VETERANKA INDUSTRIJE

Preminula je legendarna modna novinarka Hilary Alexander

07. veljača 2023.

Hilary Alexander će ostati zapamćena po svojoj energiji i entuzijazmu, ali i po brojnim ekskluzivama koje su joj osiguravala njezina prijateljstva s modnim velikanima. Za svoj doprinos modi 2013. godine je odlikovana Redom Britanskog Carstva.

Hilary Alexander, veteranka britanskog modnog novinarstva i nekadašnja modna urednica The Daily Telegrapha, preminula je 5. veljače, na svoj 77. rođendan. Vijest je objavio britanski Vogue, a glavni urednik Edward Enninful opisao je Hilary kao jednu od "originalnih modnih novinara stare škole".

"Sjećam se da je bila jako ljubazna prema meni kad sam tek počeo svoj put u industriji. Svi su htjeli pročitati što ima za reći o modi, no bila je i urnebesna, uvijek se osjetila njezina energija. Bila je tako živa”, istaknuo je.

Alexander je rođena na Novom Zelandu, odakle je emigrirala najprije u Australiju, a zatim u Hong Kong sanjajući o novinarskoj karijeri. Zaposlila se u The China Mailu, gdje je ubrzo postala urednica modne rubrike, a 1982. preselila se u Ujedinjeno Kraljevstvo. Iste godine postala je modna urednica The Daily Telegrapha, a na poziciji je ostala 26 godina. Hilary je dva puta proglašena novinarkom godine na British Fashion Awardsu, a 2013. godine je odlikovana Redom Britanskog Carstva za svoj doprinos modi.

Bila je česta modna komentatorica za BBC, a 2018. godine objavila je knjigu posvećenu svom najdražem uzorku pod nazivom "Leopard: Najmoćniji print mode". Također, postala je počasnom predsjednicom zaklade Graduate Fashion Foundation, odigravši ključnu ulogu u pronalaženju mladih talenata među modnim dizajnerima. 

Alexander će ostati zapamćena po svojoj energiji i entuzijazmu, ali i po brojnim modnim ekskluzivama koje su joj osiguravala njezina prijateljstva s modnim velikanima poput Giannija Versacea, Zandre Rhodes, Leeja McQueena i Richarda Quinna, ali i besprijekorna radna etika. "Hils" je bila na glasu kao vjerna prijateljica koja zna čuvati tajnu (dok je god mogla prva objaviti priču), a navodno je i osobno "skovala" izraz "supermodel".

Često su je opisivali kao veliku profesionalku i radoholičarku, no također je obožavala modne zabave gdje je se nerijetko moglo vidjeti s čašom šampanjca u pomno manikiranoj ruci. Osim u leopard uzorku, često je se moglo vidjeti s lažnim majanskim ogrlicama oko vrata, s cigaretom u ruci te s neizostavnim četvrtastim dioptrijskim naočalama na nosu.

“Hilary je bila neukrotiva u svemu što je radila. Živjela je život punim plućima, a njezino izvještavanje o modi bilo je jednako predano. Priredila sam zabavu za nju u Parizu kada je otišla u mirovinu... no nikada se nije umirovila! Hilary nikada nije mogla napustiti industriju koju je toliko voljela”, poručila je Anna Wintour nakon vijesti o Hillarynoj smrti.