Modni vizionar

Preminuo je legendarni dizajner Paco Rabanne

03. veljača 2023.

Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

‘Enfant terrible‘ šezdesetih godina, dizajner koji nas je uveo u modni futurizam i koji je vizionarski uveo sasvim drugačije materijale na modnu scenu 20. stoljeća.

U 88. godini života preminuo je legendarni španjolski dizajner Paco Rabanne, potvrdila je španjolska grupacija Puig pod kojom se nalazi cjelokupno Paco Rabanne poslovanje. O njegovoj smrti nema puno detalja, osim informacije da je preminuo u svom domu na sjeverozapadu Francuske.

"Kuća Paco Rabanne želi odati počast našem vizionaru, dizajneru i osnivaču modne kuće koji je preminuo u dobi od 88 godina. Bio je jedna od najvažnijih figura u svijetu mode u 20. stoljeću, a njegovo nasljeđe ostaje neiscrpan izvor inspiracije. Zahvalni smo gospodinu Rabanneu što je postavio temelje avantgarde te što je definirao budućnost neograničenih mogućnosti.", objavljeno je na službenom Instagramu modne kuće.

image

U backstageu
Fotografija: Profimedia

Paco Rabanne jedna je od ključnih figura modne scene u dvadesetom stoljeću te je jedan od dizajnera koji je na scenu donio modni futurizam. Karijeru je započeo u redovima Diora, Givenchyja i Balenciage, luksuznim kućama u kojim je bio zadužen za dizajniranje nakita.

image

Paco Rabanne i model
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća, na samim početcima njegovog brenda kojeg je osnovao 1966., u javnosti je bio neshvaćen - predstavio je tada haljinu od nekonvencionalnih materijala, poput plastike i metala koji su bili puno jeftiniji i nisu pripadali u tadašnji pojam luksuza.

image

Haljina od metalnih pločica
Fotografija: Profimedia

Po uzoru na metalne haljine, nekoliko godina kasnije nastala je i danas ikonična chainmail torbica koja je i danas dio ponude luksuznog brenda u različitim varijantama, a jedan od najpoznatijih lookova onaj je za glumicu Jane Fondu u filmu "Barbarella" iz 1968. godine. Iste godine, s Puigom je odlučio zakoračiti u svijet parfema koji su kasnije postali među najpoznatijima na svijetu. 

image

Film ‘Barbarella‘
Fotografija: Shutterstock Editorial/Profimedia

Umirovio se od modnog businessa 1999. godine, a kreativnu viziju kroz modne kolekcije Paco Rabanne kuće danas vodi francuski dizajner Julien Dossena koji se na mjestu kreativnog dizajnera nalazi od 2013. godine.