Fashion report

Pregled trendova: Naše stilistice uvode nas u modno proljeće

28. ožujak 2023.

Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Ana Nikačević i Marcela Vrček prate puls modne scene i jako dobro znaju kako će izgledati proljetna sezona. Pitali smo stilistice - kako će izgledati modno proljeće i koja je tajna dobre capsule garderobe koja štedi vrijeme i novac.

Marcela Vrček

Modno proljeće i aktualni trendovi...

Mislim da nam je ovog proljeća koža u centru pažnje, uz zanimljivi layering i strateško otkrivanje. Na to se nastavlja i trend prozirnosti - prozirne majice, gole haljine, prozirne hlače ili cjelokupna kombinacija u istom tonu. Odabirom komada, doziranjem slojeva ili strateškim pozicioniranjem svatko će pokazati koliko želi otkriti kože. Doza prozirnosti može biti u detalju - to mogu biti prozirni rukavi bluze koji vire iz balonera ili prozirne lagane hlače koje vire ispod suknje, a ispod njih se vide čizme.

image

U kolekcijama kuća Acne Studios, Prada i Blumarine
launchmetrics.com/spotlight

Također je neizbježan denim u svim varijantama, od traper suknje do bodycon denim haljine. Kao trend se ističu i ruže u printu ili kao 3D aplikacija. Od dizajnerskih komada Magde Butrym do poliesterskih broševa, ruže su dodatak koji može biti i romantičan i seksi, ovisno kako ga nosimo. Sviđa mi se ideja robusnog looka koji je blago omekšan dodavanjem velikog broša u obliku ruže.

Komadi u koje se isplati uložiti...

Kožna jakna, crni ili tamnoplavi sako, traperice, crne čizme, klasične sunčane naočale, srebrni ili zlatni nakit kao izbor za svaki dan.

image

Magda Butrym traper look i Peter Do look s piste
Fotografije: Promo/ launchmetrics.com/spotlight

Moja shopping lista...

Na njoj se nalazi crna kožna torba u koju sve stane. Prijeko mi je potrebna, no strpljivo čekam optimalnu priliku na Vestiaireu. Od ne toliko potrebnih komada, voljela bih uloviti jednu vintage YSL Mombasa torbu. 

Prijedlog stilistice...

Za opušteno druženje predlažem kombinaciju duge suknje, neovisno o tome je li model koji prianja uz tijelo, ili je oversized ili denim, a nose se na crne kožne gležnjače. Za gornji dio bih iskoristila top u obliku crne trake (može se pronaći u basic odjelu trgovina donjeg rublja). Tko nije spreman za varijantu trake može se odlučiti za tube top u istoj boji. Preko ramena bih ogrnula strukirani sako s jačim ramenima. Za poslovnu varijantu bih ga samo zakopčala, da djeluje kao sako-suknja odijelo te dodala statement ogrlicu ili prstenje. I naravno, veće sunčane naočale u oba slučaja.

Kako izgraditi proljetnu capsule garderobu?

Potrebno je krenuti od vlastitog ormara i provjeriti što već posjedujemo, kako nam stoje komadi koje imamo i jesmo li zadovoljni njima. U slučaju da postoji prostor da se određeni komadi kemijski očiste ili osvježe, suze, prekroje - odlično. Komade koje nismo nosili barem dvije godine, vrlo vjerojatno nećemo ni iduće dvije, pa ih možemo složiti za prodaju ili donacije (ako su u poželjnom stanju).

image

Baloner Klisab (510 eura)

Nakon toga nije loše sastaviti listu bazičnih komada koje trebamo. Kožne jakne, baloneri i traperice se mogu naći u raznim vintage i second hand varijantama po gradu, bilo na buvljacima, trgovinama ili online. Odlična prilika za ulaganje su i dizajnerske varijante balonera poput Klisabovog i dizajnerice Marije Kulušić. Bijele majice su nešto teži pronalazak u spomenutoj varijanti, stoga bih pogledala u Galebu, A‘marie te online na Uniqlou i ponudi sličnih brendova. 

image

Basic komadi za proljeće - traper, sako i transparentni top

U konačnici treba nam par sigurnih komada s kojima se mogu graditi različite kombinacije - dakle bijela košulja i majica, traperice, baloner, kožna jakna i kožne čizme. To naravno nije pravilo jer ne odgovara nam svima nositi spomenute komade, ali mislim da vrijedi za većinu čitateljica koje ih onda mogu prilagoditi svom stilu.

Ana Nikačević 

Modno proljeće i aktualni trendovi...

I dalje će nas pratiti cargo hlače i baggy jeans s naglaskom na niski struk. Nosi se total denim look u raznim kombinacijama i tehnikama patchwork izvedbe, s posebnim naglaskom na maxi suknje od trapera (brendova Diesel, Coperni, Y/Project). Kada govorimo o prozirnim tkaninama i sexy prorezima tu je i dalje pobjednica dizajnerica Nensi Dojaka.

image

U kolekcijama kuća Coperni i Nensi Dojaka
Fotografije: launchmetrics.com/spotlight

Komadi u koje se isplati uložiti...

Smatram da se dobar stil gradi ulaganjem u klasične i bezvremenske komade koje uvijek možete prilagođavati svom stilu odijevanja i kroz dodatke im udahnuti dio osobnosti. Na taj način možete kreirati kapsulu kolekciju unutar vlastitog ormara. Osobno volim neutralne boje, pa mi je samim time jednostavnije kombinirati komade koji su istovremeno basic i statement. Boje su bazične, a oblici, krojevi i materijali se ističu. Ako gledamo općenito, u proljetnoj garderobi za prijelazno razdoblje svakako  bih investirala u dobru kožnu jaknu, baloner u bež nijansi, zatim u lijepo krojenu bijelu košulju za smart casual look kao i business look. Uz košulju je neizostavan dobar sako kao i opcija laganog i prozračnog odijela od lana za toplije dane koji nam uskoro stižu.

Moja shopping lista...

Moram priznati da nemam klasičnu shopping listu želja. Rijetko će se dogoditi da ciljano odlazim na high street i high end stranice i kreiram košarice kroz tjedne dok se konačno ne odlučim za kupnju. Ciljano kupujem neke bazične stvari koje nosim svakodnevno, dok me nešto skuplji komadi moraju osvojiti na prvu i moraju imati dobar omjer cijene i kvalitete kako bih bila sigurna da ulažem u komad odjeće koji ću nositi godinama neovisno o trendovima.

image

Oversized odijelo nadopunite detaljima
Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

Što se tiče dizajnerskih komada, za oko su mi zapele chunky gumene sandale s Prada potpisom. Sigurno će ove ružne cipele podijeliti mišljenja, no svakako su jako dobra nadopuna stilu odijevanja koji preferiram. Torbu još nisam vizualizirala, no morala bi biti neka vrlo transformativna, dobra za dan, posao i večer. Ne robujem pravilima. Mislim da torbica dobiva potpuni dojam uz ostatak outfita. Zato mi i nije važno da za večernji izlazak baš moram imati malu clutch ili šljokičastu torbicu. Za proljeće bih vrlo rado investirala u laneno Klisab odijelo i prozračnu haljinu od svile od naše dizajnerice Marije Kulušić. Ovo su dizajneri čiji rad i pristup modi jako volim, stoga njihova odjeća je uvijek na mojoj listi želja, neovisno o sezoni.

image

Haljina od viskoznog satena Marija Kulušić (500 eura)

Prijedlog stilistice...

Za dnevno druženje ću biti pomalo subjektivna jer pod pojmom druženja smatram brunch, koji se pretvori u kavu pa još malo šetnje po gradu. Volim da mi je udobno. Prije svega, u ovom stajlingu ključnu ulogu igraju tenisice koje moraju biti i udobne i zanimljive. Traperice, ležerno raskopčana košulja s cropped topom ispod i oversized kraća kožna jakna… i to je to! Spremni ste! Kod poslovnih kombinacija uvijek dajem prednost odijelima jer volim uniformiranost u odijevanju, pri čemu veliku pažnju posvećujem kroju, detaljima u dizajnu te vrsti materijala. S obzirom da ne radim u korporaciji i ne pratim doslovno formu "poslovnog" stylinga, odabrala bih  manje formalna odijela kao što je traper odijelo. Primjerice, traper kombiniran od nekoliko uzoraka koji tvore stroge poslovne hlače i odijelo u kombinaciji s kožnim remenom oko struka u kombinaciji s chunky loafericama.

image

Odijelo s pomakom
Fotografija: launchmetrics.com/spotlight

Kako izgraditi proljetnu capsule garderobu?

Možda je najjednostavnije, ako imate prostora u domu, nabaviti stalak za odjeću pored ormara i na njemu posložiti tjedne kombinacije. Na taj način unaprijed znate što ćete nositi i kombinacije rotirate po danima, a ujedno se štedi vrijeme koje odlazi na jutarnje spremanje. Volim sigurne opcije u kojima se dobro osjećam, a to se događa upravo kada na ovaj način slažem kombinacije. Kada se zasitite određene kombinacije ili više njih, sve vratite u ormar i složite novih sedam, deset ili koliko već imate novih kombinacija. 

image

Bijela košulja kao temelj dobre garderobe

Prilikom kupnje svakog novog komada razmislite s čime ga možete kombinirati od postojećih komada i pitajte se možete li ga nositi s više od deset različitih stvari koje već imate. To je jako dobra selekcija kojom se smanjujete gomilanje odjeće i štedi se novac. Također, bitno je provjeriti kvalitetu materijala. Što je bolji, to ćete duže taj komad imati u ormaru i radije ćete ga nositi jer će nakon niza pranja i dalje izgledati kvalitetno i lijepo.