Plagiranju nikad kraja

Povlači se torba koja je očita kopija Telfara

29. ožujak 2021.
Fotografija: Rex Features

Internet je osudio dizajn torbe brenda Guess jer je bio očita kopija popularnog Telfara.

Slučajevi plagiranja u modnom svijetu gotovo su svakodnevni, a mogu se razlikovati između onih koji prođu praktički neprimijećeno pa sve do onih koji razbjesne internet. Tijekom vikenda dogodilo se baš to; torba koja drsko posjeća na sad već kultnu Telfar Shopper bag bila je po cijelom Twitteru, i ne u pozitivnom smislu. Brend Guess objavio je novi model torbe Embossed Logo G-Tote koja je istog oblika kao Telfar, ali i na istom mjestu ima logo koji neodoljivo podsjeća na Telfar Clemensov - slovo G u krugu.

image
Telfar Shopper vs. Guess Embossed Logo G-Tote

Komentari su bili prilično oštri, toliko da je Guess u ponedjeljak odlučio povući model. 

Telfar Clemens mladi je afroamerički dizajner koji je osvojio modni svijet svojim stylish torbama od umjetne kože koje se sad nazivaju "Birkinicom iz Bushwicka" i imaju kultni status. Cjenovno su pristupačne, koštaju od 150 do 250 dolara, ali su toliko popularne da se rasprodaju u nekoliko minuta pa ih je teško nabaviti. Guessova verzija koštala je između 78 i 95 dolara, ovisno o veličini.

Guessu ovo nije prvi put da se posluži dizajnom nekog kultnog brenda i napravi jako sličan proizvod. Već su iskoristili kreacije Diora, Pradu, Louis Vuitton, Chanel, Hermes i druge. 

image
Christian Dior Book Tote vs. Guess Monique 4D Logo Shopper // Loius Vuitton Alma PM vs. Guess Cathleen Top Handle Dome Satchel // Prada Nyloon bag vs. Guess Little Bay Shoulder Bag // Prada Sidonie vs. Guess Asher