poput Miuccie Prade ili Thoma Browna uniformiranjem stvorili prepoznatljivu estetiku koja jednim pogledom na odjeću jasno govori o kojem se brendu radi. Uz njihove komade, osim same funkcije dolazi i status jer se automatski osjećate kao prihvaćeni dio skupine koja nosi njihovu "uniformu". Fascinacija istima nije novitet, no posljednjih sezona, uniforme su u fokusu i više no inače – u doslovnom smislu, dizajneri se najviše oslanjaju na školski stil uniforme i takozvani preppy stil, pretvarajući doslovnu "uniformu" u modni fetiš.

image

Miu Miu kolekcija za jesen 2022., kao nadogradnja prethodne kolekcije

Fokus dizajnera paralelno raste s povećanom popularnosti televizijskih serija koje su posljednjih godina smještene na školske hodnike - "Gossip Girl" (originalni i reboot), "Elite", "Sex Education", neki su od najpopularnijih naslova u kojima protagonisti nose uniforme i prilagođavaju ih shodno svom karakteru - s nonšalantno zavezanom kravatom, pribadačama ili skraćenom plisiranom suknjom, ne bi li uniformiranosti dali svoj pečat i buntovnički se odmaknuli od jednoličnosti koje nošenje školske uniforme promovira. Serena van der Woodsen ili Blair Waldorf i danas ostaju modne ikone i idealizirane pripadnice visokog Upper East Side sloja koje žive lifestyleom kojem se teži - barem kroz odabir odjeće.

image

Uniformiranost Ralpha Laurena karakteristična za američki brend

Na modnim pistama, dovoljan je pogled na posljednje Miu Miu kolekcije - Miuccia Prada fascinirala je publiku kombinacijama kratko rezanih plisiranih suknji i crop pulovera, čime je koncept uniforme prilagodila suvremenom vremenu i potrebama trenutnih kupaca koji su se pomamili za njezinim komadima. Miu Miu uniformu vidjeli smo nebrojeno puta u posljednjih šest mjeseci. Dakle, nešto homogeno i jednolično poput njezine varijante uniforme postalo je predmetom žudnje.

image

Thom Browne temelji estetiku na uniformiranosti

image

Thom Browne kolekcija za 2022.

Dizajner koji se najviše posvetio konceptu uniformiranosti je Thom Brown, koji se u svojim kolekcijama redovito naslanja na preppy look i uniforme. Cable knit puloveri, plisirane suknje, a osobito tailoring i siva vuna su osnova njegove estetike. U kolekciji za jesen 2022. godine odmaknuo se od standarda poigravajući se s volumenom, dimenzijama i koloritom, a u publici su sjedili potpuno jednako odjeveni plišani medvjedići. Govorio je o New Yorku kao gradu u koji ljudi dolaze kao "neprilagođene igračke", u nadi da će pronaći istinskog sebe. U posljednjoj kolekciji za 2023. inspiraciju je pronašao u punku. I talijanski brend Coperni je posljednju kolekciju smjestio na školski hodnik i dao varijantu školske uniforme koja govori o unutarnjem nemiru i frustraciji svakog tinejdžera koji je prisiljen pratiti autoritet, dolaziti na nastavu, nositi zadanu odjeću.

image

Thom Browne runway

image

Kolekcija za jesen 2022. - Coperni

U drugom smjeru, a s istom namjerom, kreće se američki dizajner Ralph Lauren, vjerojatno najbolji primjer modnog dizajna koji predstavlja collage, preppy stil, odnosno američki ideal luksuznog lifestylea i bogatstva. Osoba koja nosi Ralph Lauren pripada visokoj klasi, igra tenis, a vikend provodi na jedrilici, mašta o upisu na onaj prestižni fakultet. Odnosno, vodi se onom poznatom fake it till you make it filozofijom i porukom – odijevaj se za život koji želiš živjeti, a ne za onaj koji živiš sada.

image

Kolekcija Ralpha Laurena

Ironično je na koncu kako se uniformom, koja inače stvara standard i jednoličnost, zapravo izražava stav i individualni stil. Celebrityji će uživati u Thom Browne uniformama i to osobito na crvenom tepihu, netko će nositi Louis Vuitton letterman jaknu, dok će netko drugi zaskočiti na val popularnog teen stila i odjenuti plisiranu kariranu suknju i rezani top ili hoodicu. Ralph Lauren uniforma poslužit će onima koji šalju poruku o pripadnosti određenom staležu, kao i primjerice oni koji svakog dana nose pulover od finog kašmira brenda The Row, no na kraju, ne određuje nas sama uniforma koliko način na koji ćemo je nositi, bez obzira za koju se estetiku opredijelite. Uvijek se vraćamo na ono – važno je kako nosite, a ne što nosite na sebi.

image

Louis Vuitton muška kolekcija